Никога не съм си представяла, че ще спечеля девет европейски

...
Никога не съм си представяла, че ще спечеля девет европейски
Коментари Харесай

Оряшкова: Никога не съм си представяла, че ще спечеля девет европейски титли

Никога не съм си представяла, че ще печеля девет европейски трофеи. Това сподели най-успешната българска състезателка по самбо Мария Оряшкова, която завоюва девети златен орден в кариерата си, триумфирайки в категория до 80 кг на шампионата на планетата в гръцката столица Атина през уикенда. По пътя си до купата Оряшкова реализира три победи, а на финала надви над Ирене Леонидзе от Грузия с 8:0 точки. Оряшкова работи в частна компания, само че съумява да съчетава тренировките. Следващата й цел е орден от вторите европейски олимпийски игри в Минск (Беларус) през 2019 година.

" Ние вършим всичко повече от обич към спорта. Всяка купа е сладка по настрана. Сега в Атина се усещах като вкъщи си, тъй като имах поддръжката от целия тим. Догодина, в случай че съм здрава, желая да вземам участие в Минск. Затова и вървя по шампионати. Благодаря на федерацията, че ме поддържа. Правим го от обич към спорта, а не за пари. И с това се помиряваме, поддържаме се ", съобщи още Оряшкова.
 Пресконференция преди Европейската открита купа за дами по джудо @@@
Повечето състезатели работят и упражнявам в свободното си време, защото самбото не е олимпийски спорт и не се финансира задоволително. Общо пет медала (златен, два сребърни и два бронзови) завоюваха българските състезатели по спортно и бойно самбо в Атина. Отборът беше общо от 18 души.

Сребърен орден взе Борислав Янаков в категория до 57 кг, а бронзов - Мариян Димитров при 90-килограмовите. В бойното самбо Георги Кандов завоюва сребро в категория до 57 кг, а Михаил Николов - бронз при 74-килограмовите. Следващото огромно съревнование по самбо в международното състезание през месец ноември в Букурещ (Румъния). Президентът на БФСамбо Георги Юсев благодари на всички състезатели и треньори за отдадеността към спорта.

" Повечето от тях работят и идват да упражняват, единствено тъй като обичат този спорт. Горд съм, че в тима има такива прелестни спортисти, само че и хора патриоти, с доста човешки качества. Пожелавам на Мария Оряшкова да стане и международна шампионка тази година. Повечето от тях не вземат пари от самбото. Премията за европейска купа е 6000 лв., само че тя се дава цялата единствено, в случай че има 16 души в обособената категория. А при Мария това не е по този начин, само че се надявам да получи цялостната награда. Те са се подготвяли единствено два месеца преди европейското състезание. Все отново сме признателни и на помощта на Министерството на младежта и спорта ", разяснява Юсев.

" Оряшкова взе участие на две Световни купи тази година и завоюва два златни медала. В момента тя е първа в ранглистата и се надявам да вземе квота за Игрите в Минск следващата година. Много е мъчно към този момент да се печелят медали. като федерация не може да им осигурим нужната подготовка, тъй като средствата ни са лимитирани ", добави президентът на БФСамбо.
За Борислав Янаков среброто е трети орден в кариерата от европейско състезание след две бронзови оценки.

" Не чаках да се получи такова съревнование, само че на финала бях сигурен, че ще стана европейски първенец. Но направих неточност, това си е моя виновност. Бях го хванал добре, само че той ме захапа за крайници и аз го пуснах. Така изгубих купата поради моя неточност ", сподели Янаков.

" Беше тежко европейско състезание, мощна конкуренция, самбото се развива. Георги Кандов и Михаил Николов са млади момчета, само че демонстрираха, че имат огромно бъдеще ", сподели Росен Димитров, старши треньор на националния тим по бойно самбо.

Президентът на федерацията Георги Юсев съобщи, че на международното състезание през ноември към главния състав ще има още 5-6 млади състезатели, а той действително чака една купа и 2-3 медала.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР