Никога не съм казвал да падат ограниченията, въведени заради борбата

...
Никога не съм казвал да падат ограниченията, въведени заради борбата
Коментари Харесай

Румен Радев: Драстично изоставаме с реални социално-икономически мерки

" Никога не съм казвал да падат рестриктивните мерки, въведени поради битката с ковид. Казах ясно: " Време е да мислим за ясна национална цел. Как по-бързо да излезем от тази обстановка ". Това съобщи президентът Румен Радев в изявление за БТВ.
„ Когато се цитира Световната здравна организация, би трябвало да се цитира в цялостния й размер, там министър председателят преференциално пропусна, че в обръщението на СЗО се споделя, че в тази пандемия би трябвало да подходим с комплекс от нападателни ограничения – тестване, следене, определяне на контактите и изолираност. Той доста ясно приканва за свободно гратис тестване. Защо България не се вслушва в това? “, попита президентът. “И когато приказваме за гратис тестване, ние от дълго време изтървахме този миг “, добави Радев.
„ Ако някой каже, че няма да тестваме всеобщо, тъй като тестванията били скъпи – ами предходната година дадохме големи пари за държавен аероплан, газопроводи и други. Много пъти съм казвал, че този приоритет на държавното управление в инвестиция в инфраструктурни обекти би трябвало да бъде извърнат – би трябвало да се влага в човешки капитал, тъй като в случай че бяхме дали повече за опазване на здравето и обучение, щяхме да имаме друга подготвеност “, съобщи Радев.
Той обаче бе безапелационен, че в никакъв случай не е бил против решенията на щаба и моли за спазването им. „ Кабинетът взе навременни и ясни ограничения за обществена отдалеченост – това е неоспорим позитивен факт, кабинетът в точния момент задейства нашата индустрия да шие дрехи, а и интензивно разпростра една, бих споделил, хиперактивна осведомителна акция. Но не забравяйте – безвъзмездни всеобщи проби би трябвало да бъдат обезпечени “, акцентира Радев.
„ Когато безработните се множат всеки ден, не е време да се занимават хората с политически борби. Не е време за такова нещо и аз нямам желание да вземам участие в него. Премиерът би трябвало да е наясно, че българският народ не е аудитория, от която да се чакат непрестанно овации “, съобщи Радев, разяснявайки за какво той и министър председателят не са единни в изискванията на рецесия.
По думите на президента разривът е настъпил след ветото, което той наложи върху някои от текстовете в Закона за изключителното състояние. „ Защо беше тази реакция с моето несъгласие? Всички депутати го одобриха, в това число и от ГЕРБ, „ Льо Монд “ цитира и даде позитивна оценка на това несъгласие, за какво тогава трябваше да има такава отрицателна реакция? “, попита Радев.
На въпрос дали рецензията в последното послание на президента не е била поради надълбоко персонална драма, Радев заяви, че сред двете няма връзка. „ Нямам потребност от персонален представител, който да афишира гибелта на моя татко. Ако имах потребност, щях да помоля премиера да бъде подобен. Той се прогласи по самодейност, благодаря му “, заяви Радев. И добави, че два часа преди ветото е звъннал на премиера и му е обяснил на кои разпореждания от Закона за изключителното състояние счита да наложи несъгласие. „ Не единствено на Борисов, направих го на водачите на всички политически групи “, посочи той, като добави, че до тогава са се чували по-често, само че по-късно тези диалози са престанали.
На въпрос редно ли е да се употребява казармен език, президентът отговори, че самите депутати са привикнали да работят по командата на Борисов. „ Как се стигна до това отричане от заплати – по команда на Борисов. Неведнъж българският парламент е приемал да бъде командван, казарменият език не ми е характерен “, добави президентът. „ Очаквам българският парламент да бъде на висотата на своите функционалности, а не да бъде реализатор на волята на някого. Ние сме парламентарна република, а депутатите позволиха да бъдат командвани неведнъж от Борисов “, сподели още Радев. „ Дарителството е самостоятелен акт, а в Народното събрание се разгоря един фарс – не е това метода, можеше да стане по напълно друг метод “, съобщи той и посочи, че е дарил цялата си заплата още през март на възрастни хора във Видин.
Президентът съобщи, че е подписал указа за удължение на изключителното състояние, тъй като той е пристигнал по предложение на специалистите. " За здравните ограничения има консенсус – българите съблюдават обществената изолираност, само че фрапантно изоставаме с въвеждането на социално-икономическите ограничения и това всява напрежение “, акцентира Радев. Той посочи, че не е бил известен за въвеждането на изключителното състояние от 13 март, като е схванал за това от медиите. 
Относно схемата 60/40 Радев разяснява, че при корекцията, в която страната поема и осигуровките, от ден на ден работодатели се включват в мярката. „ Задължително би трябвало да има помощ и за най-бедните – сега ние нямаме никакви безплатни ограничения – това е рекомендацията на множеството международни стопански организации – закъсняхме, другите страни вкараха светкавични ограничения за подкрепяне на най-уязвимите “, добави президентът.
Какво става с гладния човек – той излиза на улицата и опустошава всевъзможни ограничавания и ограничения, акцентира Радев. За най-застрашените би трябвало да има ваучери за храна и подкрепяне за тях. „ Още от първия ден предложих разглеждане на финансовите и капиталови цели. Има запас, който държавното управление не разисква, а това е значимо, тъй като той дефинира размера на заема, който ще вземем – дали ще е 10 милиарда и генерации след нас ще го употребяват, или ще употребяваме запаси “, добави той.
„ Как другите страни незабавно взеха ограничения за помощ на хората, извънредно значимо е хората да усетят, че има страна, която мисли за тях – това въздейства на душeвността на затворените хора – когато си под психическо напрежение, имунитетът се срутва доста бързо, потвърдиха и от СЗО. Към мен има молби от деца с аутизъм, за които е непостижимо да стоят у дома, по тази причина ограниченията би трябвало да бъдат преосмислени. Идва миг, в който хората прекрачват една преграда и видяхте какво стана във Англия – времето се затопли и всички излязоха на открито, а полицията не можа да ги спре. Затова е по-добре от Щаба да кажат – излезте в парка, даже и по един родител с дете, или отворете Витоша – белким е по-опасно от хора, затворени в един трамвай? Много по-опасно е хората в един миг да омаловажат ограниченията “, счита Радев.
На въпрос кой би трябвало да поеме отговорността, в случай че ограниченията бъдат разхлабени, само че има пик на заболеваемостта, Радев сподели, че не приема министър председателят Борисов да гради облика си на избавител, който той самичък гради върху неприятни вести с морги, всеобщи гробове и пъкъл. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР