Никога не съм била съгласна с аргумента, че биологично ни

...
Никога не съм била съгласна с аргумента, че биологично ни
Коментари Харесай

Руският наратив звучи все по-налудничав, украинците безспорно печелят информационната война

" Никога не съм била съгласна с аргумента, че биологично ни е заложени да започваме войни, тъй като в случай че просто се бием между тях, това не е война. Побой пред някой бар - това е просто принуждение, не война. Войната е проведено принуждение против друга проведена група. Според мен хората стартират войни, тъй като желаят нещо. Причината е лакомия, както се вижда и при Путин - той желае Украйна. Другата причина е страхът. Украинците водят война, тъй като нямат различен избор. След това се включват и идеологическите подбуди, които много постоянно се припокриват ". Това съобщи пред канадската историчка и писателка Маргарет Макмилан.

" Според мен мотивацията на Путин е някакъв чудноват съветски шовинизъм. Хората в предишното са воювали за религията или идеологията си. Но доста постоянно е необходим просто един човек, който да вземе решението - " да, отиваме на война”. В демократичните страни министър председателят не може просто да заяви на народа, че отиват на война. Има надзор. Американският президент не може да разгласи война. Решението би трябвало да мине през Конгреса. А и за един водач на народна власт би било неуместно да поведе народа си на война, в случай че хората не я желаят. Но в автокрация като съветската, където Путин има, не бих споделила напълно цялостен надзор, само че управлява всички държавни институции - Народното събрание е просто един гумен щемпел на решенията му. Нищо от държавния уред няма значение, всичко е негово решение. Вярвам, че това е войната на Путин. Както Втората международна беше войната на Хитлер ", споделя още писателката.

" Винаги е имало борба на разказите. Пропагандата постоянно е била доста значима за войната. Ако погледнем към Древен Рим - колоните, които са издигали, ликовете на императорите, които са слагали на монетите - това са все способи да показват величието на Римската империя. Наполеон също е бил наясно с това какъв брой е значима пропагандата. Всички картини, на които язди през Алпите или е на бойното поле, са били необятно публикувани и употребявани, с цел да засвидетелстват властта му и да сплашат враговете му. Пропагандата е метод да се употребява информацията, с цел да подриеш престижа на врага, да спечелиш хората на своя страна. Тя постоянно е била част от войната. Способите на пропагандата е това, което се трансформира с развиването на технологиите. През Първата международна война двете страни пускат листовки със самолети една над друга или ги изстрелват със снаряди. През Втората международна употребяват радио, с цел да доближат до отсрещната страна. А в този момент обществените медии са се трансформирали в метод да омаломощиш врага и да обединиш своите хора ", разяснява историчката. До момента мисля, че украинците несъмнено печелят осведомителната война. Масово всички имат вяра на тяхната версия, даже в Русия. Много дейно използваха да вземем за пример видеоклиповете на пленени бойци, които се обръщат към майките си. Или фейсбук, където посочваха на съветските фамилии, че синовете им са в сигурност. Руският разказ наподобява все по-налудничав и по-налудничав. Всички в украинското държавно управление са наркозависими? Русия влиза в Украйна, с цел да спре Киев от придобиването на нуклеарни оръжия? Все отново Украйна се отхвърли от нуклеарните оръжия непринудено през 90-те години " добави Макмилан.

Тя разяснява до какъв брой известните личностни могат да въздействат на войната: " Много малко, до момента в който войната е в ход. Могат да окажат въздействие върху страните, които следват политики, с които останалият свят не е склонен. По време на апартейда в ЮАР се организира състезателен протест, който фактически имаше въздействие над южноафриканците, изключително над тези, за които спортът е доста значим, а това са доста хора в Южна Африка. Тези, които се опълчват обществено остават с чувството, че оказват помощ някак със своя жест. Но дали ще съумеят сходни дейности да накарат съветските управляващи да премислят дейностите си? Много едва евентуално ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР