Никога не съхранявайте доматите в хладилник. Ниските температури превръщат захарите

...
Никога не съхранявайте доматите в хладилник. Ниските температури превръщат захарите
Коментари Харесай

Защо никога не трябва да държим доматите в хладилник

Никога не съхранявайте доматите в ледник. Ниските температури трансформират захарите в нишесте и унищожават усета и аромата им. Те престават да узряват и гният, поучават експерти, представени от sinor.bg.

Есента наближава, само че доматите не бързат да узряват. Самият развой е поредност от химични реакции, при които зеленият хлорофил се унищожава и на повърхността нормално се появява пигмент с червен цвят. В взаимозависимост от изискванията скоростта на тази реакция може да бъде друга. Затова под ускорено съзряване на доматите се подразбират ограниченията, ориентирани към това, да се принуждават растенията да включат вътрешните механизми за стимулиране на зачервяването.

В интервала на съзряване доматите се конкурират за вода и хранителни субстанции - и с листата, и със стъблата. Повече или по-малко те се нуждаят от топлота и светлина. А при дефицит или остатък на вода и хранителни субстанции се стига до незадоволително узряване и качество на доматите, изключително в закрити уреди, където това е всекидневно срещано. Например, когато доматът е узрял към дръжката, той остава корав и зелен (не като сортова особеност), а във вътрешността остават също бели или жълти сектори.

Причина са това са извънредно високите температури, дефицит на хранителни субстанции или непотребна светлина, тъй като рядко се прибягва до помрачаване в горещите и дълги летни дни. При развъждане навън въздействие оказват още съмнението на температурите и преваляванията.

Голяма част от новите сортове и хибриди са в положение да балансират своите физиологични потребности, само че това не е гаранция, че при продължителното есенно захлаждане ще се оправят. Червените сортове остават розови, което неизбежно се отразява на усета и аромата им.

Как да ускорим съзряването на доматите? Целта на другите способи е да се пренасочи силата на растенията към съзряване на плодовете.

Доматена хирургия

Прищипването на върховете на доматите към месец преди настъпването на студовете ще ограничи развиването на нови листа и корените ще пренасочат силата към узряване на плодовете. Отстраняването на листата ще понижи заплахата от заболяване от фитофтора в края на сезона, само че това би трябвало да се ограничи до най-ниската узряваща китка. Всички листа с признаци на заболяване се отстраняват, както и всички цветове, когато вегетацията е към края си.

Популярен метод е слагане на съчка за зъби или медна тел в срезове на стъблото (използва се и за увеличение на плододаването). При използване навън не би трябвало да се прави в студено и дъждовно време, тъй като съществува огромна заплаха от навлизане на фитопатогени през пострадванията, което ще отслаби растенията.

Друг ”хирургичен ” способ е понижаване на кореновата система. С помощта на права лопата се оформя кръг към растенията на разстояние 30-40 см, с което се лимитира повишаването на най-дългите корени и единствено след седмица плодовете стартират да узряват.

Изскубването на растенията и провесването им с върховете надолу на изсъхнало и предпазено място е решение, когато има доста плодове на тях, а времето ненадейно става студено. Натрупаните хранителни субстанции в стъблото и листата разрешават да доближат етап на зряла възраст. Приложимо е за стеснен брой растения.

Солен стрес

Обработването със солена вода форсира съзряването на доматите. За задачата се употребява 60 г морска сол, която се разтваря в 3 литра вода и се полива към растенията, като се внимава да не се намокрят листата. Процедурата може да се повтори. Това понижава способността на растенията да гълтам вода, имитирайки засушаване. Растенията реагират бързо на напрежението и форсират процесите на узряване, а в същото време се усилват захарите и ароматните съединения, което усъвършенства вкусовите качества. При такава централизация и норма на внасяне не съществува риск от струпване на соли в почвата, тъй като от поливането и дъждовете за 2-3 седмици солта се отмива.

Други способи за ускорено узряване

Прост и елементарен, само че ефикасен способ е покриването на растенията през нощта с покривно фолио, а земята с алуминиево. Светлината, която се отразява от него форсира узряването. Могат да се употребяват и други материали за мулчиране на почвата. В края на сезона поливането се понижава, само че би трябвало да бъде последователно, с цел да не се напукват доматите. Така се лимитира и разпространяването на фитофтората.

Доузряването на доматите вкъщи е честа процедура. Те не престават да узряват и след отстраняването им от растенията с помощта на етилена - натурален артикул, който се отделя от узрелите плодове.

Поставете плодовете в дишащ книжен резервоар на разстояние един от различен. На дъното е желателно да се постави хартиена постеля, която да попива влагата от конденза. Добавят се един или няколко узрели домати, ябълки или банани, които отделят етилен. Колкото са повече, толкоз по-бързо ще се задействат процесите.

За доузряването не е нужна светлина. Тя ще направи кожицата им твърда. Съхраняват се при температура 10-18 градуса по Целзий. При по-висока температура процесите на узряване се форсират, а при по-ниска надлежно се забавят.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР