Никога не е упражняван натиск върху нас при преговорите на

...
Никога не е упражняван натиск върху нас при преговорите на
Коментари Харесай

Проф. Илчев: Има натиск върху РС Македония да бъдат по-твърди в преговорите с нас

Никога не е упражняван напън върху нас при договарянията на взаимната историческа комисия с районен съд Македония, до момента в който към отсрещната страна подобен има - да бъдат по-твърди с нас ". Това съобщи проф. Иван Илчев, член на българо-македонската историческа комисия за " Денят онлайн ".

Той разяснява и скорошното броене на българи в Македония. " Не бях чувал толкоз хули против осмелилите се да се нарекат българи в Македония, колкото от македонската комисия за преброяването. 3500 души са се осмелили да кажат, че са българи след повече от 100 години принуждение против тях. Това не е дребна цифра и приказва за настройките, възпитавани в Република Северна Македония десетилетия наред ".

По думите му въпреки да има 100 000 души с документи за български генезис, не се знае какъв брой от тях се усещат българи. " Напредъкът по отношение на това какво ще се преподава на децата в Северна Македония е нулев. За първи път македонците виждат, че има и друга позиция към тяхната история. През 2019 година те бяха приели, че цар Самуил е законен правоприемник на българската царска традиция. Сега не сме говорили въобще за него ", изясни той. И добави, че е трябвало да се разгласяват протоколите от срещите на смесената комисия.

" Постигнахме единодушие по формулировките на богомилството. В македонските учебници написа, че то е родено в Македония, тъй като там е роден поп Богомил, което проличава от това, че там има село Богомил. Тогава отговорих, че българин е Св. Йоан Богослов, защото до Кюстендил има село Богослов ", спомня си професорът. И посочи, че при разискването на Охридската епископия тонът към този момент е бил корав.

" Македонците чакат, че от Европейски Съюз ще ни извиват ръцете до момента в който не приемем техните тези ", счита историкът. За него търговията на Македония е ориентирана към Солун и Белград.

Относно преименуването на улиците в София под въздействие на войната в Украйна, той счита, че това не трябва да бъде предвид на конюктурни съображения, тъй като Драган Цанков е заслужила историческа фигура. " Украйна печели осведомителната война, 95% от информацията идва от техни източници ", разяснява проф. Илчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР