Никога не бива да подценявате страна, която сега е изградила

...
Никога не бива да подценявате страна, която сега е изградила
Коментари Харесай

Шведски генерал: Никога не подценявайте Русия

Никога не трябва да подценявате страна, която в този момент е построила своите качества с течение на времето, страна с упоритости да бъде още веднъж велика мощ, да пази територията си - Русия е способна, способна и подготвена. Така разяснява назряващия сред Русия и Запада спор висшият главнокомандващ на шведските въоръжени сили военачалник Микаел Бюден, оповестява БГНЕС.

Генералът неотдавна се срещна персонално с ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили, с цел да обсъдят опасността, която съставлява съветското военно скупчване по границата с Украйна.

Бюден съобщи, че това посещаване, както и бъдещите такива във Вашингтон, са част от напъните на Швеция за задълбочаване на интернационалното съдействие в региона на защитата.



Швеция има изход на Балтийско море - воден басейн, който също граничи и с Русия. Северноевропейската страна не е член на НАТО, само че си сътрудничи тясно с алианса. Подобно на други страни в Европа, Швеция ускори бюджета си за защита, откакто Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година, а държавното управление продължава да задълбочава северното съдействие в региона на защитата.

"В нашия район не е загадка, че Русия е предизвикателният фактор и е била подобен през годините. През 2014 година имаше ясна индикация за нейните дейности, а интервенциите в Крим не престават. Все още се води война в Югоизточна Украйна и това, което се случва в този момент към Украйна, несъмнено, е във фокуса на вниманието ".

Според обмена на информация от страна на шведското разузнаване сега не става въпрос единствено за Украйна, а и за Арктика, не на последно място Финландия и Норвегия. Затова Бюден и Мили са разговаряли и за Балтийско море, Черно море, чак до Близкия изток и Африка.



"В момента по света се случват разнообразни предизвикателни събития, които са свързани между тях по един или различен метод ", сподели Бюден.

"Никога не трябва да подценявате страна, която в този момент е построила своите качества с течение на времето ", разяснява той дейностите на Русия. "Вслушвайте се в тяхната изразителност, в тяхната връзка. Очевидно е, че те в действителност имат упоритости. Те също по този начин пазят дълготрайните си ползи ".

Според него това, което Русия прави: през 2018 година - Грузия, а през 2014 година - противозаконното анексиране на Крим и започването на война в Югоизточна Украйна, е "смесица от Първата международна война и по-модерна война с високотехнологични качества ".



"Те са специалисти в това, което назовават "нелинейна война " - която други биха нарекли "хибридна война ". Тя може да бъде военна, дипломатическа или икономическа. Те знаят тъкмо до каква степен могат да стигнат, преди да преминат прага, който би довел до обичаен спор. Може също по този начин да става дума за осведомителни интервенции, интервенции за оказване на въздействие, хакерски атаки, които се случват непрестанно. Те са подготвени да употребяват военните си активи и се възползват от опцията, до момента в който тя е налице. Стига това да е в сходство с техните ползи - да бъдат още веднъж велика мощ, да пазят територията си - те са способни, способни и подготвени ", предизвести военачалник Бюден.

Швеция в никакъв случай не е откъсвала очи и уши от Русия - даже когато времената са били разнообразни и възгледите са били по-оптимистични.

Според Бюден през днешния ден Западът е по-подготвен, в сравнение с преди няколко години. С по-ясна визия и по-съсредоточен. "Дали сме подготвени да пристъпим към деяние, в случай че нещата го постановат? Времето ще покаже ".

"Имаме добра визия за това с какви благоприятни условия разполагат ", сподели генералът. "Но въпросът постоянно ще бъде: Каква ще бъде идната им стъпка и за какво? Те са потвърдили, че ще употребяват военните си благоприятни условия, с цел да реализиран своите цели и задания. Не бива да се изненадваме, в случай че работят, само че какво ще бъде това деяние? Наистина е мъчно да сме 100% сигурни. Това е комплициран въпрос ".

На въпрос по какъв начин би реагирала Швеция, в случай че Русия нахлуе в Украйна, Бюден увери, че на висше политическо равнище в Швеция поддръжката за Украйна е налице от много време.

"Това, което се случва в Украйна, несъмнено ще окаже въздействие върху сигурността в Европа. Така че поддръжката е доста ясна. Тя се показва в учения, в консултиране, в поддръжка до равнище процедура. От шведска страна има ясна поддръжка за Украйна, каквото и да се случи ", сподели стратегът.

В укрепването на стратегическата си сигурност, част от която включва и тактика във връзка с Русия, Швеция има намерение до 2025 година да има 80 000 военни, а до 2030 година - към 100 000 души. По-голямата част от тях ще бъдат наборни бойци след повторното въвеждане на наборната система през 2018 година Тя е неутрална във връзка с пола. Страната залага и на киберобучение на бойците, което ще бъде допълнено и с нови технологии. Бюден се надява напролет Швеция да подпише съглашение със Съединени американски щати за космоса, електронната война и изкуствения разсъдък. До 2025 година Швеция ще разполага и с нови подводници.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР