Никога не бихме приели опитите на Русия да установява сфери

...
Никога не бихме приели опитите на Русия да установява сфери
Коментари Харесай

НАТО: Няма да приемем Русия да има зони на влияние, в които да решава какво да прави

Никога не бихме приели опитите на Русия да открива сфери на въздействие, в които да взема решение кой какво да прави. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с президента на Грузия Саломе Зурабишвили в централата на алианса в Брюксел.

Той означи, че предишното лято държавните и държавните ръководители на страните от пакта са удостоверили решението от 2008 година за присъединение на Грузия към военнополитическия съюз. Става дума за правото на всеки народ да следва своя път. Никой различен няма каквото и да било съображение да се намесва или да препятства този развой, съобщи Столтенберг, представен от Българска телеграфна агенция.

Генералният секретар заяви, че ще посети Грузия през март, както и че тази година предстоят взаимни учения на алианса и на грузинските въоръжени сили. Ще увеличим взаимните морски учения. Приветствам устрема на Тбилиси за постигането на разноски за защита, равни на два % от Брутният вътрешен продукт, добави той.

Столтенберг добави, че НАТО напълно поддържа целостта на Грузия в интернационално приетите граници. Призоваваме Русия да се изтегли от Абхазия и Южна Осетия, съобщи генералният секретар. Той уточни, че Грузия и НАТО се тревожат от нарасналото съветско военно наличие в Черно море.
Грузия е решена да се причисли към НАТО - това е волята на страната и на народа, уточни президентът Зурабишвили. Тя добави, че присъединението на страната й към Европейски Съюз и НАТО е основна задача и една от главните в нейния мандат. Готови сме да създадем повече и да напреднем по пътя към присъединението. Знаем, че ще се наложи да изчакаме, евентуално и малко по-дълго, добави тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР