Никога досегаруският газ не е бил толкова скъпв Европа. Това

...
Никога досегаруският газ не е бил толкова скъпв Европа. Това
Коментари Харесай

Икономист смая с коментар как доходите изпреварвали галопиращата инфлация у нас

Никога досегаруският газ не е бил толкоз скъпв Европа. Това ненапълно го разреши монополното му състояние на пазара в някои страни, а България е измежду най-зависимите в това отношение.

Това бе и мотив да се търсят различни снабдители. И това щеше да стане, даже и газът да не беше спрян от "Газпром ". Това разяснява пред Радио Софияикономистът Георги Ангелов, написа Блиц.

По думите му, непрекъснатото повишаване на съветския газ през последната 1-1,5 година еосновен проблем, който се отразява осезаемо на стопанската система.

През лятото – втората половина на 2020 година газът струваше 9 евро за мегават, а тази пролет доближи съвсем до 90 евро. През предходната година оттова се обуслови ценовият потрес на електричеството в Европа.

"Нямам терзанията в дълготраен проект. Имаме съседи с изследване на залежи – Румъния, Турция, към този момент 19 страни в света създават полутечен газ ", уточни Ангелов.

Той акцентира позитивния факт, че макар рецесията, България продължава да регистрира стопански растежза първото тримесечие. Това разрешава приходите да порастват по-бързо от инфлацията.

Проблемът на микрониво енеравномерното разпределение– някои браншове печелят доста (енергетиката например), други имат усложнения.

Политическият проблем е в балансаи по какъв начин стопанската система и семействата да вървят нагоре.

"В дълготраен проект нямам подозрение, чеголемите камиони би трябвало да заплащат повече за пътищата. Въпросът е по кое време да се вкарат тези такси. В момента има напредък в този бизнес и повече натоварване на пътищата. А тежките коли разрушават пътната инфраструктура повече от леките. Нуждата от вложения ще става още по-остра ", означи още Георги Ангелов.

Икономистът уточни, че скоро в Германия е подходено по-иновативно и енамалена картата за градски превоз, с което се подтикват пасажерите, чийто брой по време на пандемията е понижен. Може да се намерения нещо сходно и у нас, добави Ангелов.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР