Никога досега световната икономика не е била толкова задлъжняла. Обемът

...
Никога досега световната икономика не е била толкова задлъжняла. Обемът
Коментари Харесай

Разходите за лихви са напът да скочат

Никога до момента международната стопанска система не е била толкоз задлъжняла. Обемът на дълга в световен проект е повишен от 83 трлн. $ през 2000 година до към 295 трлн. през 2021 година - с съвсем дойно по-висок ритъм от растежа на международния Брутният вътрешен продукт. Дългът е повишен от 230% от Брутният вътрешен продукт през 2000 година до 320% в навечерието на пандемията, преди ковид-19 да го тласне още по-високо - до 355% предходната година.

Една от аргументите за този взрив е непрекъснатият спад на разноските по заемите през последните две десетилетия. В началото на 2000 година десетгодишните съкровищни бонове предлагаха рентабилност от 6.5%; през днешния ден заплащат 1.8%. Ефективният лихвен % на Федералния запас е понижен от 6.5% на към 0.08% за същото време. Референтните лихвени проценти в еврозоната и Япония са под нулата. Намаляването на доходността по държавните облигации и лихвените проценти на централните банки се отразяват на лихвите по заемите за частни кредитополучатели.

В резултат на това, макар че световният дълг е повишен през годините, разноските за лихви като дял от Брутният вътрешен продукт са много под пика си от 80-те години на предишния век. В Съединени американски щати да вземем за пример те възлизат на 12% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година, до момента в който през 1989 година са били 27%.
Край на евтините пари
Всичко това може скоро да се промени. Ерата на суперевтините пари идва към своя край. Централните банки са изправени пред скок на инфлацията. Тези в някои нововъзникващи стопански системи от известно време към този момент покачват лихвените проценти: Бразилската централна банка повиши лихвите с 1.5 процентни пункта след съвещание на 2 февруари, третото следващо сходно нарастване. Английската централна банка увеличи за повторно лихвения си %. Централната банка с най-голямо въздействие върху международните финансови потоци - Фед - алармира, че евентуално ще вдигне лихвите незабавно след март, а вложителите чакат още четири нараствания с четвърт процентен пункт тази година. Реалните разноски по заемите на държавните управления, въпреки и към момента негативни на доста места, потеглят нагоре. В Съединени американски щати доходността на предпазените от инфлация петгодишни държавни скъпи бумаги (TIPS), която се движеше към -1.7% през по-голямата част на 2021 година, в този момент е -1.2%.
Реклама
Разходите за лихви в международен мащаб са големи. The Economist пресмята, че семействата, фирмите, финансовите институции и държавните управления по целия свят са платили 10.2 трлн. $ лихви през 2021 година, което се равнява на 12% от Брутният вътрешен продукт. Като ориентир за евентуалния резултат от повишението на лихвите, което следва, изданието преглежда сюжет, при който лихвените проценти за компаниите, семействата и държавните управления в 58 страни, се покачват с процентен пункт през идващите три години (Подобно на доходността на петгодишните държавни облигации, която е с процентен пункт нагоре по отношение на пролетта на 2021 г.).
Глобалният дълг нараства с съвсем два пъти по-висок ритъм от растежа на Брутният вътрешен продукт.
Изчисленията демонстрират, че разноските за лихви световно ще надвишават 16 трлн. $ до 2026 година, което се равнява на 15% от прогнозния Брутният вътрешен продукт през тази година. А в случай че лихвените проценти се покачат два пъти по-бързо, в случай че да вземем за пример продължаващата инфлация принуди централните банки да подхващат фрапантни дейности, заплащанията за лихви може да доближат към 20 трлн. $ до 2026 година, или съвсем една пета от международния Брутният вътрешен продукт.
Реклама
Ефектът от покачването върху разноските за лихви е мъчно да се дефинира. Някои задължения са обвързани с закрепен лихвен %, тъй че по-високите разноски по тях ще влязат в действие едвам когато те се възобновят. Средният падеж на държавния дълг да вземем за пример е пет години. Компаниите нормално вземат заеми за период от две години, а семействата - най-често за по-дълъг интервал. С течение на времето приходите се трансформират, което визира способността на кредитополучателите да си разрешават заплащания по дълга.

Кредитополучателите биха могли да отговорят на по-високите цени на заемите, като изплатят дълга си и по този метод понижат разноските си за лихви. Но съгласно проучване на Банката за интернационалните разплащания (BIS) по-високите лихвени проценти като цяло покачват общите заплащания по задълженията (т.е. в това число рента и главница) по отношение на прихода. Колкото по-високо е равнището на дълга, толкоз по-голямо е това съответствие, което допуска, че стопанската система е станала по-чувствителна към повишението на лихвите.

Изчисленията се базират на допускането, че резултатите от покачването на лихвите на държавния дълг и дълга на семействата се разпростират в продължение на пет години и в продължение на две години при заемите на фирмите, както и че номиналните приходи нарастват в сходство с прогнозите на МВФ. Тъй като съгласно предвижданията на фонда общественият дълг ще нараства с съвсем сходни темпове, одобряваме съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт за непрекъснато. Това допуска годишни бюджетни дефицити от към 5% от Брутният вътрешен продукт - по-малко, в сравнение с през годините директно преди пандемията.
Сметка за заплащане
По-високата рента не би натоварила еднообразно всички кредитополучатели. Тези от частния бранш нормално заплащат доста по-голям дял от сметката, в сравнение с държавното управление на същата страна, което може да вземе по-евтини заеми. Финансовите компании и спестителите като по-богатите семейства, както получават, по този начин и заплащат лихви. Колкото кредитополучателят е по-изложен към повишаване на лихвите заради по-високи равнища на дълга, толкоз по-голяма ще е сметката му за лихви. За да я покрие, става по-вероятно той да редуцира останалите си разноски или да изпадне в усложнение. Това, от своя страна, би било в тежест на икономическата интензивност.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Енергетика 3 Градове 1 Право 2 Енергетика 3 Отбрана 1 Право 2 Политика 3 Предприемач Реклама
За да забележим кои кредитополучатели са по-чувствителни към повишението на лихвените проценти, семействата, корпорациите и държавните управления на определени страни са класирани по два критерия (за този опит финансовият бранш, който посредничи при кредитирането, е изключен). Първият индикатор е съотношението дълг към приход, което мери степента на досегаемост на дълга. Втората е смяната в съотношението през последното десетилетие, което отразява степента, до която експозицията към лихвените проценти се е нараснала с течение на времето. Следва обща ранглиста на страните по браншове (виж графиката).

Да стартираме с държавните управления. Ливан, който към този момент не съумя да погаси част от дълга си при започване на пандемията, оглавява листата за високо съответствие на дълг към доходи, което е скочило през последното десетилетие. Въпреки че Нигерия е огромен експортьор на нефт, държавните ѝ доходи стигат тъкмо да покрият единствено разноските за лихви. За благополучие множеството заеми на държавните управления на нововъзникващите пазари по време на пандемията са били в техните лични валути, което може да ги направи по-малко изложени на несигурността на задграничния капитал, отбелязва Емре Тифтик от банковата организация Институт за интернационалните финанси.

Следващата група кредитополучатели са семействата. Тези в Южна Корея, Норвегия и Швейцария имат най-вече дълг по отношение на приходите си в прегледаните страни. Ипотечният дълг в Швеция също е забележителен. Цените на жилищата са се повишили с 11% през 2021 година, а повече от половината ипотечни заеми се правят с променливи лихвени проценти. Следователно, когато лихвите се повишават, разноските по ипотеките ги следват. Съотношението дълг към приход се е нараснало повече от два пъти в Китай и Русия.

Компаниите съставляват третата група кредитополучатели. Тези във Франция и Швейцария имат максимален дълг като дял от брутната оперативна облага, което ги прави изложени на покачвания на лихвите. Сред нововъзникващите пазари сметките на китайските и съветските компании също са им в тежест. Като цяло The Economist установи за частния бранш ранни белези на финансов стрес съгласно индикатора на BIS за разликата сред заемите и Брутният вътрешен продукт, която мери до каква степен заемите надвишават дълготрайната си наклонност. По този индикатор на първите места се подреждат швейцарският и южнокорейският частен бранш.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Опасност за възобновяване
Тези ранглисти оказват помощ да се илюстрира кой е най-засегнат от повишение на лихвените проценти. Но те не могат да плануват за кои браншове или стопански системи това ще е проблем. Този въпрос е доста по-сложен и зависи наред с други неща и от вероятностите за стопански напредък и реакцията на управляващите. Напрежения в една част от стопанската система биха могли да взаимодействат с тези в други и да доведат да вземем за пример до намаляване на банковата система.

Въпреки че семействата в богатите страни са мощно задлъжнели, лихвените проценти за тях са исторически ниски. За разлика от тях равнищата на дълга в Аржентина може да не наподобяват изключително високи, само че високите лихвени проценти от 35% за частния бранш слагат кредитополучателите под мощно напрежение. Бедните страни с неприятни вероятности за напредък биха изпитали усложнения. Бързото повишаване на лихвите в Съединени американски щати може да попречи на възобновяване там, споделя Джийн Фрида от PIMCO, управител на облигационни фондове. Доходите може да не нарастват задоволително бързо, с цел да покрият разноските за лихви.

Китай среща композиция от закани: пазарът на парцели спада, до момента в който огромната и мощно задлъжняла строителна компания Evergrande се разпада. Лоши задължения на семействата обременяват банките. Но управляващите в страната също реагираха на тези опасности. Последвалото вследствие на това закъснение на икономическия напредък евентуално изяснява за какво Народната банка на Китай намалява лихвените проценти, вместо да ги покачва.

Централните банки в останалата част от света може да стартират да се движат в противоположна посока, само че вероятността мощно задлъжнелите кредитополучатели да забавят икономическото възобновяване въпреки всичко ще тежи на решенията им.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР