Никога досега през последното десетилетие Македония не е била толкова

...
Никога досега през последното десетилетие Македония не е била толкова
Коментари Харесай

Меркел очаква скоро Македония да смени името си, дори и при болезнен компромис

Никога до момента през последното десетилетие Македония не е била толкоз покрай разрешаване на дългогодишния спор за своето име с Гърция, съобщи през днешния ден немският канцлер Ангела Меркел.

Посланието на Меркел пристигна от взаимната конференция с македонския министър председател Зоран Заев, който е на публично посещаване в Берлин.

От изявлението ѝ стана ясно, че Германия чака разногласието за името сред Атина и Скопие скоро да завърши, с цел да отпаднат пречките за интеграцията на Македония първо в НАТО, а след години - и в Европейски Съюз.

Същевременно Меркел акцентира, че формален Берлин няма да оказва дипломатически напън нито на Атина, нито на Скопие, тъй като сходен ход единствено ще навреди.

Компромисите постоянно са мъчителни. Това всеки го знае от своя политически живот. Всеки компромис, който извършите, ще е мъчителен, само че би трябвало да сте подготвени за него, няма различен метод. Това е въпрос на висша форма на дипломация и за него не би трябвало да се приказва на конференции, а при закрити порти, съобщи немският канцлер.

Руска опасност за Македония

На взаимната конференция с Меркел Зоран Заев предизвести, че не изключва " всевъзможни отбрани на всевъзможни ползи " на Балканите и съответно в Македония, тъй като има страни, които желаят да попречат на интеграцията на Западните Балкани в НАТО и Европейски Съюз.

Предупреждението на Заев пристигна след въпрос на немски публицист, който попита дали Русия се пробва да се намеси в Македония, както в тази ситуация с Черна гора, с цел да основава спънки за интеграцията в НАТО и Европейски Съюз.

С внимание проследихме събитията в Черна гора директно преди нейното пълноправно участие в НАТО. Надявам се, че няма да имаме неуместни обстановки в Република Македония, съобщи Заев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР