Нико Тупарев се конкурира със съпругата си в състезанието. ©

...
Нико Тупарев се конкурира със съпругата си в състезанието. ©
Коментари Харесай

Само два консорциума с връзка между тях искат поръчка на тотото за 10.8 млн. лв.

Нико Тупарев се конкурира със брачната половинка си в надпреварата.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Тотото реалокира най-популярните си игри в bTV

Държавният оператор резервира и партньорството с Българска национална телевизия, само че в по-малки размери
26 сеп 2016
Тотализаторът търси рекламна организация за 12 млн. лева

Договорът е за три години и съгласно сектора ще е по силите на малко организации
19 окт 2014 Само два претендента, освен това свързани, са подали оферта в публичната поръчка за 10.8 млн. лева (без ДДС), в която спортният тотализатор търси рекламни и маркетингови организации за идващите три години, които и за модернизиране на телевизионните излъчвания. Търгът беше разгласен на 20 октомври. А съгласно представители на компании от бранша поръчката дискриминира доста от организациите посредством потърсен огромен депозит за присъединяване. Вероятно на това се дължат и дребното на брой кандидатури - единствено две. При това в единия консорциум взе участие Нико Тупарев, а в другия - брачната половинка му.

Каква е задачата

Първото, което прави усещане в поръчката, са нейният размер и големият размер на работа, която ще се разпорежда. Изпълнителят ще би трябвало да сътвори креативна платформа за създаване и реализация на идейно-художествени концепции, реклама и маркетинг, обществено, корпоративно и медийно обслужване, да провежда, направи и модернизира образа на телевизионно предаване, ще дава отговор и за произвеждане и предпечатна подготовка, закупуване и разпространяване на рекламни форми в съответните канали. Сред критериите за избор с най-голяма тежест е техническото предложение, а след него и препоръчаната цена (30%).

Спирачка пред участниците е търсената гаранция – тя е по силите единствено на някой с огромни финансови благоприятни условия, обясниха специалисти. Гаранцията за присъединяване е 1% от цената на поръчката, или близо 100 хиляди лева В сходни търгове е мъчно да се допусна по кое време тя ще бъде освободена, в случай че има обжалване и разногласия, преди дефинитивно да се подпише договорът. " Ако поръчката не беше за три, а примерно за една година, тогава сумата спада фрапантно. При сегашната са взели участие малко организации ", счита експерт от бранша. Отделно гаранцията за осъществяване, която би трябвало да внесе определеният претендент, е 5% от контракта.

Едно от две

Крайният период за подаване на предложения беше 24 ноември 2017 година В понеделник те бяха отворени в наличието на един публицист от " Дневник ". Интерес към поръчката на Държавния състезателен тотализатор са показали две обединявания.

Едното е " Геймс медиа ", в което влизат PR организация - " От-до консулт ", в което съдружници са журналистът и издател Мирослава Баджева и пиар експертът и някогашен програмен шеф на " Нова тв " Олга Лозанова. В обединяването влиза още компанията за външна реклама " Метрополис груп ", обвързвана с Нико Тупарев. Според Търговския указател в акционерното сдружение с максимален дял е телевизионният продуцент (Big Brother по Nova, " Бързо, елементарно, вкусно " по Българска национална телевизия и др.) Нико Тупарев с 30%, останалите се разпределят сред Андрей Иванов - 21.7%, Христо Гюрговски - 18.9%, американеца Марк Десбиенз - 18.2%, и Евгений Йонов - 11.2%.

Вторият консорциум е " Спорт фактори ". В обединяването влизат организация " ПР фактори " ЕООД на Стела Миланова. Рекламна организация " Куерти промоушънс ", която има запор от общинската " Пазари изток " за търсени 1274 лева от единия съучастник - Добрин Бодуров, другият притежател е Явор Антонов. В обединяването " Спорт фактори " влиза и профилираната в рекламна и PR активност " ОМ София ". Съдружници в сдружението са Анета Герова и Екатерина Тупарева (съпруга на Нико Тупарев), която е и шеф на компанията. Тупарева също е и изпълнителен шеф на информационния холдинг Ogilvy Group Bulgaria.

Потърсен да разяснява връзката сред двата консорциума Нико Тупарев изясни, че е миноритарен притежател в " Метрополис груп " и като подобен не се занимава с оперативната активност на компанията. " Дори не знам, че са взели присъединяване в състезанието. Дружеството си има шеф Андрей Иванов и той взема сходни решения ", сподели пред " Капитал " Тупарев.

След като бяха отворени документите на претендентите за присъединяване в състезанието се чака да бъде оповестена дата и за отваряне на ценовите оферти.

Предишната поръчка бе оповестена през октомври 2014 година и бе за 12 млн. лева Но един от участниците в състезанието - " Грейн адвъртайзинг " на Мартин Батков изиска Комисия за защита на конкуренцията да спре търга и надпреварата се проточи дълго. В последна сметка през февруари 2016 година състезанието бе извоюван от консорциума " ДИСпорт ", който включва компаниите " Ре старс ", " Идалго прадакшънс България " (в обвързваното сдружение " Идалго промоушънс " е взел участие Явор Антонов от " Куерти промоушънс ", вторият претендент в сегашната поръчка) и " Декони ", а цената на поръчката бе същата като при настоящия конкурс 10.8 млн. лева за 3 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР