Никакви акумулаторни устройства не бива да се изхвърлят в общия

...
Никакви акумулаторни устройства не бива да се изхвърлят в общия
Коментари Харесай

Малки литиево-йонни батерии подпалват заводи за рециклиране

Никакви акумулаторни устройства не трябва да се изхвърлят в общия отпадък, даже най-дребните – тъй като са пожароопасни и токсични

Предприятията за преправка на вторични първични материали постоянно се борят с пожари, породени от акумулатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Помните ли случая с преносимите компютри, запалили се по време на конференция, преди няколко години, и „ дефектната ” серия смарт телефони на един огромен производител, която беше изтеглена от пазара броени дни след стартирането си? Литиево-йонните акумулатори са склонни да пламват елементарно. Оказва се, че това е голям проблем за оборудванията за преработване – и то не тези за акумулатори, а за хартия, пластмаса и други първични материали.

Кошмарът на рeциклирането се сбъдва през 2016 година в щата Тексас, Съединени американски щати, когато цех за преработване избухва в пламъци. Огънят плъзва бързо. Разтопяват се пластмасови бутилки, картонени кутии и тонове насъбрана хартия. Системата за пожарогасене на солидната постройка е развалена при скорошно заледяване и не съумява да потуши пламъците.

Всичко, което могат да създадат пожарникарите, е да „ пазят ” огъня вътре, да не плъзне на открито, и да го гледат в продължение на 12 часа. На идната заран излиза наяве, че заводът за преработване е изцяло унищожен. Вероятната причина за пожара? Литиево-йонна батерия – като от мобилен телефон или преносим компютър.

Проблемът с отпадъците

Литиево-йонните акумулатори зареждат от ден на ден и повече от нашата електроника. Накрая, когато спрем да ги употребяваме, те се озовават в кошчетата за преработване. Предприятията за преправка на вторични първични материали обаче се борят със стотици пожари, породени от акумулатори. Нарастващите количества боклуци са голям проблем по целия свят, само че това, което се случва поради литиево-йонните акумулатори – честите пожари в заводите за преработване – утежнява обстановката.

„ Това, което не ми дава сън, са ето тези неща ”, споделя пред The Verge Ейми Адкокс, общоприет управител на цех за преработване, до момента в който размахва телефона си. „ Електрониката ”. Смартфонът й, сходно на съвсем всички смарт телефони, се зарежда от акумулаторна литиево-йонна батерия. Тези акумулатори са дребни и леки и съхраняват доста сила. Те са повсеместни.

Очаква се до 2025 година световният пазар на литиево-йонни акумулатори да възлиза на над 100 милиарда $. Стоейки в завода за преработване, на платформа над конвейерните ленти с отпадъци, Адкокс има най-малко две акумулаторни акумулатори: в телефона си и в смарт-часовника си.

Нарастваща периодичност на пожарите

Боравенето с сходни устройства е доста значимо, в това число и когато се касае за изхвърлянето им. Ако се повредят, прегреят или създадат късо съединяване, тези акумулатори се сгорещяват, загрявайки и близките предмети, до момента в който най-после всичко стартира да пуши и по-късно лумне в пламъци.

Пожарите не са нова опасност за промишлеността на преработването, споделя Райън Фогелман, вицепрезидент по стратегическите партньорства в компания, която прави противопожарни системи за промишлени обекти, в това число уреди за боклуци и преработване. Това, което се е трансформирало, е честотата, споделя той.

Броят на пожарите в уреди за боклуци в Съединените щати и Канада е повишен с 26 % от 2016 година до 2019 година – от 272 регистрирани пожара до 343. Според Фогелман, има и доста случаи на лумване, които не са докладвани на никое място. Реалният брой на пожарите в реалност е към 1800, съгласно него. В световен мащаб броя е доста по-голяма, само че също няма статистика, която да даде изясненост за съответния брой.

Практически невидими

За разлика от други постоянно срещани движимости, които носят риск от пожар в оборудванията за преработване – да вземем за пример резервоари за пропан, аерозоли и изхвърлени фойерверки – батериите са дребни и постоянно невъзможни за определяне. Литиево-йонна батерия в една пееща приветствена картичка или изхвърлена химикалка от електронна цигара е задоволителна, с цел да подпали цех.

Сред големите купчини боклуци тези движимости са на практика невидими. Това е същинската заплаха от батериите, споделя Фогелман. Работниците в заводите всекидневно не могат да виждат дребните джаджи, до момента в който не стане прекомерно късно.

Повечето пожари с акумулаторни акумулатори пламват на „ бетонния подиум ”, където камионите оставят товара си. Когато излязат от камиона в откритото пространство, повредените акумулатори внезапно се снабдяват с достъп до кислорода, който им е нужен, с цел да стартират да горят. За оправянето с заплахата могат да се изградят солидни бетонни стени, които са способни да „ устоят ” на огъня, да се инсталират камери за ранно засичане на пламъка, както и огнегасителни оръдия.

И въпреки всичко няма гаранция, че някоя повредена батерия няма да се промъкне „ в корема ” на завода за преработване и да възпламени пожара там, да съсипе оборудването и да сложи в риск чиновниците. За страдание „ конвейерната лента съставлява доста ефикасен метод за превозване на огъня в завода ”, споделя Джо Лариана, изпълнителен шеф на организация, ръководеща рециклиращо дружество с голям брой фабрики из Съединени американски щати.

Батерията не е за общия отпадък

Повечето хора нямат неприятни планове, когато изхвърлят дребна батерия вид „ монета ” в кошчето за общ боклук. Те надали възнамеряват да подпалят цели заводи и да ги срутен до земята с някоя дребна машинка за пилене на нокти или пееща приветствена картичка. Но това се случва на процедура – и рискът е напълно действителен.

Затова нито една литиево-йонна батерия не трябва да намира изхода от вкъщи дружно с общия отпадък. Хубаво е да не забравяме за това – не на последно място и тъй като токсините от горенето при пожара ги дишаме всички ние.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР