Никъде в Европа няма модел с една здравна каса, всеки,

...
Никъде в Европа няма модел с една здравна каса, всеки,
Коментари Харесай

Д-р Нигяр Джафер: Никъде в Европа няма модел с една здравна каса

" Никъде в Европа няма модел с една здравна каса , всеки, който се обезпечава правилно, би трябвало да може да види какво му предлага даден фонд, част от цените може да бъдат поправени. Това сподели в изявление за Българска национална телевизия доктор Нигяр Джафер, заместник-председател на Народно събрание и народен представител от Движение за права и свободи.
По думите ѝ " оказа се, че има мощен монопол на Касата, която се трансформира в бездънна каса. " Д-р Джафер означи още, че българският пациент е най-късно диагностицираният в Европа и в това време доплаща най-вече за здравни услуги.
Според доктор Джафер " демонополизацията на Касата е единствено една от концепциите за промяна в опазването на здравето. Всички, които чуят промяна, считат, че това би довело до повече безпорядък. Другото нещо, към което сякаш има консенсус, само че не се случва, е електронното опазване на здравето. "  
" В опазването на здравето приказваме повече за пари, в сравнение с за другите неща. ", акцентира още тя.
По думите ѝ с изключение на демографската друга злополука е и кадровата и за нея няма никакво работещо решение.  
Според нея задачата на актуалните дейности на властта е да се изкара този мандат на държавното управление.
Д-р Нигяр Джафер добави още, че българският пациент е този, който доплаща най-вече при използването на здравна услуга.
Припомняме, че на 8 юли бе оповестено, че при започване на идната седмица (15 юли) здравният министър Кирил Ананиев и екипът му би трябвало да показват нов модел на опазването на здравето в България. Презентацията идва 10 месеца откакто Ананиев предложи 2 модела , които бяха посрещнати със съществени рецензии и по този начин и си останаха на хартия. А главното перо в рецензиите, несъмнено, беше какъв брой в действителност плащаш като пациент, в случай че ти се наложи да отидеш в болница - изчисленията демонстрираха, че може да се наложиш да плащаш няколко пъти, а здравното министерство тъкмо този модел искаше.
Вижте какво тъкмо планува смяната в публикацията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР