НИЖНИ НОВГОРОД – Докато букмейкърите се чудят кой от грандовете

...
НИЖНИ НОВГОРОД – Докато букмейкърите се чудят кой от грандовете
Коментари Харесай

Сбогом, Меси!

НИЖНИ НОВГОРОД – Докато букмейкърите се чудят кой от грандовете да слагат като любимец на Мондиал 2018, то към този момент всички са на едно мнение – Лионел Меси дефинитивно напуща националния тим на Аржентина. Тихо и през задния вход.

Загубата с 0:3 от Хърватия е един от най-големите плесници за Меси и компания. Вече нищо не зависи единствено от тима, който с изключение на Лео има играчи като Серхио Агуеро, Гонсало Игуаин, Пауло Дибала, Николас Отаменди, Хавиер Масчерано. Аржентина просто не е… тим. Така остана единствено нежната вяра хърватите да играят също толкоз стимулирано в последния мач от групата против Исландия, само че старши треньорът им Златко Далич към този момент разгласи, че ще даде късмет на запасите.

Едва 20 пъти Меси игра с топката през първото полувреме на арената в Нижни Новгород. С други думи – вторият с минимум отигравания в тима! По-зле бе само… звездата на „ Манчестър Сити “ Агуеро. Неговите докосвания бяха седем. Агуеро отигра за първи път в 21-ата минута и 11-ата секунда! Шок и смут! Тази Аржентина е грозна, макар че има може би най-хубавия художник.

Меси към този момент се отхвърли от националния тим през 2016 година, когато изпусна дузпа във финала на юбилейната Копа Америка против Чили. Сега сигурно ще го направи за повторно – евентуално след последния си мач на мондиал против Нигерия.

Лионел Меси или Диего Марадона? За аржентинците величието е купата на международния първенец. През 1986-а дон Диего самичък я занесе в Буенос Айрес. Четири години по-късно самичък заведе тима на край. Меси завоюва 4 пъти Шампионската лига, 5 пъти „ Златната топка “, нееднократен първенец е на Испания. Но… всичко единствено с „ Барселона “. Вероятно в историята на Каталуния е №1. Не и на Аржентина. Там ще си тръгне през задния двор. С една олимпийска купа от Пекин в шампионат, където играят съвсем единствено младежи.

В Нижни Новгород разликата още веднъж избождаше очите. На трибуните Марадона вееше токова мощно шала си, че ръката му щеше да се откъсне. Пишеше вдъхновяващи известия в профила си във фейсбук, пожелавайки на Меси да вкара три гола на Хърватия. На терена Лео изглеждаше още веднъж безразличен от протичащото се. Нито се забавляваше, нито се гордееше, че носи герба на родината си. Вярно е – в „ Барса “ съотборниците са едни, а в Аржентина – други. Но с цел да е №1 в историята, Меси би трябвало да бъде там, където е най-трудно. Затова Мондиал 2018 наклони напълно везните на безконечния спорт към Кристиано Роналдо. В Португалия той няма звезди към себе си звезди като аржентинските, само че самичък взема нещата в ръцете си и вкарва гол след гол.

Меси загуби и дуела на десетките, символизиращ отколешното съревнование сред „ Барса “ и „ Реал “. Колкото Лео не играеше, толкоз Лука Модрич бе като лъв на терена. Не единствено поради фамозния си втори гол. Асът на „ Реал “ бе на всички места. Игра, както би трябвало да играе един капитан.

Аржентина надали повече ще желае този собствен тим. Нито татуирания до козирката треньор Хорхе Сампаоли. След два изгубени финала за Копа Америка и на Мондиал 2014 страната очакваше ден като тези, които й даваше Диего Марадона. Така че Меси умерено може да излезе в пенсия и да си гледа „ Барселона “.

„ Не плачи за мен, Аржентина! “, се пее в една велика ария. Е, през днешния ден Меси е основният воин в нея. Никой няма да плаче за него. Тъжен завършек на една легенда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР