Нигерската хунта отне дипломатическия имунитет на френския посланик и нареди експулсирането му

...
Военната хунта на Нигер заяви, че е отнела дипломатическия имунитет
Коментари Харесай

Военната хунта на Нигер заяви, че е отнела дипломатическия имунитет на посланика на Франция и е наредила на полицията да го експулсира от страната, според изявление. Френското външно министерство заяви, че хунтата, която завзе властта миналия месец, "няма правомощия" да експулсира френския посланик.

Разбунтувалите се войници, които свалиха президента на Нигер преди повече от месец, дадоха на френския посланик Силвен Ите 48 часа да напусне страната миналата седмица. Крайният срок изтече на 28 август, без Франция да изтегли Itte.

Френското правителство казва, че не признава управляващите преврата като законни лидери на страната.

Френският президент Еманюел Макрон в понеделник каза, че посланикът ще остане в страната въпреки натиска на хунтата.

В последното комюнике, изпратено от министерството на външните работи на Нигер, се казва, че Ите „вече не се ползва с привилегиите и имунитетите, свързани със статута му на член на дипломатическия персонал на посолството“.

В документа се казва още, че дипломатическите карти и визите на семействата на посланика са анулирани.

След като свали демократично избрания президент на Нигер Мохамед Базум, хунтата използва антифренските настроения сред населението, за да укрепи подкрепата си. Хората скандират „Долу Франция“ на почти всекидневни митинги пред френска военна база в столицата Ниамей.

Регионалното напрежение нараства

Франция има около 1500 военни в Нигер, които са обучавали и провеждали съвместни операции с нигерските сили за сигурност, за да отблъснат нарастващия джихадистки бунт, свързан с Ал Кайда и групировката Ислямска държава (ИД). Операциите са преустановени след преврата и атаките на джихадистите се увеличават.

Бутовниците убиха 17 войници и раниха близо 24 този месец, първата голяма атака от половин година срещу армията в Нигер.

Регионалното напрежение също нараства тъй като хунтата пренебрегва призивите от други западноафрикански страни да освободи и възстанови Базум, дори на фона на заплахата от военна сила.

Регионалният блок ECOWAS разположи сили „в готовност“ и им нареди да върнат Нигер обратно към конституционно управление. Силите все още не са влезли в Нигер и блокът казва, че вратата остава отворена за диалог, но няма да чака вечно.

Хунтата назначи ново правителство и каза, че ще върне Нигер към системата на управление, предписана от конституция в рамките на три години, график, който ECOWAS отхвърли.

(ФРАНЦИЯ 24 с АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР