Нигер преустанови всякакво сътрудничество с международната организация на франкофонските нации

...
Нигер преустанови всякакво сътрудничество с международната организация на франкофонските нации
Коментари Харесай

Нигер прекрати сътрудничеството с организацията на франкофонските нации

Нигер прекрати всякакво съдействие с интернационалната организация на франкофонските народи (OIF) , оповестява Ройтерс.

88-членният орган постоянно е бил употребен от Франция като инструмент за отбрана на френските ползи, съобщи представител на ръководещата хунта в Нигер.

Хунтата завзе властта с прелом през юли, който беше остро наказан от Франция и други западни съдружници. Новият режим изгони френските войски, които помагаха в битката против ислямистките бунтовници в западноафриканската страна.

Международната организация на франкофонските народи към този момент прекрати по-голямата част от съдействието си с Нигер поради преврата, само че уточни, че ще резервира тези стратегии, които са в директна изгода за цивилното население и тези, които способстват за възобновяване на демокрацията.

Целите на организацията е да разпространява френския език, да поддържа мира и демокрацията и да предизвиква образованието и развиването във франкофонските страни по света, доста от които са някогашни френски колонии.

Правителството на Нигер прикани африканските нации да деколонизират съзнанието си и да насърчат личните си национални езици в сходство с концепциите на бащите-основатели на панафриканизма.
 Франция възнамерява да закрие посолството си в Нигер
Франция възнамерява да закрие посолството си в Нигер

Дипломатически източници чакат разтягане на отношенията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР