Нигер беше посетен със страшни заплахи от началството в Държавния

...
Нигер беше посетен със страшни заплахи от началството в Държавния
Коментари Харесай

„Звънете по всяко време“: неласкавият прием на Нуланд в Нигер беше завършен от Пригожин

Нигер беше посетен със страшни закани от началството в Държавния департамент Вика Нуланд. Те не проработиха: военните, които взеха властта от профренския президент Базум, няма да се върнат в казармите и са подготвени да се бият.

След приключването на 7 август на ултиматума на ECOWAS, обслужващ ползите на Запада, за връщане на марионетната власт или изчакване на инвазия, както и установяване на позициите на африканските страни, стана ясно какво следва. Те желаят да удушат страната, която се надигна против неоколониализма със наказания. Ще последва инвазия, в случай че глобите не проработят. Русия би трябвало да работи внимателно - изкушенията са доста, а рисковете още повече.

Интересното е, че ТЯ се появи още веднъж. Разбунтувалият се против френския неоколониализъм, Нигер посети и.д. Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нуланд. Пристигането на „ дамата-курабийка “ съответства с приключването на ултиматум от ECOWAS, коалиция от най-вече някогашни френски колонии в Западна Африка, която настоя патриотичните военни на Нигер да възстановят „ конституционния ред “ и да освободят френския марионетен президент Мохамед Базум, който беше свален от тях. В случай на отвод нигерийските военни бяха застрашени с интервенция.

Посрещнаха я неласкаво. Не се мина и без вагнеровците

Ултиматумът на ECOWAS бързо се провали, заради което Нуланд пристигна в Нигер. Те не я посрещнаха доста общително. Не й беше разрешено да се срещне нито с някогашния президент Базум, нито с новия държавен глава военачалник Абдурахман Чиани, който управлява Националния съвет за избавление на родината.

Нуланд беседва в Ниамей с няколко генерали. Те единомислещо отхвърлиха нейния апел за „ възобновяване на демократичния ред “, макар че, както сподели пратеникът на Държавния департамент, тя „ е дала да се разбере, че връзките с Нигер са застрашени “. Тя сподели още, че е " повдигнала въпроса за опасността от групата Вагнер за тези страни, където тя участва ".

Появиха се даже спекулации, че след пътуването на заместник-шефа на Държавния департамент в Нигер, Съединени американски щати може да признаят новото държавно управление, в случай че то не предложения вагнеровците в страната си, на което техният „ режисьор “ Евгений Пригожин стремително реагира с лют жанр:

Гордея се с момчетата от ЧВК " Вагнер "... Винаги сме на страната на положителното, на страната на справедливостта и на страната на тези, които се борят за суверенитет и за правата на своя народ. Звънете когато и да е...

Отчетът на Нуланд във Вашингтон

На брифинг във Вашингтон Нуланд призна, че американските закани не са впечатлили нигерските генерали:

Разговорите бяха доста откровени и на моменти много сложни, защото „ те са много твърди в позицията си за това по какъв начин желаят да продължат и това не е в сходство с конституцията на Нигер “.

Какво стана с нашата " фаворитка "? По едно време тя въобще не се интересуваше от Конституцията на Украйна и там, благодарение на прелом, тя в профил законно определения президент от власт...

А ето още един пример на американското двуличие, проявено от Нуланд:

Искахме да приказваме искрено с хората, които са виновни за това предизвикателство пред демократичния ред и да забележим дали можем да се опитаме да разгадаем тези проблеми посредством дипломация, дали можем да стартираме някакъв тип договаряния, и също по този начин изрично да изясним, че нашите връзки, икономическата и друга поддръжка зависят от това. Ние законно ще би трябвало да ги спрем, в случай че демокрацията не бъде възобновена.

Тя не помни да добави, че по закон американците към момента са длъжни да изтеглят войските си от страната, в която е осъществен превратът. Междувременно в Нигер под претекст за битка с тероризма има към хиляда американски бойци.

Изнудване както нормално

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър сподели в изказване в понеделник: Нуланд предизвести армията на Нигер за опцията от „ загуба на стотици милиони долари икономическа помощ и помощ за сигурността на народа на Нигер “, както и уговорката на Съединени американски щати „ уверено да поддържат демокрацията и конституционния ред. " в тази страна. По-специално беше декларирано, че „ Съединени американски щати са решили отчасти да прекратят поддръжката си за държавното управление на Нигер, до момента в който обстановката остава нестабилна “.

След като изрече тези закани, Нуланд не затвори компактно вратата след себе си, предлагайки на нигерийските си сътрудници „ редица разновидности за продължение на разговора “. За Вашингтон не остана нищо: породиха съществени проблеми със прилежащите страни, искащи да извършат военна инвазия в Нигер. Докато намесата на западните войски ще бъде недвусмислено възприета в Африка като нова колониална война – усещане, което западняците биха желали да избегнат.

Немската несъобразителност

Берлин е доста враждебен – германците постоянно са имали проблеми с дипломацията. Германското външно министерство, което държи бойците си бездействащи в казармите както в Нигер, по този начин и в прилежащо Мали, насочи закани против водачите на военния прелом и... народа на Нигер. Лошо ще бъде за всички вас, споделят те, в случай че нещо друго се случи със сваления президент Базум.

Сериозните персонални последствия за генералите на представителя на немското външно министерство наподобява му се сториха малко, защото той също съобщи:

Санкциите към този момент са в действие. Те също имат мъчителни последствия както за хората, по този начин и за режима.

Какви наказания се имат поради? Ами, да вземем за пример, прекъсването на доставките на електрическа енергия за Нигер от Нигерия или, да речем, решението на Световната банка да спре отпущането на средства на страната за всички интервенции, като се изключи стратегиите в частния бранш.

Или цяла поредност от ограничавания от ECOWAS, при които интернационалната рейтингова организация Moody`s намали дълготрайните и краткосрочните кредитни рейтинги на Нигер в национална и задгранична валута с две стъпки - до " Caa2 " от " B3 ", а също изпрати оценките за обзор с опция за намаление...

Франция е афектирана и може да стартира да " хапе "

Разбира се, Франция също се „ отдръпна “ от Нигер, освен това Ниамей даде период един месец, с цел да изтегли войските от страната им, което французите няма да създадат. В същото време те удариха другата „ тръгнала по неверен път някогашна колония - Буркина Фасо - за поддръжката на " бунтовниците " в Нигер.

Франция стопира до второ разпореждане всички свои интервенции за помощ за развиване и бюджетна поддръжка за Буркина Фасо,

- се споделя в изказване на френското външно министерство.

Това стана, откакто държавните управления на Буркина Фасо и Мали в изказване от 31 юли показаха взаимност с народа на Нигер, осъдиха налагането на наказания от ECOWAS против Ниамей и оповестиха, че ще преглеждат всяка военна интервенция в Нигер като оповестяване на война против себе си. И Франция интензивно се готви за това, пробвайки се да прикрие подготовката с мирни изказвания, тъй като счита Нигер за своя „ епархия “.

Във връзка с трагичните събития в Африка за Париж породи сериозен имиджов проблем. Той беше издигнат в отворено писмо до президента Еманюел Макрон, оповестено от вестник Le Figaro, от 94 сенатори (от 348). Според тях " френска Африка " става " военно съветска Африка, стопански китайска Африка и дипломатически американска Африка ".

Днес Нигер, през вчерашния ден Мали, ЦАР и Буркина Фасо отхвърлиха Франция, френските войски и френските компании,

- плачат сенаторите, макар че за това не е отговорен никой, с изключение на самите французи.

Нека бъдем почтени: защото те сами не са в положение да решат проблемите на района, това значи, че неговите страни ще се извърнат и ще търсят помощ от други. Французите няма да могат да надскочат над главите си и това оскърбление ще би трябвало да се преглътне, което обаче не изключва разнообразни мръсни номера от Париж, в това число и във връзка с Нигер. Но би трябвало да се побърза. Ако френските бойци бъдат изхвърлени оттова, те ще останат в Африка единствено в пет страни - " фрагменти " от някогашната им империя: Джибути, Чад, Габон, Сенегал и Кот д`Ивоар. И въпреки всичко, евентуално не за дълго.

Рим: единствено договаряния

Италия, която също има боен контингент в Нигер, залага на наказания, уголемява стопански ултиматуми до Ниамей, принуждавайки нигерските генерали да създадат отстъпки, изключително като се има поради, че Съединените щати се държат " доста деликатно ".

Единственият метод е дипломатическият. Трябва да се откри решение. Засега няма сигурност, че ще се откри различен път, с изключение на войната. Европа не може да си разреши въоръжена борба, ние не би трябвало да бъдем обсъждани като новите колонизатори на Африка... Има още време,

Това сподели италианският външен министър и вицепремиер Антонио Таяни в изявление за вестник La Stampa.

" Не ни пука "

Междувременно в Ниамей са твърдо решени: в Нигер, без значение от Запада, се образуват нови държавни структури и е почнала чистка на елита.

Националният съвет за избавление на родината (НССР) назначи в понеделник 58-годишния икономист и някогашен министър на финансите Али Маман Ламин Зейн за министър-председател. Това е умел служител и банкер. Назначени са и шефовете на всичките осем провинции на страната, заменени са редица посланици. Новата власт не се уморява да повтаря, че няма да се поддаде на външен напън.

Или другари или неутрални

От съседите на Нигер той е мощно подсилен от, повтаряме, Мали и Буркина Фасо, които са изрично срещу военна интервенция извън, което от самите тях ще се смята за оповестяване на война.

Благосклонен неутралитет показва Гвинея, която има изход на Атлантическия океан и граничи със съдружника на Нигер, Мали. Тя ще даде на Нигер дипломатическа поддръжка.

Източният комшия на Нигер, Чад, разгласи, че няма да предприеме военна интервенция.

Народът на Нигер би трябвало да оцени сериозността на обстановката и да вземе решение. Чад в никакъв случай няма да се намеси военно,

- акцентира неговият министър на защитата Дауд Яя Брахим.

Висящ от северозапад над Нигер, Алжир, който има едни от най-хубавите въоръжени сили в Африка и тесни връзки с Русия, изрично се опълчи на военна интервенция. Президентът на Алжир Абделмаджид Теббун сподели в изявление за националната телевизия:

Евентуална военна интервенция в Нигер е директна опасност за Алжир и ние изцяло и изрично я отхвърляме. Проблемите би трябвало да се вземат решение спокойно.

Въпреки това президентът означи, че в Нигер е належащо да се върне към „ конституционната правда “ и Алжир е подготвен да помогне в това.

Друг северен комшия на Нигер, Либия, заема сходна позиция: превратът е противозаконен, само че не е нужна война - ще взриви района, където и понастоящем към този момент има големи проблеми със сигурността.

Две рискови страни

Сериозна опасност за Ниамей се задава от юг, където Нигер граничи с Нигерия, най-населената страна в Африка (220 милиона) и Бенин. Всъщност към тях е адресирано официалното съобщение на новите управляващи, осъждащо подготовката на военна намеса против Нигер от териториите на тези страни.

Ниамей акцентира:

Всяка страна, от която ще бъдат насочвани военни дейности против Нигер, ще се смята за участник в интервенцията.

Също по този начин краткотрайната администрация на Нигер съобщи, че има информация за идното нахлуване " от силите на задгранична страна в съгласуваност с ECOWAS и терористични групи ".

Тук има два аспекта на интерес. Първо, „ непознатата мощ “ е, несъмнено, Франция. Второ, западняците наподобява са решили да привлекат терористи в битката против протеста против неоколониализма в Нигер, които са били съзнателно развъждани в големи количества, в това число в Африка, с цел да продължат умерено да ограбват незападните страни.

Ако това е по този начин, тогава е вероятен удар и от Мали, тъй като сред тази страна и Нигер има региони, следени от терористи. Тук, апропо, може да са нужни услугите на ЧВК Вагнер, публично присъстваща в Мали.

Накратко, Ниамей предизвести ECOWAS за пагубните последствия за района от всякаква интервенция във вътрешните работи на Нигер и военни случки, в условия, когато популацията на страните от общността не поддържа нищо сходно.

Дилемата на Нигерия

Бригаден военачалник Тукур Гусау, шеф на отдела за информация в нигерийското министерство на защитата, сподели, че на армията към момента не е подредено да нахлуе в Нигер и военното решение се преглежда като " последна мярка ". В същото време нигерийските военни признават, че ще бъде мъчно да се възвърне ръководството на някогашните управляващи в Нигер, която усилва числеността на войските си в граничните региони. В тях стартира да пораства напрежението, макар че към момента няма произшествия.

Нигерските военни декларират, че са подготвени да се борят с агресорите, обещавайки им кръвопролитие и безпорядък. Въоръжаването на цивилни и партизанската война също се подразбират.

Проблемът за Нигерия се крие и във обстоятелството, че от двете страни на границата, в миналото прокарана от булдозера на европейските колонизатори, живеят едни и същи хора - хауса, за които войната ще бъде братоубийствена, а стабилността на страната - агресор ще бъде в този случай под опасност. Ето за какво на 6 август Сенатът (горната камара) на Нигерия одобри резолюция против потреблението на военна мощ от федералното държавно управление и ECOWAS против Ниамей, призовавайки за дипломация. И надали Сенатът ще се съгласи с потреблението на армията против Нигер. Нигерийските военни обаче не престават да се приготвят.

Защо толкоз доста звук?

Защо такава активност беше частично показано нагоре. Но има и други доста значими фактори. Нигер има огромни ресурси от уран, с които е обвързана френската нуклеарна промишленост. Париж и Западът като цяло в действителност не желаят да ги изгубят. Има и настоящия за Европа във връзка със глобите против Русия план на Транссахарския газопровод, който би трябвало да мине и през територията на Нигер. Според изчисленията той ще може да изпомпва 30 милиарда кубически метра газ годишно в Средиземно море.

Освен това в Нигер, под предлог за битка с тероризма (само вагнеровците в действителност се борят против терористите), само че в действителност, с цел да управляват най-богатите естествени запаси, се сгушиха западни военни бази. През 2019 година Пентагонът похарчи - в действителност ли на вятъра? - 100 милиона $ за създаване на нова база за БПЛА в град Агадес, сякаш с цел да нанася удари по терористични групи в Западна и Северна Африка. Поддръжката въз основата коства на американците годишно 30 милиона $. Има, повтаряме, други непознати военни бази в Нигер, макар обстоятелството, че районът стене от терористи и моли Русия за помощ.

Какво от това?

Какво би трябвало да направи Москва? Да демонстрира най-голяма нерешителност и да помогне нещата да не доведат до война в Нигер. Но в това време, заобикаляйки войната, да помогне на нигерския народ да се освободи от неоколониалната взаимозависимост. Има доста изкушения (уранът, Транссахарският газопровод), само че опасността от неуспех, който ще засегне и прилежащите проруски страни, е доста висока, тъй като този спектакъл на военни дейности е прекомерно надалеч от нас. ЧВК " Вагнер " не стига за всички.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР