Нигела се наричат семената на едногодишното цъфтящо растение от семейство

...
Нигела се наричат семената на едногодишното цъфтящо растение от семейство
Коментари Харесай

Нигела - черното семе, което съдържа цели 15 аминокиселини

Нигела се назовават семената на едногодишното цъфтящо растение от семейство Лютикови. Среща се в региона на Югозападна Азия, Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка. Семената му и маслото от тях могат да се срещнат и като полска челебитка, римски кориандър, фараонско масло. Имената черен кимион, лучено семе и черен сусам са в действителност неточни и подвеждащи.

Нигела е познато още и в Римската империя. Наричали са го гръцки кориандър и се употребило като добавка към храната. Авицена разказва нигела с думите: Семето, което подтиква тялото и му оказва помощ да се оправи с умората.

Хранителен състав на нигела

Семената на нигела съдържат 15 аминокиселини, в това число осем от деветте незаменими, въглехидрати, мастни киселини, летливи масла, алкалоиди и нишки. Също по този начин съдържа и минералите калций, желязо, мед, фосфор, както и витамините В1, В2, В3, В9.

Здравословни изгоди от потреблението на нигела

В Близкия Изток, Индия и Индонезия нигела се употребява при астма и бронхиални проблеми, ревматизъм, диария, кашлица, диабет, настинки, главоболие, хипертония, грип, запушен нос, възстановяване на паметта, мускулни болки, облекчение на нервно напрежение, импотентност и други.

Използва се и за понижаването на кръвното налягане и равнищата на неприятния холестерол, както и при ракови болести. При комбинацията му с цистеин, витамин Е и шафран се употребява като добавка за облекчение на страничните резултати на някои медикаменти при химиотерапия.

Изследвания демонстрират, че черното семе има антибиотични, противотуморни, противовъзпалителни, антибактериални и противоалергични свойства. Също по този начин намалява кръвната захар.

В нигела се съдържа химикал тимоквинон, който усъвършенства чувствителността на GABA (гама-аминобутирова киселина) рецепторите. Смята се, че може да увеличи и концентрацията на киселината в мозъка.

Екстракти от нигела демонстрират невропротективни качества, сравними с тези на аспирина.

Здравословни опасности при консумация на нигела

 Черен кимион

Черното семе е безусловно безвредно при бременност и кърмене, както и за деца.

Хората с проблематично съсирване на кръвта би трябвало да се отнасят с нараснало внимание при потреблението, защото нигела може да забави съсирването в допълнение.

Може да докара до намаление на кръвната захар, в случай че имате потвърдени аномалии.

Употреба на нигела

Нигела се употребява като фалшификация в печива, десерти, ориз и други Традиционно нигела се запича, с цел да се укрепи аромата ѝ, само че по този метод се унищожава част от етеричните масла и семената губят в огромна степен от лечебните си качества.

Смлените сурови семена, смесени с храна, са най-хубавият метод за консумация, с цел да се доближи до всички изгоди от използването им, без да преминат необработени през стомашно-чревния тракт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР