Ние влязохме в тази коалиция с ясното съзнание, че ще

...
Ние влязохме в тази коалиция с ясното съзнание, че ще
Коментари Харесай

ДПС клеветят и Патриотите, и България

Ние влязохме в тази коалиция с ясното схващане, че ще губим. Но също по този начин и че имаме отговорност пред България и не можем да обречем страната на безредие.

Аз и сътрудниците от Вътрешна македонска революционна организация сме съгласни да се уреди прилагане от някогашния монарх на тези парцели, които са били употребени от царското семейство.

Нека Движение за права и свободи да се дефинират дали са либерали, или са тоталитарна партия, дали са ислямски фундаменталисти, или нещо друго.

Г-н Веселинов, има ли напрежение в ръководещата коалиция?

- Няма нито едно напрежение, което да е със значими мащаби. Естествено е да има разнообразни отзиви и полемики. Във всеки случай няма борба, в случай че това е подтекстът на въпроса.

Но неотдавна вицепремиерът Валери Симеонов отново сподели, че се вземат еднолични решения, има авторитаризъм, той научил за оставката на Димитър Главчев от медиите.

- Аз не знам господин Симеонов от кое място е научил за оставката на господин Главчев. Но въпрос, който има отношение към Народното събрание, беше разискван тук, в Народното събрание. И неговият заместител Валентин Касабов присъстваше на тази среща, както и аз, като заместител на Красимир Каракачанов, и Волен Сидеров, като водач на "Атака ". В този формат беше извършена срещата и с съдружните сътрудници, в това число и с Бойко Борисов, както и с останалите политически сили в Народното събрание.

А сред трите партии в "Обединени патриоти " всичко ли е умерено?

- Ние сме партии с друг темперамент, с разнообразни позиции. И постоянно е било по този начин. Дори когато бяхме единствено две партии с НФСБ в обединението. Но както забелязвате, тези разнообразни позиции не са по фундаментални въпроси, не са свързани с някакви идейни разлики. По-скоро са по тактически въпроси. А постоянно са свързани и с неспособност на трите партии по едно и също време да вземат решения по разнообразни проблеми, както беше да вземем за пример въпросът с "царските парцели ".

Всъщност за какво Вътрешна македонска революционна организация скочи по този начин остро на Бойко Борисов за "царските парцели "?

- Ами, тъй като считаме, че имаше едно алогично завъртане на държавната позиция, завой в държавната позиция, което не е в полза на жителите. Поради предпочитание да има някакво съгласие с някогашния монарх обособени министерства започнаха дейности, които са положителни жестове към някогашния цар, само че не са положителни от позиция на отбраната на държавния интерес. Държавата има безусловно извоювани каузи, без значение дали на две инстанции, или на една, за така наречен царски парцели. И няма никаква сянка на подозрение, че тези каузи, които още не са приключени като процедура, също ще завършат сполучливо за страната. И на този декор някакви отлагания във времето, прекъсване на делата и впрочем. Тези дейности за нас са незащитими като държавническа теза.

Но го направихте по време на визитата на премиера в Саудитска Арабия, където беше и вашият водач и министър на защитата. А Симеон Сакскобургготски има принос за това посещаване.

- Не считаме, че този принос би трябвало да бъде овъзмездяван по подобен веществен ред. Аз доста добре си припомням, че когато пристигна през 2001 година, царят изясни, че не желае нищо от България. А в същото време неговите регионални шефове и министри му върнаха тези парцели, за които в този момент спорим. Тук имаме парекселанс спор на ползи. На всичкото от горната страна в този момент се вижда, че тези парцели са върнати без правно съображение.

Аз дори бих отишъл по-далече, тъй като търговията с въздействие също е корупционно закононарушение. И не знам дали тези, които тогава връщаха парцелите, с цел да се подмажат на царя, не бяха в това състояние.

Но царят ще бъде необходим на Борисов, който желае да се изявява на интернационалната сцена през третия си мандат. А вие му пречите.

- Премиерът да го назначи за собствен консултант, да му заплаща заплата, аз нямам нищо срещу. Но няма причина да плащаме с държавно имущество.

Вижте, мисля, че след лекото клатушкане на сътрудниците от ГЕРБ те безусловно одобриха нашата теза и сега ние нямаме спор по това по какъв начин би трябвало да се водят делата. Нашата реакция беше бърза, с цел да не се натрупа в обществото едно безалтернативно говорене в смисъл - абе, да, нещо би трябвало да създадем, с цел да се помогне на царя. И последователно обществото да свикне с това и да придобие търпимост към сходна теза. Затова на процедура ние реагирахме още на идващия ден, откакто излезе изказването, че се готви прекъсване на делата, т.е. процесуалната опция при единодушие на страните до шест месеца да бъдат спрени делата.

Каза се и че ще се изготви специфичен закон за решаването на въпроса.

- Да, фактически решението на Народното събрание от времето на тройната коалиция е такова - че би трябвало да се изготви закон. Само че не се споделя какво ще написа в този закон. Не написа, че този закон ще върне парцелите на царя. Защото е потвърдено, че огромна част от тези парцели са строени с държавни пари. Аз и сътрудниците от Вътрешна македонска революционна организация, с почитание към всички някогашни държавни глави, сме съгласни да се уреди прилагане от някогашния монарх като някогашен държавен глава на тези парцели, които са били употребени от царското семейство. Но до такава степен. Но не и да извлича материални облаги от тях. Голяма част от имуществото, което се владее и ръководи, носи и изгоди. Например горите, които царят владее, бяха сечени - несъмнено, според лесоустройствени проекти и впрочем - т.е., добива се приход от тях. Какво става с този приход, в случай че горите са върнати непозволено, запитвам аз?

Движение за права и свободи разгласи, че ще се бори да "демонтира " националистите от ръководството на страната. Това може ли да се случи?

- Всичко може да се случи, стига да е с демократични средства. Но считам, че това няма да се случи. Това е реторика на Движение за права и свободи, които са отвън властта, а това е една от главните ни политически задания. Така че няма нищо извънредно. Необичайно е по-скоро тяхното предпочитание под това мото да злепоставят България и на процедура да водят оскърбителен акции освен против нас, само че и против страната ни. И в това отношение би трябвало малко да имат мяра, тъй като в опита си да сатанизират Патриотите освен във властта, само че и по принцип патриотизма като придвижване, те стигат прекомерно надалеч. Ясно е, че на една партия, която се дефинира като демократична, не отива сходно държание. Опитът да се очерня една част от обществото, която има избран метод на мислене и която има своето политическо посланичество, е присъщ за тоталитарни страни и тоталитарни партии. Така че дано Движение за права и свободи да се дефинират дали са либерали, или са тоталитарна партия, дали са ислямски фундаменталисти, или нещо друго. От това доста зависи по какъв начин ще ги възприемат и другите.

Ваши сътрудници от парламентарната група не провокират ли Движение за права и свободи с необуздан език, с груби думи и обиди, които използват по отношение на тях?

- Невъздържан и недодялан език има по-скоро случайно от наша страна към тях. Докато очерняща акция за патриотите без всякакво съображение върви редовно, по всички медии и политически канали. Така че това са две диаметрално разнообразни неща. И второто е надалеч по-тежко от първото.

Има ли заплаха в един миг на Бойко Борисов да му писне от Вас, както стана с Реформаторите в предходния му мандат?

- Ние драма нямаме. Не сме се родили, с цел да управляваме. Не сме влезнали в коалиция с Бойко Борисов заради огромна обич към него. И разводът с него няма да докара до някакви мелодрами в нашите редици. Ние имаме ясна цел, дефинирана в управническата стратегия, движим се по нея. Ако не можем да я реализираме, в случай че се окаже, че има несходство в характерите сред сътрудниците, обикновено е да се разделим.

Но нормално по-малкият сътрудник търпи негативи.

- Така е. И ние влязохме в тази коалиция с ясното схващане, че ще губим. Влязохме обаче и с ясното схващане, че имаме отговорност пред България и не можем да обречем страната на безредие. И на следващите комерсиални пазарлъци, каквито примерно Движение за права и свободи предлагаха. Ясно е, че техният анонс за поддръжка на държавно управление на малцинството на Бойко Борисов щеше да бъде "възнаграде " с извиване на ръцете по ред стопански въпроси за обръчите от компании на Движение за права и свободи. Смятам, че ние спасихме България от това, като поехме отговорност.

Защо се бави утвърждението на контракта за добросъседство с Македония, откакто при подписването му на 1 август настана огромна еуфория?

- Аз персонално считам, че в напълно близко бъдеще този контракт ще бъде утвърден от Народното събрание. Въпрос е най-вече на месец.

До края на годината?

- Да, или при започване на идната. В Република Македония имаше локални избори, които значително бяха повода да се отсрочи там ратификацията.

Не Ви ли тормози, че Борисов се изявява като юрист на Ердоган пред Европейски Съюз?

- Аз не бих определил тъкмо по този метод нещата. Ние, Патриотите, имахме ясна теза, че Турция няма място в Европейски Съюз. Тази теза беше коментирана с ГЕРБ и в предходния парламент, и в настоящия. В края на краищата фактическото състояние в Турция докара до това, че Европа като цяло в действителност осъзна, че тя не е подготвена за участие в Евросъюза. В това отношение главната цел на нас, патриотите е реализирана. Добросъседските връзки би следвало да ги има. Но също по този начин считаме, че не трябва да се минава една граница на тези връзки и да се влиза в режим на угодничене. Поне това ще стопираме постоянно когато можем.

Искрен Веселинов е роден на 14 март 1972 година в Русе. Строителен инженер и правист по обучение. Бил е дълготраен общински консултант в Русе от листата на ВМРО-БНД. Заместник-председател на партията. Депутат в 43-ото Народно заседание от Патриотичния фронт и в 44-ия парламент от "Обединени патриоти ". Член на комисиите по енергетика и районно развиване, благоустройство и локално самоуправление.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР