"Ние винаги казваме, че държавата най-добре може да помогне като

"Ние винаги казваме, че държавата най-добре може да помогне като ...

АИКБ: Как спрели предприятия да плащат 40% от заплатата?.


"Ние винаги казваме, че държавата най-добре може да помогне като не пречи. Това важи в много голяма степен и сега. Трябва да се оползотвори всякаква възможност за икономическа активност и да се работи на максимум, където има работа. Товарните превози, особено трансграничните, трябва да бъдат облекчени решително, както и превозът на хора", каза предсeдателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на "България сутрин".Още по тематаАИКБ: Да се сформира Икономически антикризисен щаб 23 мар 2020 15:5747Васил Велев: Където е възможно, работата да се реорганизира12 мар 2020 22:3523

Според него в мярката 60/40 е допусната грешка.

“Трябва да бъде поправен и параграф 6, където очевидно е допусната грешка, защото прави тази мярка неизползваема. А мярката 60/40 е насочена към предприятия, които са спрели работа и се очаква от тях да платят 40% заплати, 20% осигуровки, включително данъците. Това не е 60 на 40, а е 20 на 80", каза още той.

Велев посочи, че трябва да се увеличи пропускателната способност на КПП-тата, за да не се проверява всеки пети.

"Защо да не помага и българската армия за увеличаване на тази пропусквателна възможност, включително и за товарните превози. Руската армия помага в Италия, ние се чудим дали българската армия дали може да помогне на българите", каза още той.

Шефът на АИКБ допълни, че са помогнали на на предприятията, като са променили организацията на работата.

"В сайта на АИКБ сме публикували препоръки, правила, изискващи се документи от Агенцията по труда. Публикували сме как и откъде предприятията могат да се снабдят с предпазни средства, маски, шлемове", каза още той.
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg