Ние, украински изследователи, художници, политически и трудови активисти и членове

...
Ние, украински изследователи, художници, политически и трудови активисти и членове
Коментари Харесай

Украинско писмо за солидарност с палестинския народ

Ние, украински откриватели, художници, политически и трудови деятели и членове на гражданското общество сме солидарни с народа на Палестина, който в продължение на 75 години е бил подложен на и се е съпротивлявал на Израел военна окупация, делене, колониално принуждение на заселници, етническо пречистване, лишаване на земя и апартейд. Пишем това писмо като хора на хора.

Доминиращият дискурс на държавно равнище и даже измежду групите за взаимност, които поддържат битките на украинци и палестинци, постоянно основава разделяне. С това писмо ние отхвърляме тези разделения и удостоверяваме нашата взаимност с всички, които са потиснати и се борят за независимост.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Хора, наложително изселени от север Газа бягат пешком Испански министър: Израел би трябвало да приключи „ геноцида “ на палестинците в Газа Разследването опровергава изказванието на Израел за тунела на Хамас под болничното заведение в Газа Отказът на лейбъристите да призоват за преустановяване на огъня в Газа дерайлира опозицията в Обединеното кралство страна завършек на списъка

Като деятели, отдадени на свободата, правата на индивида, демокрацията и обществената правдивост, и като в същото време изцяло признаваме разликите във властта, ние изрично осъждаме офанзивите против цивилно население – било то израелци, нападнати от Хамас, или палестинци, нападнати от израелските окупационни сили и банди въоръжени заселници. Умишленото ориентиране към цивилни е военно закононарушение.

И въпреки всичко това не е опрощение за груповото наказване на палестинския народ, идентифицирането на всички поданици на Газа с Хамас и безразборното потребление на термина „ тероризъм “, прибавен към цялата палестинска опозиция. Нито пък това е опрощение за продължение на продължаващата окупация. Повтаряйки голям брой резолюции на Организация на обединените нации, ние знаем, че няма да има дълготраен мир без правдивост за палестинския народ.

На 7 октомври станахме очевидци на насилието на Хамас против цивилните в Израел, събитие, което в този момент се дефинира от мнозина като изцяло демонизиране и дехуманизиране на палестинската опозиция. Хамас, реакционна ислямистка организация, би трябвало да се преглежда в по-широк исторически подтекст и десетилетия на навлизане на Израел върху палестинската земя, доста преди тази организация да стартира да съществува в края на 80-те години.

По време на Накба („ злополука “) от 1948 година повече от 700 000 палестинци бяха брутално изселени от домовете си, като цели села бяха избити и унищожени. От основаването си Израел в никакъв случай не е спирал да преследва своята колониална агресия. Палестинците бяха принудени да се изселят, разпокъсани и управлявани под разнообразни режими. Някои от тях са израелски жители, наранени от структурна дискриминация и расизъм.

Живеещите в окупирания Западен бряг са подложени на апартейд под десетилетия боен надзор на Израел. Хората в линията Газа страдат от блокадата, наложена от Израел от 2006 година насам, която лимитира придвижването на хора и артикули, което води до възходяща беднотия и ограничения.

От 7 октомври и все още на писане броят на починалите в линията Газа е повече от 8500 души. Жените и децата са съставлявали повече от 62 % от смъртните случаи, до момента в който повече от 21 048 души са били ранени. През последните дни Израел бомбардира учебни заведения, жилищни региони, гръцка православна черква и няколко лечебни заведения. Израел също прекъсна всички доставки на вода, електричество и гориво в линията Газа. Има сериозен дефицит на храна и медикаменти, което води до цялостен колапс на здравната система.

Повечето западни и израелски медии оправдават тези смъртни случаи като елементарни съпътстващи вреди за битката с Хамас, само че мълчат, когато става въпрос за палестински цивилни, набелязани и убити в окупирания Западен бряг. Само от началото на 2023 година и преди 7 октомври броят на жертвите от палестинска страна към този момент доближи 227. От 7 октомври 121 палестински цивилни са били убити в окупирания Западен бряг. Понастоящем повече от 10 000 палестински политически пандизчии са арестувани в израелски затвори.

Траен мир и правдивост са вероятни единствено с края на продължаващата окупация. Палестинците имат право на самоопределяне и опозиция против израелската окупация, тъкмо както украинците имат право да се опълчват на съветската инвазия.

Нашата взаимност идва от място на яд от несправедливостта и място на дълбока болежка от познаването на опустошителните въздействия на окупацията, обстрела на гражданска инфраструктура и филантропичната обсада от прекарванията в нашата татковина. Части от Украйна са окупирани от 2014 година и тогава интернационалната общественост не съумя да спре съветската експанзия, пренебрегвайки имперския и колониален темперамент на въоръженото принуждение, което след това ескалира на 24 февруари 2022 г. 

Цивилни в Украйна са обстрелвани всекидневно, в домовете им, в лечебни заведения, на автобусни спирки, на опашки за самун. В резултат на съветската окупация хиляди хора в Украйна живеят без достъп до вода, електричество или отопление и най-уязвимите групи са най-засегнати от унищожаването на сериозна инфраструктура. В месеците на обсадата и тежките бомбардировки на Мариупол нямаше филантропичен кулоар.

Гледайки по какъв начин израелците нападат цивилна инфраструктура в Газа, израелската филантропична обсада и окупацията на земя резонират изключително мъчително у нас. От това място на болежка от опит и взаимност, ние призоваваме нашите събратя украинци в международен мащаб и всички хора да повдигнат гласа си в поддръжка на палестинския народ и да осъдят продължаващото израелско всеобщо етническо пречистване.

Ние отхвърляме изказванията на украинското държавно управление, които показват безусловна поддръжка за военните дейности на Израел, и считаме апелите за отбягване на цивилни жертви от страна на Министерство на външните работи на Украйна за закъснели и незадоволителни. Тази позиция е оттегляне от поддръжката за палестинските права и наказание на израелската окупация, която Украйна следва от десетилетия, в това число гласоподаване в Организация на обединените нации.

Осъзнавайки прагматичните геополитически претекстове зад решението на Украйна да повтори западните съдружници, от които сме подвластен за нашето оцеляване, виждаме актуалната поддръжка на Израел и отхвърлянето на палестинското право на самоопределяне като спорно на личния ангажимент на Украйна към правата на индивида и се борим за нашата земя и независимост. Ние като украинци би трябвало да бъдем солидарни не с потисниците, а с тези, които изпитват и се съпротивляват на потисничеството.

Ние мощно възразяваме против приравняването на западната военна помощ за Украйна и Израел от някои политици. Украйна не окупира територии на други хора; вместо това тя се бори против съветската окупация и затова интернационалната помощ служи на обективна идея и на отбраната на интернационалното право. Израел окупира и анексира палестински и сирийски територии, а западната помощ за него удостоверява неправдив ред и показва двойни стандарти във връзка с интернационалното право.

Ние се противопоставяме на новата вълна от ислямофобия, като бруталното ликвидиране на шестгодишно палестинско-американско дете и нападението против фамилията му в Илинойс, Съединени американски щати, и приравняването на всякаква рецензия към Израел с антисемитизъм. В същото време ние също се противопоставяме на държането на всички евреи по света виновни за политиката на страната Израел и осъждаме антисемитското принуждение, като нападението на тълпата против самолета в Дагестан, Русия.

Ние също по този начин отхвърляме възраждането на реториката на „ войната против тероризма “, употребена от Съединени американски щати и Европейски Съюз за оправдаване на военни закононарушения и нарушавания на интернационалното право, които са подкопали интернационалната система за сигурност и са предизвикали безчет смъртни случаи, и е заимствана от други страни, в това число Русия за войната в Чечня и Китай за уйгурския геноцид. Сега Израел го употребява, с цел да извърши етническо пречистване.

Призив за деяние

Настояваме за използването на апела за преустановяване на огъня, насочен в резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Призоваваме израелското държавно управление неотложно да спре офанзивите против цивилни и да даде филантропична помощ; ние настояваме за неотложно и несигурно повдигане на обсадата на Газа и незабавна интервенция за подкрепяне за възобновяване на гражданската инфраструктура. Ние също призоваваме израелското държавно управление да постави завършек на окупацията и да признае правото на палестинските разселени хора да се върнат в земите си.

Призоваваме украинското държавно управление да осъди потреблението на глобен от страната гнет и филантропична обсада против цивилното население на Газа и да удостовери още веднъж правото на палестинския народ на самоопределяне. Ние също по този начин призоваваме украинското държавно управление да осъди умишлените набези против палестинци в окупирания Западен бряг.

Призоваваме интернационалните медии да спрат да настройват палестинци и украинци едни против други, където йерархиите на страданието увековечават расистката изразителност и дехуманизират атакуваните.

Свидетели сме по какъв начин светът се сплотява в взаимност за народа на Украйна и призоваваме всички да създадат същото за народа на Палестина.

 

Подписали:

Володимир Артюх, откривател

Левон Азизян, юрист по правата на индивида

Диана Азуз, художник, музикант

Тарас Билоус, редактор

Оксана Брюховецка, художник, откривател, Университет на Мичиган

Артем Чапей, публицист

Валентин Долхочуб, откривател, боец

Наталия Гуменюк, публицист

Джон-Пол Химка, почетен професор, Университет на Алберта

Карина Ал Хмуз, биомедицински инженер програмист

Юлия Кишчук, откривател

Амина Ктефан, фешън инфлуенсър, цифров създател

Свитлана Матвиенко, медиен академик, SFU, асоцииран шеф на Института за цифрови демокрации

Мария Майерчик, академик

Виталий Павлюк, публицист, преводач

Сашко Протях, режисьор, доброволец

Олексий Радински, режисьор

Микола Ридни, художник и режисьор

Дария Сабурова, откривател, деятел

Александър Скиба, работен деятел

Даря Цимбалюк, откривател

Нелия Ваховска, преводач

Юлия Юрченко, откривател, преводач, деятел

Ирина Замуруева, екофеминистка изследователка, артистка, началник на планове по политиката за климата и земята

Алиша Андани, студент по история на изкуството

Даша Аносова, куратор, откривател, UCL SSEES

Лилия Бадеха, деятел, културолог, управител на обществените медии на списание Spilne

Анастасия Боброва, откривател

Анастасия Бобровска, DJ, деятел, съветник по цифрова тактика

Мариана Боднарук, откривател

Юрий Бойко, откривател, теоретичен помощник

Владислава Чепурко

Дария Демия, художник

Олена Дмитрик, откривател

Олга Доброволска, преподавател, културолог

Свитлана Долбишева, художник, режисьор

Хана Досенко, антрополог

Виталий Дудин, деятел на Неправителствени организации Sotsialnyi Rukh

Оксана Дутчак, социолог

Настя Дзюбан, хореограф и реализатор

Катерина Фарбар, публицист

Тарас Гембик, културен служащ, съорганизатор на SDK Slonecznik в Музея на модерното изкуство във Варшава

Anna Greszta откривател, съосновател на Collect4Ukraine

Оленка Гу, социолог

Тетяна Ханжа, режисьор на документални филми

Андрий Хуляницки, откривател

Сергий Ишченко, публицист

Хана Карписана

Милена Хомченко, куратор и публицист, основен редактор на дайджест СОНЯХ

Дария Христич, откривател, деятел

Пълен лист на подписалите е наличен тук.

Възгледите, изразени в тази публикация, са лични на създателите и не отразяват безусловно публицистичната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР