Ние, социалистите от районната организация в Лозенец и Градската организация

...
Ние, социалистите от районната организация в Лозенец и Градската организация
Коментари Харесай

Позиция на БСП – София: Долу ръцете от Паметника на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война!

Ние, социалистите от районната организация в ”Лозенец ” и Градската организация на Българска социалистическа партия в София, изрично се противопоставяме на безумната концепция на кмета на региона Константин Павлов за унищожаване Паметник на руския боец - костница на починалите в Отечествената война, преместването, неизвестно къде, на тленните остатъци на починалите бойци и командири от Съветската войска, преоформянето на ”Моста на дружбата ” и промяната на името на ул. ”Граф Игнатиев ”.
Цинично е сходен акт да бъде свързван с 9 май. Датата е преломна в историята на България и на Европа. Ако нямаше Ден на Победата, нямаше да има Ден на Европа! Нямаше да има обединена Европа. Победата на съпротивата против фашизма в България и успеха над хитлерофашизма в Европа стават вероятни с първостепенната заслуга на Съветската войска. На този ден бе комплициран завършек на ненавистната политика на Хитлер и неговите съдружници.

Днес, 75 години след освобождението на България и Европа от фашизма, в изискванията на международна пандемия и изправени пред световни провокации, повече от всеки път са ни нужни единение и взаимна съпричастност, а не слагането на нови разграничителни линии и опълчване на обществото. Зловещо е във времето, когато се борим е една болест, да се възкресява друга – тази на кафявата чума. Да се вършат опити за пробуждане на Злото, което лиши милиони почтени животи в България и Европа през предишния век.

Днес е на мода да не се признава ролята и приноса на Русия за разгрома на Хитлеристка Германия. Има хора, които употребяват властовите си позиции, с цел да работят в услуга на своите дребни персонални политически ползи, а не за решаването на действителните проблеми на жителите.

Когато имаме най-вече потребност, като общество, да бъдем обединени и сплотени, кметът на регион " Лозенец " Константин Павлов, от името на институцията, която съставлява, предлага унищожаване на паметника и пренасяне на тленните остатъци на освободителите. Зад това несъответстващо предложение се крият идеологически подбуди, безусловно несъответстващо на времето, в което живеем. Историята ни учи да помним и да употребяваме поуките от нея за сегашното и бъдещето и в никакъв случай да не повтаряме грешките на предишното.

Подобно действие ще бъде жестоко нарушаване на интернационалните правила, залегнали в Женевската спогодба, според които всяка страна има право, без значение от идеята на войната, да има свои военни гробове и монументи на територията на друга страна. И тези военни погребения и монументи са неприкосновени.

Правомощията и функционалностите на районния кмет са да строи и да взема решение забележителните проблеми на живеещите, като усъвършенства виталната среда, да опазва културно-историческото завещание и да стопанисва доброжелателно общинската благосъстоятелност. За това е определен мажоритарно, а не да разрушава, скверни паметта на починалите воини и да провокира интернационалните кавги с нелепи оферти.

В регион " Лозенец " има доста наболели проблеми, които не са решени, като презастрояването, неналичието на улична инфраструктура и на детски площадки, на стерилизация на улици и булеварди, поради тежката епидемиологична обстановка и други С това би трябвало да се занимава районният кмет.

Ние, социалистите от районната организация в " Лозенец " и Градската организация на Българска социалистическа партия в София, изрично считаме, че направените оферти от кмета на региона целят основаване на напрежение и излишно опълчване сред хората. За нас това е умишлен акт на аморалност, ксенофобия и екстремизъм.

Долу ръцете от Паметника на руския боец - костница на починалите в Отечествената война, където се прекланяме пред подвига на героите освободители и паметта на всички почтено починали жертви!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР