Ние смятаме, че трябва да има мораториум, но не така

...
Ние смятаме, че трябва да има мораториум, но не така
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: В близките 3 месеца няма да има увеличение на цената на тока

Ние считаме, че би трябвало да има мораториум, само че не по този начин както го направиха ГЕРБ. Това съобщи пред bTV вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова. 

" Коректно е да кажа: Както предложиха ГЕРБ ". Няма по какъв начин да предложиш мораториум със задна дата. Не разбирам нервността, която се развива в Народното събрание, тъй като това към този момент е одобрена европейска процедура.

Има три европейски страни, които са създали това. Трябва да има мораториум, само че не по този начин. Не споделям мнението на Аталай и слагам преди всичко грижата за фамилиите и семействата и за тях ще е непостижимо да поемат 11% нарастване на тока ", изясни тя.  

" Ръстът на приходите не може да стигне тази инфлация и това нарастване. Какво е особеното? За какво предложихме комисия, поради която отидох незабавно в Народното събрание.

След 3 месеца откакто мине мораториума, би трябвало да се реши какво да се направи с стопанската система, какво трябвая да се промени в правилниците и наредбите на КЕВР. Целта на комисията е експертно да каже на депутатите: " Ако желаете след 3 месеца да се погрижите за хората, би трябвало да извършите това ", сподели вицепремиерът. 

" ГЕРБ направиха някакъв бойкот на цялата концепция и полемиката се обезличи. Възможно е от на следващия ден да бъде изменена датата на мораториума. Казвам, че няма да има нарастване на тока в околните три месеца ", увери Нинова. 

Тя акцентира, че министерството на стопанската система е голямо. 

Попитана защо ще дава отговор като министър на стопанската система, тя изясни: " Да стартира ДКК, където са държавните сдружения, целият военнопромишлен комплекс, артикули с двойна приложимост, Агенцията за дребни и междинни предприятия, Агенция за потребителите, Комисия за отбрана на потребителите, над 60 търговски представителства в чужбина, индустриалните зони на България и още "

" Спрях всички състезания за назначение на нови бордове, до момента в който не ми се даде цялостна картина за положението, които поемам като отговорност. Искам да тръгнем на чисто и всичко, което се открие, ще бъде изнесено обществено ", сподели вицепремиерът за абсурда с ДКК. 

" Втори ден е и сме в придвижване сред Министерски съвет и Народно събрание. Тече инспекция и имаме потребност от време за справедлива информация ", добави тя и разкри, че желае всяка седмица да дава конференция, в която да приказва какво е свършило икономическото министерство. 

Нинова е уверена, че без Българска социалистическа партия нямаше да има държавно управление - както и парламент, и бюджет.

" Важното е, че по-голямата част от политиките ни са в съглашението. Съгласни сме да се вдигнат заплатите и това не е ново за нас. Понасяли сме загуби при тази мярка, само че сме я заложили в програмата си не от през вчерашния ден. Ако сме създали някакви отстъпки, то е че част от ограниченията си разположихме от юли 2022 нататък ", изясни водачът в оставка на Българска социалистическа партия. 

С господин Василев и сътрудниците се разбрахме, че през юли ще има актуализация на бюджета. Приемаме бюджет през януари и през юли ще го актуализираме. Колегите одобриха безвъзмездни учебници от 1 до 12 клас, само че ще го заложим през юли, тъй като годината стартира през септември. Безплатните детски градини се разискват от първи януари ", разкри тя. 

" Пенсиите - доста съществени диалози имахме там. Знаете, че възрастните хора са най-уязвими и с най-ниски приходи. От 1 януари ще има преизчисление и добавка и от първи януари пенсионерите няма да получават по-малко от това, което получават в този момент.

От 1 януари няма да има пенсионер, който да живее под прага на бедността. Сега прагът е 413 лева и няма да има никой, който ще живее под прага на беднотия.

Пак са малко, само че от юли нататък след актуализацията на бюджета ще мислим по какъв начин ще докараме справедливото нарастване ", изясни вицепремиерът. 

" Защитавахме тезата за единия учебник в договарянията. Има Такъв Народ предложиха учениците да имат два учебника и се обединихме към това. Едни договаряния са, с цел да се откри сечението ", уточни още икономическият министър.  

" В позицията на Българска социалистическа партия за Северна Македония няма смяна. Днес, когато излезе тази информация, бях в Министерски съвет с премиера и говорихме за тока.

Тази позиция не се трансформира и от българското държавно управление. Неговото предложение е тя да се надгражда с нови диалози.

Просто би трябвало да стартира културен и стопански продан сред двете страни ", сподели Нинова. 

Тя разкри, че не изключва разновидността да се кандидатира още веднъж за ръководител на Българска социалистическа партия през месец март.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР