Ние смятахме, че са налице всички основания за това да

...
Ние смятахме, че са налице всички основания за това да
Коментари Харесай

Петкова след глобата: Желанието на ЕК за приватизация на Булгартрансгаз е червена линия

Ние смятахме, че са налице всички учредения за това да можем да реализираме съглашение с Европейска комисия. За страдание, такова не бе реализирано. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова във връзка наложената от Европейска комисия санкция от 77 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за господстващо състояние.

По думите ѝ причините не са били възприети. „ Основната причина бе обвързвана с желанието на Европейска комисия и нейното мнение, че да бъде реализирано такова съглашение , би трябвало да е налице българският оператор „ Булгартрансгаз “ да бъде приватизиран и в него да влезе непознат оператор. Това за България обаче е алена линия, която не може да се прекрачи, защото става дума за инфраструктура, обвързвана с националната сигурност “, добави Петкова, представена от " Фокус ".

Според нея приватизацията на българския газов оператор е недопустим вид.

" Решенията ни след наложената санкция от Европейска комисия в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат ориентирани в отбрана на националните ни ползи и имуществените и финансови ползи на държавната енергетика ", сподели министърът.

„ Това, което планува процедурата оттук насетне - чакаме публично да ни бъде връчено решението на Европейска комисия. От тази дата ще имаме период в рамките, на който ще се срещнем с причините и ще решим какви стъпки ще предприемем оттук насетне. Ангажиментът за заплащане на санкцията е в границите на три месеца “ , съобщи Петкова.

Министърът добави, че в случай че някой счита, че тя би трябвало да понесе политическа отговорност за санкцията от Европейска комисия, е подготвена за това.

На въпрос дали страната ни ще апелира, министърът изясни, че първо ще би трябвало да получим публично решението на Европейска комисия. „ Нека се срещнем с него. В него ще намерим претекстовете на Европейска комисия. Съответно с нашите правни консултанти ще вземем такова решение “, сподели още Петкова.

На въпрос дали БЕХ може да изплати тази санкция, тя отговори: „ Тук би трябвало да е ясно, че това, което плануват надлежно разпоредбите във връзка с заплащането на тази санкция, тя да бъде разпределена сред съответните сдружения. Знаете, че БЕХ е финансов холдинг “.

Повече за аргументите за санкцията прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР