Ние сме заявили нашите намерения и позиция. Очакваме отговор. Наясно

...
Ние сме заявили нашите намерения и позиция. Очакваме отговор. Наясно
Коментари Харесай

Горанов: Завили сме намеренията си за влизане в Еврозоната и очакваме отговор

Ние сме декларирали нашите планове и позиция. Очакваме отговор. Наясно сме, че може да се наложи подготовка, която да трае от 6 до 12 месеца. Готови сме да минем през това с ясното схващане, че то е нужно. Очакваме явен ангажимент, че в случай че последното условие бъде изпълнено, няма да се повтори случая с Шенген.

Това разяснява министърът на финансите Владислав Горанов в Брюксел, където през днешния ден се организира среща на Еврогрупата. По време на нея евентуално ще бъде разискван въпросът за влизането на България в механизма ERMII и подготовката й за присъединение към Еврозоната, както и към единния банков съюз.

Припомняме, че от Брюксел упорстват страната ни първо да се причисли към банковия съюз, а по-късно да одобри еврото. Целта на това е да се подсигурява стабилността на банковата система. На въпрос по тази тематика Горанов показва, представен от " 24 часа ":

" Действително през 2014 година имахме рецесия с една от огромните банки. Вътрешните стрес проби не демонстрираха проблеми с банковия бранш през 2016 година. Впоследствие имаше и оценки от Световната банка и Международния валутен фонд за цялостната финансова система. Заключенията са обществени и не демонстрират основни проблеми. ".

Министърът обаче подчертава върху това, че банковият съюз не е привързан със съглашението за влизане в ERMII и " няма легална връзка с участията ".

" Затова няма никаква причина от нас да се изисква първо да сме в банковия съюз, макар че оценяваме, че е съответстващо да си член на Еврозоната, в случай че си член и на банковия съюз. Друг е въпрокът по какъв начин това да стане ", споделя още Владислав Горанов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР