Ние сме зад граница, за да подпомагаме и да поддържаме

...
Ние сме зад граница, за да подпомагаме и да поддържаме
Коментари Харесай

Външната ни политика ще се ориентира към Азия, Залива и Африка

Ние сме зад граница, с цел да подкрепяме и да поддържаме топлата връзка на българските жители в чужбина с България, да спомагаме за откриването на повече учебни заведения. Много апелирам българските дипломати да бъдат дейни също в тази посока. Това е методът да запазим езика, да запазим познанията за България, връзката с България с вярата, че някои от тези хора един ден ще се върнат тук. Това сподели външният министър Екатерина Захариева на обичайна посланическа конференция в София.

Захариева ги посъветва за материализират положителните политически контакти на България зад граница в стопански резултати.

„ Министерството на външните работи е основано преди 140 години с 12 чиновници. Днес броят им за жалост не е променян от 1980 година, само че открихме за две години три нови задачи, следва откриването на четвърта. През 80-те години на предишния век същият брой чиновници като през днешния ден са обслужвали 75000 българи в чужбина, през днешния ден единствено в Лондон обслужваме население с размерите на Пловдив. Всичко това нямаше да е допустимо без вашата отдадена работа, без вашето чувство за идея. Без чувството, че нашата, вашата работа е идея, няма по какъв начин да се оправяме с провокациите “, обърна се Захариева към 66 български посланици.

Според нея целите във външната ни политика са оценени - фактът, че няма страна член на Европейски Съюз, която да не желае съвещания по тематиката Западни Балкани с български дипломати, министри, държавно управление, сподели, че задачата на българското европейско председателство бе добре изпълнена. Доказателство за това е, че България съумя да стане член на Берлинския развой. Сред плануваните цели на идното ни дружно с Република Северна Македония председателство на Берлинския развой външният ни министър уточни свързаността, помиряването посредством обучение и екология.

Като други съществени цели на външната ни политика с изключение на европейската интеграция на Западните Балкани министър Захариева открои развиването на връзките със страните от Азия, Залива и Африка. „ В Азия се намират 7 от страните, които са членове на Г 20 и обичайно положителните връзки, които имаме, би трябвало да се материализират в по-тесни стопански връзки “, съобщи Екатерина Захариева. Тя прикани и за активизиране на икономическото съдействие със страните от Залива, където през последните две години България откри две нови посолства – в Рияд и Абу Даби.

Външният ни министър посочи и Африка и връзките със страните южно от Сахара, което ще бъде приоритет и на новата Европейска комисия, и където България може да има по-активна роля. „ Ние не сме били колонизатор, огромна част от елита на тези страни е приключил в България, имат министри, които приказват български. Така че следва доста повече работа и фокус на България в този континент. В годините на бюджетни рестрикции България остана единствено с три посолства на юг от Сахара - това е извънредно незадоволително. Трябва да помислим да разкрием най-малко в най-големите страни там търговски представителства и генерални консулства “, съобщи Екатерина Захариева.

Като едно от главните провокации пред света през днешния ден външният ни министър дефинира слагането под подозрение на открития интернационален юридически ред. Екатерина Захариева разяснява, че макар разликите със Съединени американски щати по някои тематики, Европейски Съюз и Съединени американски щати са стратегически сътрудници и няма по какъв начин да не работят дружно. „ Имаме общи споделени полезности – правата на индивида, върховенството на правото, демокрацията. Няма по какъв начин Европейски Съюз и Съединени американски щати да не бъдат близки “, съобщи Екатерина Захариева.

Традиционната посланическа конференция беше открита в навечерието на професионалния празник на българската дипломатическа работа, която на 19 юли чества 140 години от своето учредяване. Първите три български посолства на България през 1879 година на България са открити в Белград, Букурещ че макар и Цариград. Днес страната ни има повече от 100 задачи в чужбина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР