Ние сме за отлагане на протестните действия. Не може по

...
Ние сме за отлагане на протестните действия. Не може по
Коментари Харесай

КНСБ за стачката на университетите: По време на успешни преговори, не се правят протести

„ Ние сме за отсрочване на протестните дейности. Не може по време на сполучливи договаряния да правиш митинги “. Това съобщи пред БНР проф. Лиляна Вълчева, ръководител на профсъюз „ Висше обучение “ към КНСБ.

Университетите обаче заплашват да неодобряват новата образователна година, в случай че в идващия парламент политиците не слагат акцент върху висшето обучение. Това стана ясно след изключително съвещание на Съвета на ректорите в петък – 17.05.

След среща, в която участваха служебният министър председател и министърът на финансите, пък беше анансирано, че митингите, проведени от синдикатите във висшите учебни заведения, се отсрочват. Въпреки това, митинг ще се организира. Съветът на ректорите изпрати позиция, в която се споделя, че университети ще затворят порти през днешния ден.
Проф. Тони Спасов, зам.- ректор по научноизследователската активност в СУ, уточни пред БНР, че системата стартира да страда от хронично недофинансиране.

„ Заплатата на професор в университета е 2110 лв., на доцент е към 2000, 1900 – на основен помощник и малко над 1800 – на помощник. Съчетаването на научна и образователна активност прави тежка натоваренноста на преподавателите в университетите.

Подкрепяме митинга. Той е освен за повишение на заплатите, само че и за осъществяване на Закона за висше обучение. Основният проблем остава устойчивото финансиране на университетите. Този митинг цели да се получи един ангажимент от политиците.

Не е обсъждано затваряне на Софийския университет. Имаме подготвеност да развием митинга. Учебните занятия се организират обикновено, както и научната и плановата активност. Не сме в спор с държавното управление по никакъв метод “, сподели той.

Проф. Лиляна Вълчева, ръководител на профсъюз Висше обучение към КНСБ, изясни в предаването „ Преди всички “, че се остава в протестна подготвеност до 30 юни.

Тя изясни, че не може да разяснява позицията на Съвета на ректорите.

„ Ние ги каним на наши дейности, те на техни не са ни поканили. Динамиката е огромна. Синдикатът работи. За нас са важини обстоятелствата. Резултатите от договарянията са позитивни на този стадий “, изясни проф. Вълчева.

Тя уточни, че синдикатите не са осведомени кои висши образователни заведения няма да отворят порти през днешния ден.

Проф. Вълчева счита, че проблемите ще бъдат решени до 30 юни.

„ Има няколко подписани съглашения, както и уверенията на министъра на финансите и на министъра на образованието.

Всички промени минават през финансиране. Политиките за всяко висше учебно заведение са написани в контракт за ръководство “, сподели тя.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР