Ние сме "за" това да се строят магистрали, но първо

...
Ние сме "за" това да се строят магистрали, но първо
Коментари Харесай

Протест и жалба до ЕК заради строежа на магистрала Хемус

Ние сме "за " това да се строят автомагистрали, само че първо би трябвало да се съблюдават законите и да се пази оптимално природата, съобщи пред БНР инж. Димитър Куманов от Сдружение и рибарски клуб "Балканка ". От клуба направиха инспекции край река Вит при Боаза по сигнали на хора от региона.

Най-фрапантното, което видяхме, е един значителен сектор от реката, трансфорат в лунен пейзаж - разкопано, изсечени крайбрежните гори, в това число дърветата по крайбрежията на реката. А тяхната съществена цел е да пазят брега от ерозия, реката да не го отнася. Цялото нещо е разорано. Има камиони, цялостни с речна баластра. Тотално десортиран материал, т.е. от пясък до камъни до 50-60 см. натоварени и пътуват в посока насипа на автомагистрала "Хемус " под моста на Боаза. Всичко това е безусловно неразрешено, уточни той.

Рибари от Перник стачкуват против замърсяването на бент. Пчелина и р. Струма

След сигнал до Басейнова дирекция, е направена инспекция, уточни Куманов и добави: "Имаме протокол, в който споделят, че са открили тези неща, обаче нямало причинител. Обадихме им се оттова да дойдат дружно с РИОСВ-Плевен, с цел да хванете причинителя. 20 минути по-късно се появиха три момчета – защита и в същия миг техниката все да се маха от площадката ".

В писмо до БНР от Министерство на околната среда и водите показват: "На 14 ноември в Басейнова дирекция, Дунавкси регион, по телефона е получен сигнал от Димитър Куманов – представител на Сдружение "Балканка ", за изземане на баластра от река Вит над село Торос, околност "Боаза ". Своевременно е образуван екип от представители на Басейнова дирекция и Регионална инспекция за опазване на околната среда и е осъществена инспекция. В момента на инспекцията на място, в наличието на Куманов, е установено, че в реката няма техника и не се правят действия с изземане на баластра от водния обект. Не са установени нарушавания, изискващи дейности от компетентността на Басейновата дирекция. Предвид изказванията за рандеман на баластра, Басейнова дирекция ще осведоми кмета на съответната община, в допълнение ще осведоми и прокуратурата за случая с оглед предприемане на дейности по преценка ".

Инж. Куманов акцентира, че този отговор опонира на предходен отговор, в който се показва, че има следи от тежка техника и разкопаване на баластра: "При тези нарушавания би трябвало да заловен нарушителя и да спрат градежа на автомагистралата, с цел да спазят закона. Ако го създадат, на другия ден ще бъдат уволнени ".

Бунт в Пловдивско поради кариера за рандеман на инертни материали

Най-опасното сега е сечта на крайбрежната растителност, която укрепва крайбрежията, и копането на баластра в речните тераси. Това води в това число до увеличение риска от наводнения. … Там има "Натура 2000 " със съответни забрани, които в този момент ги нарушават. Тези зони с техните забрани пазят ползите на локалното население, безапелационен е инж. Димитър Куманов.

За събота е плануван митинг на мястото, сподели още той. Другото нещо, което се планува, е да се изпрати тъжба до Европейска комисия за градежа на автомагистралата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР