Ние сме в политическа криза и проблемът е, че твърди

...
Ние сме в политическа криза и проблемът е, че твърди
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Мерки срещу COVID-19 означават политически сблъсък

Ние сме в политическа рецесия и казусът е, че твърди ограничения против разпространяването на COVID-19 значат политически конфликт. При нас обстановката е извънредно безредна политически и не е несъмнено, че даже утежняването, което виждаме, ще накара ръководещата група да рискува, разяснява в предаването " Тази заран " по bTV Тихомир Безлов - специалист от Центъра за проучване на демокрацията.

Според социолога Цветозар Томов обаче е допустимо фрапантни ограничения да бъдат въведени, макар политическите съображения против тях, тъй като нямаме различен метод да възпрепятстваме разширението на болестта.

" Има доста разногласия по какъв начин би трябвало да се работи. Няма оповестени национални критерии, приказва се за районни реакции, следват се някакви европейски критерии ", означи Тихомир Безлов и уточни, че всичко зависи от ресурсите.



Според социолога Цветозар Томов преди всичко би трябвало да има количествени критерии, по които да се преценя и на второ място да се преценя какви са опциите на локалните медицински структури да устоят.

И двамата означиха, че неприятната вест, е че през цялата предходна седмица процентът на позитивните проби е растял нагоре.

" Доколкото си припомням, от Националния действен щаб споделиха един път, че работят по 23 критерия, не е неприятно да ги разгласяват ", уточни Цветозар Томов.

Според него, в случай че сегашната обстановка с към 1000 инфектирани за ден се задържи в продължение на две седмици, би трябвало да чакаме най-малко 3000 души в лечебни заведения и 200 души в интензивни отделения.

" Интересно ми е дали Щабът може да даде отговор до къде ще може да издържи страната, при повишаване на броя на приетите в болница, не във връзка с леглата, а за разпределението на ресурсите от хора ", запита социологът.

Според него тогава едни критерии биха могли да ориентират хората за това в каква обстановка е належащо да се вземат фрапантни ограничения.

Тихомир Безлов заяви данните на Министерството на здравеопазването за броя на пациентите с COVID-19, признати в лечебни заведения през месец септември. Починалите тогава са малко над 600, до момента в който в този момент към този момент са 960.

Средно за България смъртността е 11% по лечебни заведения към 1 септември, посочи той. По думите му прави усещане, че има огромна разлика по области в някои лечебни заведения в страната.

Системата за тестване приз РЗИ към този момент е претрупана и коства ми се не е толкоз ефикасна, разяснява Цветозар Томов. Според него страната навлиза в нова фаза на пандемията от началото на октомври.

" Такава беше картината при започване на септември в Западна Европа и средата на септември в Централна Европа. Това, което е обезпокоително за България, е че за разлика от западноевропейските и средноевропейските страни, у нас не спада смъртността, а остава на нивата от пролетта ", уточни Цветозар Томов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР