Ние сме в нова фаза на развитие на света, която

...
Ние сме в нова фаза на развитие на света, която
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев: Светът се намира в „Студен мир“

Ние сме в нова фаза на развиване на света, която назовавам „ Студен мир “, това съобщи пред Българска национална телевизия президентът на Република България в интервала 2012 година - 2017 година Росен Плевнелиев.

„ Тя е мир към момента, тъй като великите сили, които за жалост още веднъж си играят на сфери на въздействие, не желаят към момента пълномащабна война сред самите тях. За това е мир. Но от друга позиция ние виждаме методите на борба, хибридни войни, районни спорове ии дестабилизация навсякаде към нас. Тази нова фаза на развиване, в която България и Европейски Съюз се намират, е доста по-опасна от времето на така наречен „ Студена Война “, разяснява Плевнелиев.

По думите му Съединени американски щати и Европа са се отдръпнали от Близкия Изток, макар че протичащото се в този район дефинира бъдещето на Европейски Съюз.

„ За страдание Европейски Съюз работи по-скоро реактивно, в сравнение с самодейно. Кризите ни заливат една след друга “, споделя някогашният президент.

Според него контрактуваното от съветският държавен глава Владимир Путин и турския му сътрудник Ердоган помирение няма да бъде трайно.

„ Големият проблем не е, че двама по-скоро пропагандно, се договарят. За нас огромната драма е, че институциите на интернационалния правов ред не сработват. Основната, към която би трябвало да се насочим, е Съветът за сигурност на Обединените народи. Там към този момент осма година не се случва нищо. Там генералният секретар на Организация на обединените нации, година след година, показва по какъв начин рецесиите се множат. Всяка година означаваме рекорден брой бежанци, рецесии, спорове и опълчване, само че институцията за световен ред и сигурност не сработва. “, споделя Плевнелиев.

На този декор съгласно някогашният президент България стои сносно спрямо предишното.

„ Днес България е самодейна. Това се прави оценка от целия Европейски Съюз и изключително от нашите съседи Гърция и Турция, които виждат Бъглгария като натурален мост и огромен другар. България дава хрумвания и оказва помощ. Ако виждаме, че на гръцката граница е цялостно с мигранти, а на българската няма никой, това значи, че външната ни политика е сработила “, разяснява той.

Плевнелиев акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да постави старания за едно ново всеобхватно съглашение с Турция за мигрантите.

„ Европейски Съюз би трябвало да каже ясно и изрично на всички по света, че противозаконната и незаконна миграция не е добре пристигнала. Всички стопански мигранти, които имат право да търсят по-добър живот, не са добре пристигнали, тъй като Европейски Съюз не може да си го разреши. Ако ние отворим границите на Европейски Съюз за сходен вид миграция, единственият резултат ще бъде, че ационал-популистите в Европа ще вземат властта и тогава нашата народна власт и стопанска система ще останат в историята “, споделя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР