Ние сме в момент, за който след 10 или 15

...
Ние сме в момент, за който след 10 или 15
Коментари Харесай

Иван Кръстев: Комбинация от войни и ключови избори ще определи следващите 16 месеца, през които ще гласуват 4 млрд. души

Ние сме в миг, за който след 10 или 15 години, когато се обърнем обратно, ще се окаже, че е бил един от най-радикалните в метода, по който се трансформира светът. И Европа. 2024 година към този момент е почнала и ще бъде дълга година. Тя стартира на 7 октомври с войната сред Израел и " Хамас ". Но това е и година, в която има още една огромна и значима за България война, която се води на територията на Украйна, и въпросът е по кое време и по какъв начин ще приключи. Това съобщи политологът Иван Кръстев по време на XVII-ата годишна среща на бизнеса с държавното управление, проведена от " Капитал ".

" Въпросът е и за това какъв е рискът от ескалация на това, което се случва в Близкия изток. Убеден съм, че има доста хора, които допреди няколко месеца не са мислели, че това, което се оповестява на интернационалните страници на вестниците, има директно отношение към техния бизнес - и мисля, че това внезапно се трансформира. Ако се тръгне в действителност към огромен спор в Близкия изток, който излиза отвън границите на Израел и Палестина, това значи напълно разнообразни цени на петрола, напълно други лихвени проценти, това значи просто различен свят ", добави той. 

По думите му композиция от войни и основни избори ще дефинира идващите 16 месеца, през които ще гласоподават 4 милиарда души. " Част от тези избори ще се отразяват на това, което се случва на бойното поле, на смяната във вътрешна и външна политика. Това, което се случи в Полша в неделя, е образец за трагична смяна от позиция на Европейския съюз. Полша е най-голямата европейска страна, основно значима освен за войната в Украйна, само че и за метода, по който Европейски Съюз може да промени себе си. Това е голям късмет за Европа и в границите на 48 часа са изменени неща, които можеха да бъдат изцяло разнообразни ", уточни Кръстев. 

" В рамките на няколко месеца станаха неща, които са доста значими, в това число и за България. Едното е, че политическата поляризация има цена. Когато експертите стартират да проучват каква е повода държавното управление на Израел и техните именитите разследващи служби да се окажат толкоз неподготвени за това, което се случва - една от аргументите е дълбокото политическо разделяне в израелското общество от последните години. В Полша - която апропо изигра изключителна роля при започване на войната в Украйна, заложиха на поляризация до степен, че в последните шест месеца Украйна не граничеше с Полша, а с полските избори. Тръгна се на референдум, който се провали и който играеше напълно по линията на поляризация ", разяснява още политологът.

Политическата поляризация има цена.

Ето какво още сподели Кръстев: 

Връзката сред вътрешна и външна политика съгласно мен е едно от нещата, които се трансформират. Включително и за бизнеса, освен за огромните, само че и за междинните компании това, което се случва в другите страни, има основно значение - в случай че, нещо се случи трагично на немските автокомпании, повече работни места и повече пари ще бъдат изгубени в Източна Европа, в сравнение с в Германия. Този вид неща, които теоретично се знаят, стартират да се виждат - да вземем за пример какво става с границите и какъв брой елементарно ще се минават.

И когато приказваме за избори, ще ви дам образец с няколко избора, които ще имат голямо въздействие върху войната в Украйна:

- През март ще има избори за президент на Русия. Шегата е, че има две неща, които руснаците не избират, и това са родителите си и президента. Но въпреки това, те са значими, доколкото ще повлияят на военната тактика на съветското държавно управление Русия - ще се търси ли контраатака преди президентските избори, с цел да може президентът Путин да заявява, че е освободил по-голямата част от териториите, които Русия е поставила в конституцията си, и по какъв начин ще приключи това.

- Медийният напън, който ще бъде осъществен във връзка с Украйна, защото в тази обстановка опцията за осъществяване на естествени избори е извънредно лимитирана. Това е военно състояние, което освен изисква законодателни промени, само че постоянно ще има чувство, че тези избори са доста повече следени, в сравнение с в естествена обстановка.

- Избори в Тайван, които ще повлияят внезапно върху позицията на Китай. Представете си мощна акция, в която претендент, настояващ за независимостта на Тайван, печели изборите - това ще промени китайската политика във връзка с спорове, които са доста надалеч от Тайван. Това несъмнено ще промени извънредно доста комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай, които към този момент са в развой на делене.

- Европейските избори - в случай че желаете да извършите нова партия и в случай че сте протестна партия, започнете на европейските избори. Те дават мощ на политически играчи, които вътре не са част от политическото статукво.

- Изборите за президент на Съединени американски щати - те могат трагично да трансформират динамичността на американско-европейските връзки, могат да трансформират позицията на Съединени американски щати освен във връзка с войната в Украйна, а и във връзка с рецесията в Близкия изток.

За първи път ти не можеш да работиш с базов сюжет. И почтено казано, да работиш с най-лошия сюжет може би е най-хубавото, с цел да бъдеш квалифициран. Иначе изненадите стартират да имат доста висока цена. Според мен това е правилно и на равнище компании. Не можеш да се надяваш, че ще бъде по този начин, както е било преди.

Затова си мисля, че тази културна смяна е основна. Защото има две големи съществени групи гласоподаватели в Европа, за които основният запас е времето. Ако смятате, че климатичните промени са най-важният фактор за това има ли бъдеще и по какъв начин наподобява то - в случай че нещо не се направи до пет години, след пет години тази политика няма да има необикновен резултат. Хората, за които миграцията е основен проблем, също са уверени, че в случай че не бъдат осъществени избрани политики в този момент, след три или четири години ще бъдем в обстановка, в която те към този момент не могат да бъдат осъществени.

За първи път не можеш да се създаде базов сюжет. Да се работи с най-лошия може би е най-хубавото - другояче изненадите стартират да имат доста висока цена.

Този запас - време, съгласно мен е най-ключовият. И в случай че би трябвало да приказваме изобщо за нещо, което се е трансформирало в европейската политика, е, че времето преди беше ресурсът, за който минимум се говореше, а сега най-малко за мен е най-важният и най-драматичният запас. И значително държавните управления ще бъдат оценени не по това какво вършат, а по кое време го вършат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР