Ние сме тук за да даваме подкрепа, да окуражаваме, ако

...
Ние сме тук за да даваме подкрепа, да окуражаваме, ако
Коментари Харесай

Топдипломат от САЩ: Край България ври и кипи - основната опасност иде от Русия, но има спасение

Ние сме тук с цел да даваме поддръжка, да окуражаваме, в случай че е належащо да даваме препоръки, само че и в това време да призоваваме за отговорност от страна на нашите сътрудници. Когато ние или сътрудниците ни поемат някакъв ангажимент считаме, че и двете страни би трябвало да държат на думата си, да извършват това, за което са се заели. Един от най-важните фактори на Балканите е съдействието сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. Когато Съединени американски щати и Европейски Съюз са работили дружно и са работили в една посока, нормално е имало триумф. Това споделя в Белград заместник-помощникът на държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евроазиатските въпроси Хойт Брайън Ий пред локален седмичник, представен от БГНЕС.

" Ключовият фактор за напредъка е проявата на воля от страна на политическите водачи - да създадат нужното и да одобряват препоръките на интернационалната общественост. Ние се опитваме, дружно с сътрудниците ни да реализираме общите ни цели. Няма подозрение, че не може да сме съгласни на 100% с нито една страна. Но, това, което показахме на Балканите, е желанието ни всички страни първо да бъдат постоянни, второ да се развиват и трето да бъдат сигурни. Всички тези три цели са взаимносвързани и в случай че, реализираме единодушие по отношение на нуждата от нужните крачки, доста бързо ще реализираме прогрес ", споделя още той и акцентира:

" Видяхме да вземем за пример какво се случи в Черна гора, където политическото управление отпред с тогавашния министър председател Мило Джуканович, а по-късно и министър-председателя Маркович, взе стратегическо решение за присъединение към НАТО и Европейски Съюз. Въпреки обстоятелството, че жителите не бяха изцяло единни, видяхме, че в случай че държавното управление е поредно при провеждането на промените, да приложи европейските стандарти и тези на НАТО може да се създадат доста неща. Заради съдействието си със Съединени американски щати и Европейски Съюз Черна гора бе в положение за доста малко време да се причисли към Северноатлантическия пакт “.

Хойт Брайън Ий акцентира, че страните от района би трябвало да построяват правови страни, да се борят против престъпността, корупцията, наркотрафика и всевъзможен опит за нарушение на Конституцията.
" Гражданите носят отговорност за избора на водачите си. Ние не избираме хората, които ще бъдат отпред на страната или държавното управление. Но, даваме доста явен сигнал на водачите какви са нашите упования. Ние няма да си сътрудничим с държавни управления и режими, които нарушават правовата страна. Това не значи, че всички режими и водачи са чисти и транспарантни или пък, че не са корумпирани - всички държавни управления, в това число и моето имат проблеми с корупцията, само че доста е значимо сътрудниците ни да работят с нас ", споделя още американският посланик и разяснява:

" В продължение на две години и половина Република Македония се бореше с политическите кавги свързани с корупцията, които бяха разкрити от подслушваните телефонни диалози. Това сътвори проблем, поради който държавното управление бе насила да се отдръпна. Благодарение на намесата, т.е. поддръжката на Европейски Съюз и Съединени американски щати, успяхме да помогнем на политическите партии, които бяха на доста разнообразни позиции да реализират съглашение и да излязат от рецесията ".

Според Хойт Брайън Ий " Сърбия има интерес да форсира нормализацията на връзките с Косово и това да не се превърща в затруднение по пътя й към Европейски Съюз или за икономическото й развиване ".

" Повечето страни от района имат стопански растеж от 3-4 на 100 годишно. Но с този растеж, даже и със 6 %, страните от района няма да доближат Европейски Съюз през идващите 30 години. Те би трябвало да употребяват всички способи за ускорение на икономическото си развиване и доста постоянно политиката пречи на това развиване. Ако има неустановеност към границите или в връзките със съседите, с които сте били до наскоро във война, вложителите ще заобикалят да влагат парите си. Интересът на вложителите трагично ще се усили когато изискванията за това ще бъдат усъвършенствани, което включва и връзките с Косово ", счита Хойт Брайън Ий.

" Нашата цел е страните от Балканите да реализират задачите си без непозната интервенция. Повечето от тях желаят участие в Европейски Съюз, за някой задачата е присъденияване и към НАТО, само че за всички задачата е една - икономическо развиване, което ще задържи младежите. Миналата година да вземем за пример от Босна и Херцеговина са отпътували 80 000, най-вече младежи... Нашият проблем с Русия е във обстоятелството, че Русия се пробва да блокира обособените страни. Бяхме очевидци на крайни събития в Украйна, само че и в това време на много перфидни и злокобни, какъвто бе казусът в Черна гора, за събаряне на кабинета. Това са явни обстоятелства, за които всички са наясно, само че има и други обстоятелства, които не са толкоз обществени, само че са ни известни на нас. Поради това сме длъжни да следим деликатно всичко, което се случва. Ясно е, че Русия, съгласно нашите визии, не работи за ползите на страните от района. Ние споделяме тази информация.. ", акцентира Хойт Брайън Ий.

Американският посланик показва удивление и обстоятелството, за какво Русия желае да получи дипломатически статут за работещите в филантропичния център в Ниш.

" Не ми е известно някъде по света филантропичните служащи да се нуждаят от дипломатически статут... Поради всичко това считаме, че Русия има напълно други планове за този център ", споделя в умозаключение заместник-помощникът на държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евроазиатските въпроси.

Хойт Брайън Ий сега се счита за основната фигура на американската политика за Балканите. Той взе участие в подготовката на Дейтънското спокойно съглашение още от 1993 година. През 1999 работи в кабинета на Хавиер Солана. В средата на предишното десетилетие е в Подгорица, когато Черна гора се разделя със Сърбия. Хойт Брайън Ий е в Солун в разгара на финансовата рецесия в Гърция, а в Загреб когато Хърватия се готви за участието си в Европейски Съюз. Благодарение на договарянията с косовския президент Хашим Тачи през месец март бе спрян планът за съдаване на войска в Косово. След визитата му при започване на месец май Никола Груевски се отдръпна от ръководството, а президентът Иванов върчи на Зоран Заев мандат за сформиране на държавно управление.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР