Ние сме сигурни, че Северен поток 2 служи само на

...
Ние сме сигурни, че Северен поток 2 служи само на
Коментари Харесай

Северен поток 2 като подготовка за руска инвазия?

" Ние сме сигурни, че " Северен поток 2 " служи единствено на една цел - да отреже Украйна от преноса на газ ", споделят в Украйна. Там са уверени, че планът е подготовка за съветска инвазия. Как гледа Германия на газопровода?

Посещението на немската външна министърка Аналена Бербок в Украйна и Русия за следващ път сложи в центъра на вниманието оспорвания газопровод " Северен поток 2 ". Украйна твърди, че планът съставлява подготовка за съветска инвазия.

Шефът на украинския енергиен тръст " Нафтогаз " Юрий Витренко сподели пред немския " Зюддойче Цайтунг ": " Ние сме 100% сигурни, че " Северен поток 2 " служи на една-единствена цел - да отреже Украйна от преноса на газ ". Според него съветският президент Путин приготвя инвазия и " желае да се подсигури, че от това няма да произлязат негативни последствия за търговията с Европа ".

Държавният тръст " Нафтогаз " поддържа газовата мрежа в Украйна с обща дължина от 38 000 км., през която до момента тече и съветският газ към Централна Европа. Целта на Москва е да приключи този директен транспорт, сподели Витренко. Той твърди, че настоящите контракти за удължение периода на досегашните директни доставки с Украйна също не са спънка за Русия. Те ѝ разрешават да декларира и заплаща за избрани размери, само че в това време да ги пренасочва през Балтийско море. В случай на война обаче, през Украйна към този момент " няма да минават никакви газопроводи ", предизвестява Витренко. " Първите бомби ще са ориентирани точно против тази цел ", споделя той.

Шолц: " Северен поток 2 " е напълно стопански план

Германският канцлер Олаф Шолц акцентира в последно време, че газопроводът по дъното на Балтийско море е напълно частен стопански план, само че не и политически. Витренко отхвърли тази позиция: " Единствената икономическа логичност е Путин към този момент да може да санкционира Украйна поради нейния проевропейски избор ". От това, съгласно него, извлича изгоди Германия, на чиято територия приключва газопровода. " От морална позиция аз мъчно бих могъл да приема сходен факт “, съобщи шефът на Нафтогаз.

Външнополитическият специалист на Зелените в Германия Омид Нурипур съобщи обаче в предаване на обществено-правната телевизия АРД, че в случай че Русия навлезе в Украйна, газопроводът в Балтийско море не трябва да влиза в употреба. " В момента, в който Русия подхваща нова стъпка на експанзия, ще стане повече от ясно, че газопроводът не трябва да се пуска в деяние ", сподели той.

Според него при визитата си в Москва немската външна министърка Аналена Бербок би трябвало да показва, че " разговорът не трябва да се прекъсва и че Германия се стреми към реализиране на баланс на ползите ", само че в същото време и ясно да покаже, че " възможна експанзия и други нарушавания на териториалната целокупност на Украйна ще имат доста висока цена за Русия ".

Ако Русия нападне Украйна

Опозиционни политици в Германия показват сходни позиции. " Мисля, че " Северен поток 2 " би трябвало да бъде спрян, в случай че Украйна бъде нападната. Германия ще загуби тази своя инвестиция, само че пък ще влага в сигурността на Европа ", сподели външнополитическият специалист на ХДС Родерих Кизеветер пред " Дойчландфунк ". Той предизвести също, че не трябва авансово да се изключва опцията за наказания против Русия, тъй като това би отслабило позициите на европейците. Кизеветер акцентира, че е доста значимо да има единно европейско държание по отношение на Москва и единение сред Европа и Съединени американски щати.

Проектът " Северен поток 2 " на процедура е към този момент приключен. В момента Германската инфраструктурна организация (Bundesnetzagentur) ревизира правните предпоставки за влизането на газопровода в употреба. Решението се чака това лято.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР