Ние сме опозиция, на първо четене няма как да го

...
Ние сме опозиция, на първо четене няма как да го
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Това управление освен, че е некомпетентно е и нагло

" Ние сме съпротива, на първо четене няма по какъв начин да го гласуваме, съобщи депутатът. Това ръководство с изключение на, че е некадърно е и безочливо ", съобщи Йордан Цонев по NOVA TV.

" Антикризиси ограничения ще има. Актуализация на бюджета имаше и предходната година, без да има кабинет. Актуализация имаше дори при длъжностен кабинет, което беше безспорен казус ", счита зам.-председателят на Движение за права и свободи.

" На първо четене Движение за права и свободи няма да поддържа бюджета. Но сред първо и второ четене ще подкрепим всички ограничения, даже ще ги усилим, ще ги фокусираме там където би трябвало, с цел да има пари за бизнеса, за пенсионерите, за хората ", съобщи Цонев.

От Движение за права и свободи ще предложат доста нарастване на средствата за животновъдите и растениевъдите, на фона на предстоящата продоволствена рецесия: " Ще сглобим нещата, ние сме положителни майстори на бюджетните цифри ", изясни Цонев.

Запитан дали въпреки всичко бюджетът ще мине с гласовете на Движение за права и свободи, Цонев сподели: " На второ четене. На първо в случай че разчитат – не. Ние сме съпротива, няма по какъв начин да гласуваме бюджет на първо четене ", сподели Цонев.

" Почти химера " назова Цонев опцията да има друго държавно управление в границите на този парламент и Асен Василев да стане министър председател: " Конституционно е допустимо, само че политически доста мъчно. Тази бурна половин година ние безусловно загубихме. Българска социалистическа партия приказват за програмен, то и този беше програмен. Правиха една стратегия в един МОЛ - нищо от нея не се извърши ", напомни Цонев.

" Не мисля, че са преодолени несъгласията сред партиите. Най-вероятно ще се създадат такива опити ", сподели той и отхвърли вероятността за нов формат на ръководещата коалиция с присъединяване на Движение за права и свободи:

" Последователно ние сме съпротива на това държавно управление от първия ден. Председателят Карадайъ още май месец сподели, че изходът са предварителни избори. Не е правилно изказванието, че в случай че отидем на избори по време на тази рецесия, ще хвърлим страната в безпорядък. Защо не е правилно? Защото не беше правилно и предходната година.

Миналата година същите тези хора ни караха да вървим 3 пъти на избори и то в пандемична рецесия, която е доста по-силна от войната. Отидохме три пъти на избори, с цел да има време да пристигна тази нова партия на управляващи. А в този момент със същите причини ни споделят, че не би трябвало да вървим на избори. Тогава аргументът беше, че би трябвало, тъй като изборите са най-хубавото средство на демокрацията. Добре, в този момент Движение за права и свободи ви споделя: изборите са най-хубавото средство на демокрацията ", сподели Цонев.

Той отхвърли обвиняванията, че Има Такъв Народ е план на Движение за права и свободи. " Ако Слави Трифонов и неговата групировка бяха план на Движение за права и свободи, ние нямаше да позволим да се върви на трети избори предходната година, тъй като имаше всички условия юни да има кабинет и всичко, което се случва сега да не се случва.

Напротив, Трифонов игра тази игра да завоюва време на " Продължаваме Промяната ", да сътвори тази партия и да се сътвори кабинет. Те неодобряваха изборите през юли и всички го знаем. Няма по какъв начин Трифонов да е артикул на Движение за права и свободи ", разяснява Цонев.

Запитан за поддръжката за претендента на Има Такъв Народ за началник на Българска народна банка, както и за антикорупционния закон, Цонев сподели: " Ние не желаем да поддържаме претендент за гуверньор или за който и да е регулатор, претендент на Прокопиев или кръга " Капитал ". Затова подкрепихме Каримански, тъй като не е от техния кръг ", сподели депутатът.

Относно изтеклите документи за антикорупционния закон, Цонев сподели: " В министерствата работят същите хора, които работиха с нас. Те ни го дадоха. Те ни описват и на нас, и на ГЕРБ, и на всички партии. Асен Василев отхвърля да е работил по текстовете. Ама той е работил, той е писал напътствията.

Това са нарушавания на Конституцията, груби нарушавания на разделянето на управляващите. Какво значение има дали ни съответствува мнението с групировката на Трифонов или не? ", попита Цонев.

Относно вероятността за избори, зам.-председателят сподели: " Социолозите споделят, че рейтингът на новата групировка е понижен доста и чакаме народът законно да ги изведе от властта ".

" Не извършиха нито едно от обещанията си. Ние внесохме няколко закона, които те трябваше да внесат. Например раздаването на пари от бюджета по способа " от джипката ", инхаус процедурите. Нито един от тези закони не го одобриха. Казаха " не ". А за какво не? Корупция е това, в което не участвате ли? А това, в което участване, не е корупция? ", попита Цонев.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР