Ние сме национално отговорни компании. Правим всичко възможно, за да

...
Ние сме национално отговорни компании. Правим всичко възможно, за да
Коментари Харесай

При ембарго цените на горивата ще скочат трайно

Ние сме национално виновни компании. Правим всичко допустимо, с цел да може рецесията, през която минава страната, да бъде по-лесно призната от хората, увери пред Българска национална телевизия Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Той съобщи, че картел в бранша в никакъв случай не е имало.

„ Ние сме едни от най-проверяваните браншове. Винаги сме спазвали законодателството и ще продължим да го вършим “.

Бенчев напомни, че в Полша, където съветският петрол доближава по водопровод, цената е с 20 ст. по-висока от рафинерията в Бургас.

Петролните артикули са борсови първични материали. Те не се преценяват със заплатите, които хората получават в една или друга страна. Проблемът не е, че горивото е скъпо, а че заплатите са дребни. Ние сме индустриална асоциация и отговаряме за това, което се случва в бранша, изясни Бенчев.

 istock istock
И сподели графика, съгласно която цената на горивата в България от 24 февруари до 14 април е била по-ниска от тази в Гърция.

„ В Гърция имаше скокове на цената както на едро, по този начин и на дребно. И ние не отразихме в България. Ние не отразихме тези 120-130 $ за барел “, уточни той.

Призна, че цените вървят нагоре, само че не толкоз, колкото в Западна Европа, Гърция и Румъния. Бензинът и дизелът, по думите му, са поскъпнали с към 20%.

Печалбата в бранша сега е напълно минимална. През цялото време се опитваме да поддържаме цени, които разрешават на българите да продължат своя живот. Но да не бъркаме марж с облага. С марж ние покриваме разноските, които при нас също са се нараснали – електричество, хранилища, рафинерия, бензиностанции, заплати за хората, уточни още Светослав Бенчев.

И изрази вяра да не се стига до налагане на ембарго върху съветските артикули. Ако това се случи, цените трайно ще се усилят с 50-60 ст.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР