Ние сме национално отговорни компании. Правим всичко възможно, за да

...
Ние сме национално отговорни компании. Правим всичко възможно, за да
Коментари Харесай

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: Бензинът и дизелът са поскъпнали с около 20%

Ние сме национално виновни компании. Правим всичко допустимо, с цел да може рецесията, през която минава страната, да бъде по-лесно призната от хората, увери Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Той съобщи, че картел в бранша в никакъв случай не е имало. „ Ние сме едни от най-проверяваните браншове. Винаги сме спазвали законодателството и ще продължим да го вършим “.

Бенчев напомни, че в Полша, където съветският петрол доближава по водопровод, цената е с 20 ст. по-висока от рафинерията в Бургас.

Петролните артикули са борсови първични материали. Те не се преценяват със заплатите, които хората получават в една или друга страна. Проблемът не е, че горивото е скъпо, а че заплатите са дребни. Ние сме индустриална асоциация и отговаряме за това, което се случва в бранша, изясни Бенчев.

И сподели графика, съгласно която цената на горивата в България от 24 февруари до 14 април е била по-ниска от тази в Гърция. „ В Гърция имаше скокове на цената както на едро, по този начин и на дребно. И ние не отразихме в България. Ние не отразихме тези 120-130 $ за барел “, уточни той.

Призна, че цените вървят нагоре, само че не толкоз, колкото в Западна Европа, Гърция и Румъния. Бензинът и дизелът, по думите му, са поскъпнали с към 20%.

Печалбата в бранша сега е напълно минимална. През цялото време се опитваме да поддържаме цени, които разрешават на българите да продължат своя живот. Но да не бъркаме марж с облага. С марж ние покриваме разноските, които при нас също са се нараснали – електричество, хранилища, рафинерия, бензиностанции, заплати за хората, уточни още Светослав Бенчев.

И изрази вяра да не се стига до налагане на ембарго върху съветските артикули. Ако това се случи, цените трайно ще се усилят с 50-60 ст.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР