Ние сме искрено разтревожени за очертаващите се тенденции. Около 29

...
Ние сме искрено разтревожени за очертаващите се тенденции. Около 29
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски за недостига на медицински сестри в страната: Разтревожени сме

Ние сме откровено разтревожени за очертаващите се трендове. Около 29 000 медицински сестри липсват. Много постоянно се подчертава на това коя болница е закупила нов скенер, ядрено-магнитен резонанс, изкуствен интелект, робот, само че основата на нашата специалност е здравната грижа. Основният човешки фактор е в основата на тази грижа. Това съобщи пред публицисти началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

„ Медицинските сестри са най-близко до пациентите. Те усещат техните болки и премеждия, те са посредникът сред лекаря и пациента “, съобщи още началникът на ВМА и добави, че във всяка болница има дефицит на медицински сестри.

Въпреки че ВМА е привлекателно място за работа поради обществените придобивки, поради положителното възнаграждение, поради самата концепция, че работиш в най-престижната болница, ние виждаме „ прегаряне “ при нашите сестри, тъй като те са незадоволителни, уточни ген. Мутафчийски, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му обаче никакви пари не могат да компенсират това „ прегаряне “, допълвайки, че сме в дълг на медицинските сестри.

Мутафчийски открои и различен проблем, а точно, че на година към 170 лекари напущат системата.

По-рано през днешния ден в столичния храм „ Свети Александър Невски “ бе отслужен първият молебен за здравния чиновник. Това стана по предложение на военачалник Мутафчийски, а от Светия синод са приели датата 12 май да бъде вписана в православния календар и всички епархии да отслужват молебен годишно на този ден. Датата е по отношение на Международния ден на сестринството.

Замисълът пристигна още по време на Коронавирус пандемията и преди този момент, когато сме имали поддръжката на Българската православна черква (БПЦ) в нашите акции по повод най-много на кръводаряване и в разнообразни религиозни празници, при които група от Софийска митрополия идваше да поздрави нашите пациенти и лекари и сестри, описа военачалник Мутафчийски. Отправено е било публично писмо и Светият синод е приел предлагането. Той дефинира вписването на датата 12 май в църковния календар като невиждано.

Този молебен добавя тази симфония, която е сред вярата и медицината, уточни също началникът на ВМА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР