Ние сме и единственият ритейлър у нас с позитивно електронно

...
Ние сме и единственият ритейлър у нас с позитивно електронно
Коментари Харесай

Постоянството е пътят към работодател №1

Ние сме и единственият ритейлър у нас с положително електронно отчитане на работното време - по този начин подсигуряваме заплащане до минута акуратност, споделя Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на " Лидл България "

- Госпожо Драгийска, през последните години изразът employer branding доби изключителна известност - на какво се дължи това?

- Всяка виновна компания би трябвало да обръща внимание на облика си като шеф. В " Лидл България " грижата за чиновниците постоянно е била главен фокус, тъй като осъзнаваме, че хората стоят зад триумфа на една компания. Това ни задължава да им осигуряваме най-хубавото и с дейностите си да им потвърждаваме, че те са най-важни за нас. Навлизането на доста интернационалните компании, високата конкурентност на пазара на труда и новите генерации, които стават все по-изискващи, накара доста компании да осъзнаят, че хората не са даденост. Ако искаш да бъдеш сполучлив, би трябвало да имаш стимулирани чиновници, а с цел да имаш стимулирани чиновници, всеки началник би трябвало всекидневно и с отношение да засвидетелства своята грижа и отговорност.

- Каква е равносметката, която вършиме, когато погледнете " Лидл България " като шеф?

- През 2017 година спечелихме първо място и получихме признанието " Най-добър шеф в България " в класацията на консултантската компания Aon. Отличието отразява високата оценка, която ни дават нашите чиновници, тяхната ангажираност и отдаденост. Пет години по-рано, през 2012, също участвахме в тази ранглиста и тогава заехме второ място. Това е показателно за пътя, който извървяхме. Това е и най-важната равносметка - целеустремено и стабилно инвестирахме в обезпечаване на най-хубавите условия за нашите чиновници и в одобряването на " Лидл България " като сигурен шеф и резултатите не закъсняха.

- С какви съответни стъпки се реализира тази мотивация, изключително в една висококонкурентна среда?

- Ще ви дам пет съответни направления, в които са ориентирани напъните ни да мотивираме нашите чиновници, и въз основа на които построяваме своя облик на най-хубав шеф.

На първо място е правилното отношение и цялостното сходство сред думи и каузи. Когато поемем отговорност за нещо, ние го изпълняваме в реалност и още по-важното - длъжни сме да бъдем образец. Ако приказваш за открита връзка, не може вратата на кабинета ти да бъде затворена, както и на всеки един от ръководителите в компанията. Това е един от главните правила, залегнали в нашата управителна харта за ръководство. Плоската йерархична конструкция на ръководство ни разрешава точно тази неприкритост на общуването и досегаемост на топмениджмънта за всеки чиновник, който има потребност да показа нещо с нас. Мениджърите в компанията схващат чудесно оперативния бизнес и могат да са в помощ в ежедневната работа на всички равнища. В същото време тази връзка е изключително потребна, тъй като доста постоянно тъкмо в тези диалози със чиновниците ние получаваме скъпи хрумвания и оферти.

На второ място са многочислените благоприятни условия за развиване. При нас всеки десети е получил опция за кариерно развиване. Друга посока, в която работим, е необятният набор от области, в които всеки може да се развива - строителство и агресия, продажби и логистика, стоково доставяне, маркетинг, ИТ, финанси и счетоводство, право и нормативно сходство, HR и корпоративни връзки и доста други. Достойното и правилно възнаграждение е различен значим претекст. " Лидл България " предлага най-високото възнаграждение в сектора - през 2017 година междинната заплата при нас е в размер на 1650 лева Ние сме и единственият ритейлър у нас с положително електронно отчитане на работното време - по този начин подсигуряваме заплащане до минута акуратност на направените постоянни и изключителни часове, в случай че има такива.

Обучението и спомагателната подготовка са петият значим мотив за чиновниците, изключително при по-младите. В тази посока годишно влагаме обилни средства. Доброто образование освен при започване на работа, само че и след това в кариерното развиване намира израз в 6-цифрен бюджет на годишна база. Важна добавена стойност е, че сме част от интернационална компания, което разрешава на нашите чиновници да черпят опит и ноу-хау от другите Lidl страни. Така те стават конкурентоспособни освен на нашия, само че и на задграничния пазар.

Целият този пакет от кариерни благоприятни условия, отлични работни условия и правилно отношение ни прави желан шеф и способства за мотивацията на чиновниците ни.

- Lidl избра България за своя нов ИТ център за развойна активност Lidl Digital. Става ли българският пазар все по-голям? 

- България постоянно е била значим пазар. Факт е обаче, че откриването на Lidl Digital в София е самопризнание за сполучливото развиване на нашия бизнес и доверието, което ни се гласоподава за ръководството на толкоз значими планове. Ролята на Lidl Digital е да дава отговор за основни ИТ планове на компанията в международен проект - да създава характерни платформи, системи и решения, които да се употребяват от всички Lidl страни за онлайн търговията като нова и допълваща посока на сполучливия ни стационарен бизнес. Така страната ни се подрежда до Германия, Испания и Румъния, в които към този момент оперират ИТ центрове за развойна активност. Това е доказателство, че България е извънредно конкурентоспособна в ИТ бранша, както и че при нас работят висококвалифицирани ИТ експерти, които могат да бъдат част от планове на международно равнище. Мога да ви уверя, че привлечените в българския ИТ център фрагменти са отличен benchmark в общоевропейски проект и по нищо не отстъпват на сътрудниците си в останалите страни.

- Обявихте, че търсите 100 души за Lidl Digital. Какво е предлагането ви към тях?

- Разработването на цифрова платформа за ритейлър №1 в Европа е голямо професионално предизвикателство, което за топспециалисти с висока подготвеност е мощен мотив да се причислят към този план. Вярвам, че опцията да работят по забавни планове в международен мащаб, да обменят опит с останалите Lidl екипи по света е изключително скъпа. Освен че осигуряваме тези благоприятни условия за развиване и професионално израстване, ние ги поддържаме, като влагаме в образованието на екипа - всеки един от тях минава през серия от профилирани образования в Германия. Инвестираме доста и в обезпечаването на съвременно съоръжение, което ИТ специалността изисква. Всичко това дружно с останалите преимущества на " Лидл България " като шеф оформя едно в действителност конкурентно предложение.

- Наскоро стартирахте огромна акция, с цел да намерите 300 касиер-продавачи за новите си магазини в София. Смятате ли, че този метод ще се трансформира в наклонност?

- Този метод е нов и за самите нас. Дали ще се трансформира в наклонност - мъчно ми е да предвиждам, тъй като задачите, а не трендовете следва да дефинират метода. Бяхме изправени пред предизвикването да намерим 300 нови чиновници в изключително къс период и на висококонкурентен пазар като софийския. Тази задача изискваше ексцентричен метод, по тази причина стартирахме огромна HR акция с принадлежности на реклама, PR и HR. Само 3 седмици след старта є близо 150 хиляди души са посетили кариерния ни уебсайт. Това, което е показателно обаче, е, че тя прерасна в полемика за пазара на труда като цяло. Предизвикахме мненията на медии, икономисти и водачи на мнение, което значи, че отворихме значима тематика, която явно има потребност от естрада и полемика. От друга страна, доста важен аспект е, че задавайки положителни и транспарантни практики на пазара на труда, способстваме за подобряването на средата като цяло, което е още един позитивен резултат в интерес на работещите.             

Интервю: Алек Вучков
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР