- Ние сме една от малкотощастливи общини, които притежават ОУП

...
- Ние сме една от малкотощастливи общини, които притежават ОУП
Коментари Харесай

Арх. Радост Георгиева: Созопол с ясна визия за развитие на икономическите зони

- Ние сме една от малкотощастливи общини, които имат Общ устройствен план от 2016 година. Наличието му в действителност води до едно регламентирано застрояване на територията му. Разбира се, минали са към 7 години. Оттогава и той претърпява промени. И обмисляме да създадем проверка за местата, които сме счели, че са слаби, които имат неточности и в чисто механически проект са неправилно направени.

Като стопански проект следим напоследък построяването на вецове и ветрогенератори, тъй че би трябвало да се обособят зони за тяхното позициониране. Ние нямаме индустриални зони. При нас множеството устройствени зони са за отдих и курорт. Т.е. сега ще предвидим индустриални зони по селата, където биха могли да бъдат изграждани такива паркове. Това е най-важната задача, към която се стремим.

- Мога да кажа кои зони се развиват най-бързо. Именно, тъй като е планувана към този момент подземна инфраструктура. И имаме застроителен проект за цялостен нов квартал, където през последните няколко години стартира интензивно застрояване на многофамилни жилищни здания за ниско застрояване до 10 метра кота корниз. Там общината е проектирала цялата улична мрежа, подземната инфраструктура, в това число сме построили част от нея, т.е. не е единствено на план. Има канализация, тръбопровод и построени улици, както и подземно сметосъбиране. Т.е. този квартал се застроява по общ общоприет застроителен проект. Всичко е доста контролирано. Всеки, който желае да строи там, знае точното си място на застрояване, точните си параметри, точните характерни условия към мястото, знае къде ще севключи с ток и вода и може да строи. Затова Общината би трябвало да влага авансово, най-малко в проектирането на подземна инфраструктура и уличната мрежа, с цел да улесни бъдещи вложения.

- Когато се прави общ застроителен проект става доста елементарно. Когато се прави на парче- всеки възложител самичък да урежда чрез обстоен организационен проект и схеми към Подробен устройствен план, самичък да си взема решение къде ще бъде канала и водата, става доста комплицирано. Т.е. то не може да бъде проведено в никакъв случай. Докато, когато възложител, примерно в проектирането е община, и тя направи общ проект застроителен с подземната инфраструктура, всеки който след товадиректно влиза за планиране, без да прави общ организационен проект, получава тази базова информация. Мисля, че това е най-идеалния вид. Дружествата просто си съгласуват цялостния проект.

- Да. Или група хора се събират и вършат това. Най-лошия вид е когато всеки самичък си урбанизира територията. Това може да го забележим във вилната ни зона „ Буджака “. Товае полуостров, където началото на 90-те години стартира всеобщото застрояване на парче. От едни лозя и ниви, там всеки независимо е почнал да урегулира парцелите си. Там до ден сегашен имаме и най-големите проблеми и с подземната инфраструктура, тъй като никой не знае кой къде е направил тръбопровод. ВиК няма цялата информация. А това обмисляне е значимо за бъдещето на всяка една територия.

- Ние сме в разгара на летния сезон. Аз следя, изключително около 1 юли, извънредно мощен интервал. За десетки хиляди става въпрос по най-хубавите ни плажове-Каваците и Градина. Градът беше претъпкан с младежи. Август месец без изключение съвсем постоянно е цялостен. Наблюдавам обаче, че в Созопол за последните три години има огромен интерес от доста разнообразни марки заведения, които откриват порти като заведения за хранене и питейни заведения. Те несъмнено, притеглят своята аудитория. Смятам, че предлагаме една много огромна палитра от туристическа услуга за всеки усет.

- Разбира се, има скъпи заведения за хранене, които са с гурме кухня, има и местни локални заведения за хранене, плажни. За всеки джоб и всеки човек, Созопол предлага такава услуга. Тя е на високо равнище. Плажовете ни са изрядно подредени и поддържани в съвършена непорочност.

Созопол, както знаете, е културно средище. Освен Аполония, имаме доста други фестивали и събития през целия летен сезон. Това носи и съответната аудитория в града.

В началото на мандатаимах упоритостта да изградим една автогара в Созополи една автоспирка в Черноморец. Кметът Тихомир Янакиев поддържа тази концепция и дружно с целия ни екип осъществихме автоспирката в град Черноморец, следва публично разкриване идващите седмица, тя и сега действа и посреща посетители. Черноморец същосе разива като дестинация през последните години иняколко местности към този момент са сс качествена архитектура, което доста ме радва.

По отношение на автогарата в Созопол-идейният план е направен. Той е предаден за координиране в Министерството на културата, защото се намира на територията на Стария град, в местността Провлака, на входа на Созопол, против постройката на Общината. Там има един терен,общинска благосъстоятелност, към 2 дка. Предишна администрация е създала Подробен устройствен план, планувала е парцела за автогара и туристически информативен център. Сега ние взехме решение да осъществяваме тази концепция и да създадем дребен план за дребна автогара с РЗП към 300 квадратни метра, едноетажна, симетрична сграда, с архитектура, която мисля, че се вписва в Стария град. Но за жалост все още не е почнало строителството и планът не е осъществен, защото имаме дребни пречки от Министерството на културата. Има и Национален институт за монументи на културата, които в действителност са лявата ръка на Министерството на културата и те правят голямата административна работа. Така че по-скоро се обръщаме към тях засъдействие.

Чуйте диалога на арх. Емил Буролянов с основния проектант на Община СозополРадост Георгиева в " Посоката на Бургас ":
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР