Ние сме доста негативно настроени относно това, че някой иска

Ние сме доста негативно настроени относно това, че някой иска ...

Превозвачите готвят масов протест на 25-и юни, ако законопроектът за Автомобилната камара не бъде оттеглен.Ние сме доста негативно настроени относно това, че някой иска камера без някакви основни мотиви. Всеки казва да „Искаме да работим по-добре с бранша“ Добре, но браншът навсякъде контролира дейността Министерство на транспорта и Изпълнителната агенция.
Това  каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Красимир Лалов – заместник-председател на Сдружението на българските превозвачи по повод протестите на превозвачи заради законопроекта за автомобилната камара.

Ако законопроектът не бъде оттеглен, на 25-и ще има много по-голям, подкрепен от товарните превозвачи. Ще има около 300 автобуса около храм-паметника „Александър Невски“, а в основните областни центрове също ще има протестни действия. Много от т. нар. „линии“ в този ден няма да бъдат покрити, допълни той и попита:

„Какво с двете браншови организации на профсъюзите? В момента някой излиза и казва „трябва да се съберете, защото не мога да говоря с две, а мога да говоря с една“. Някак си звучи нелепо, че Народно събрание е тръгнало да решава браншовия проблем. Да не говорим, че в момента браншовото движение в България е такова, че самият аз не знам колко организации съществуват, като смея да твърдя че 80% от тях ги няма в правния мир“.

„От 4 години някой се мъчи да прокара този закон. От година и половина никой не се опита да направи нещо срещу т.нар „Мобилен пакет 1, а пък камо ли срещу пакет 2, който се задава.  Енергиите в двата случая са различни. На нас ни е необходима енергията да защити нашите интереси, а пък ние браншово ще се развиваме, обобщи той.

Димитър Димитров - изпълнителен директор на Камарата на българските превозвачи допълни, че те не са запознати с целта на законопроекта

Нашите притеснения са, че се ограничава свободната конкуренция с цел удовлетворяване исканията на определен кръг хора.  Ние сме изложили становище, че няма верни твърдения в законопроекта. Дори и да има съмнителни практики, не смятам, че ваденето на тези практики от Министерство на транспорта решава проблема.

Превозвачите са се обединили, когато е трябвало да защитят общия си интерес в случая с Транспортния пакет, изтъкна той и допълни, че няма необходимост „да се форсират нещата за тази автомобилна камера”

Законопроектът трябва да бъде оттеглен и да се пренапише, категоричен е Димитров, който изтъкна, че текстът е изготвен от КРИБ, а срещу него са се обявили останалите 4 работодателски организации. Законопроектът е бил внесен с изменения след последното обсъждане и то ден след масовия протест срещу пакета за мобилност, допълни той.

Части от законопроекта са лобистки и създават предпоставки за корупция, смятат превозвачите.

„Не може да изнесем държавни функции в една частна структура. Не оправдаваме поддържането на две администрации за едно и също нещо! Ако целта е да се изнесе цялата Агенция, също не одобряваме. Не одобряваме това, че назначавани хора от конкурентите ще могат да проверяват конкуренти. Притеснява ни и големината на нашия бранш. Става невъзможно провеждането на събрание. Ние вчера бяхме 50 човека на Транспортна комисия и не можахме да стигнем до едно решение, едно заключение. Представете си 17 000 в зала „Арена Армеец“.

Създаването на една камара - юридическо лице с нестопанска цел би ограничило възможността на свободно сдружаване на фирмите, изтъкна той.  Според него е необходимо проучване дали браншовите организации са били полезни в другите сектори.

Източник: bnr.bg