Ние сме длъжни да инициираме нова процедура за главен прокурор.

...
Ние сме длъжни да инициираме нова процедура за главен прокурор.
Коментари Харесай

Сред сигнали за бомба Лозан Панов иска нова процедура за главен прокурор

" Ние сме длъжни да предизвикваме нова процедура за основен прокурор ". За това настоя ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов по време на съвещанието на Висшия правосъден съвет (ВСС) при повторното гласоподаване на претендента за основен прокурор на България Иван Гешев.

Припомняме, преди седмица президентът Румен Радев върна указа за избора на Иван Гешев за нов основен прокурор с мотив, че с висока социална значителност и методът на неговото осъществяване би трябвало да основава доверие в обществото, а не да поражда подозрения. С този си претекст президентът върна избора на Иван Гешев за основен прокурор на Висш съдебен съвет.

Ние би трябвало да чуем рецензиите на президента и да се съобразим с тях. Напълно ги споделям, съобщи Панов във връзка с върнатия декрет от страна на президета за назначението на Гешев за основен прокурор.
 Румен Радев върна избора на Иван Гешев във Висш съдебен съвет
Румен Радев върна избора на Иван Гешев във Висш съдебен съвет

Иска същинска спортна процедура

" Ако не се съобразим с претекстовете на президента, президентската институция може да се трансформира в нещо като нотариат, който поставя щемпел и заверява решения на Висш съдебен съвет . По този метод се въздейства върху престижа и тежестта на тази институция ", уточни Лозан Панов. Шефът на Върховен касационен съд още един път повтори, че би трябвало да стартира нова процедура за основен прокурор.

Вчера към 20 ч. е получен сигнал за бомба в кола, а през днешния ден в 7.55 ч. също е постъпил сигнал за бомба в постройката на Висшия правосъден съвет , заяви правосъдният министър Данаил Кирилов. Въпреки опасността, магистратите продължиха съвещанието.

Атанаска Дишева от квотата на съдиите във Висш съдебен съвет съобщи, че при откриването на нова процедурата за основен прокурор би се подсигурило действителното пълномощие на президента в процедурата по назначението на основен прокурор, откакто от него е упражнено плануваното от Конституцията право на несъгласие.
 Цацаров: Висш съдебен съвет да реши дали да стартира или не нова процедура за основен прокурор
Цацаров: Висш съдебен съвет да реши дали да стартира или не нова процедура за основен прокурор

Той е безапелационен, че никой е омаловажава казаното от президента

По думите й би трябвало да би трябвало да се вземат поради претекстовете на президента Радев за връщане на указа за назначение на Иван Гешев. С тези си причини Дишева поддържа казаното от Лозан Панов за започването на нова процедура за основен прокурор.

Трябва да се обезпечи състезателност на процедурата, която е нужна за надпреварата за основен прокурор. В резултат на новата процедура би трябвало да бъде определен основен прокурор, за който да не съществуват никакви подозрения, че ще пази правата на жителите и върховенството на закона, изясни Дишева.

От своя страна Вероника Имова от квотата на Народното събрание съобщи, че няма право да се изземват функционалностите на Висш съдебен съвет , който е акредитиран да избира магистратите. Висш съдебен съвет е акредитиран да реши всички критерии на посочения от закона за основен прокурор или тримата огромни е Висш съдебен съвет.

Висш съдебен съвет взима решение, с което предлага на президента да придаде легитимност на този избор и да даде опция на суверенитета, който се съдържа във властта на президента да официализира избора, изясни Имова. Според нея би трябвало да се реши дали да бъдат обсъждани съображенията на президента.

 20 от Висш съдебен съвет поддържаха Иван Гешев за основен прокурор
20 от Висш съдебен съвет поддържаха Иван Гешев за основен прокурор

Четирима магистрати бяха срещу

Цветинка Пашкунова, от съдийската квота във Висш съдебен съвет уточни, че от процедурата за избор на нов основен прокурор Висш съдебен съвет би трябвало да вземе решение по какъв начин да продължи по-нататък. По нейното мнение и мнение е, че няма по какъв начин да бъдат неглижирани съображенията на президента за избор на нов основен прокурор. Тази процедура основава подозрения в нейната легитимност. Това обосновава необходмост от наново осъществяване на избор за основен прокурор, акцентира тя.

При новата процедура няма спънка да взе участие Иван Гешев, посочи Пашкунова, допълвайки, че фигурата на основния прокурор е стожер на законността, бранител на публичния интерес и въплъщава правосъдната власт, само че следва да се употребява с високо публично доверие.

Ако процедурата за избор на нов основен прокурор не удовлетворява упованията на жителите за състезателност, бистрота и обективност, в случай че в визиите на хората процедурата е компрометирана, тя не може да бъде реализирана. Ние изискуем на обществото нова процедура за избор на нов основен прокурор. Такова е посланието на президента при издаването на указа, акцентира Пашкунова, с което също поддържа настояването на Лозан Панов.

Припомняме, че на 24 октомври 2019 година след десетчасово съвещание , на което бе изслушан претендентът на основен прокурор, Висшият правосъден съвет гласоподава и избра Иван Гешев с резултат 20 " за " и 4 " срещу ".

След избора във Висш съдебен съвет процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с декрет определения претендент . Самият декрет се обнародва в " Държавен вестник ". Държавният глава има пълномощието да не подпише декрет а и да върне процедурата във Висш съдебен съвет. Той може да направи това единствено един път, като при прегласуване на същата кандидатура във Висш съдебен съвет, президентът е длъжен да одобри и подпише указа за назначението. Подобен проблем се състоя при избора на ръководител на Върховен административен съд преди две години .

Въпреки признатото във Висш съдебен съвет решение бе записано протоколът от избора бъде изпратен допустимо най-бързо на президента, самият Румен Радев настоя да се запознае първо със стенограмата от чуването и сред двата тура на локалните избори Румен Радев предизвести, че " няма да работи под напън " .
 Иван Гешев и като основен прокурор желае да влиза в правосъдна зала Обновена
Иван Гешев и като основен прокурор желае да влиза в правосъдна зала

Над 9 часа продължава чуването в Пленума на ВСС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР