Ние ще защитим националния интерес на България. Това каза на

...
Ние ще защитим националния интерес на България. Това каза на
Коментари Харесай

Петкова за глобата от ЕК: Искат „Булгартрансгаз“ да влезе в чужд оператор, няма как да го позволим

Ние ще защитим националния интерес на България. Това сподели на ексклузивен брифинг енергийният министър Теменужка Петкова във връзка наложената по-рано през днешния ден санкция от Европейската комисия на групата БЕХ в размер на над 77 000 евро.
От 2015 година водим дейни диалози с Европейската комисия. Това е дело от доста години. Нашата цел беше да успеем да реализираме съглашение с Европейска комисия, защото смятахме, че са на разположение всички благоприятни условия за това, сподели Петкова.
„ Нашите оферти не бяха възприети. Европейска комисия счита, че би трябвало да има опция българският оператор „ Булгартрансгаз “ да бъде приватизиран и да влезе непознат оператор. За нас това е алена линия, която ние не можем да прекрачим. Българският оператор обслужва инфраструктура, която е обвързвана с нашата национална сигурност. Приватизация на наш оператор с непознат вложител ние не можем да приемем “, сподели Петкова, представена от БГНЕС.
Очакваме публично да ни бъде връчено решението и от дата на приемане ние ще имаме период да решим какво ще вършим, сподели Петкова, като акцентира, че ще бъде предпазен българският интерес. Петкова акцентира, че ще бъде предпазен и имущественият интерес на българската страна, и в региона на националната сигурност. След като се срещнат с претекстовете на комисията ще преценяват какви стъпки ще подхващат оттук нататък и добави, че страната ни разполага с 3 месечен период, в който би трябвало да заплати санкцията.
Припомняме, че Европейската комисия наложи санкция на „ Български енергиен холдинг “ (БЕХ), неговото дъщерно сдружение за доставка на газ „ Булгаргаз “ и неговото дъщерно сдружение за газова инфраструктура „ Булгартрансгаз “ („ групата БЕХ “) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България в нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз.
В решението, взето през днешния ден, се установи, че групата БЕХ има господстващо състояние както на пазарите за газова инфраструктура, по този начин и на пазарите за доставка на газ в България. Друго умозаключение гласи, че БЕХ и неговите дъщерни сдружения са злоупотребили с господстващото си състояние, като са попречили навлизането на пазарите за доставка на газ в България посредством непозволено ограничение на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е употребило господстващото състояние на едно от дъщерните си сдружения — „ Булгартрансгаз “, с цел да отбрани съвсем монополното състояние на другото си дъщерно сдружение, „ Булгаргаз “, във връзка с доставките на газ. Освен това „ Булгаргаз “ се е презапасявало с потенциал по единствения газопровод за импорт, транспортиращ газ през Румъния за България, с цел да не може той да бъде употребен от евентуални съперници.
Премахването на пречките пред навлизането на съперници ще разреши на българския пазар на газ на едро да действа по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще обезпечи на българските консуматори по-добри цени и опция за избор на снабдители на газ. Това ще бъде в допълнение улеснено от неотдавнашното разкриване на междусистемната връзка за превозване на газ сред България и Гърция, за която Комисията утвърди на 8 ноември 2018 година обществена помощ, както и от плана за енергийно съдействие сред България, Румъния, Унгария и Австрия (БРУА), който ще даде опция на българските търговци на едро да разнообразят своите източници на доставки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР