Ние ще защитим и ще сме на страната на всички,

...
Ние ще защитим и ще сме на страната на всички,
Коментари Харесай

БСП ще подкрепи протестите срещу решението за болничните

Ние ще защитим и ще сме на страната на всички, които излязат на митинг срещу концепцията първият ден болничен да не се заплаща. Това разгласи пред " Фокус " националният представител от ПГ на Българска социалистическа партия Георги Гьоков. Неговите упования са били протестната подготвеност на синдикатите да бъде оповестена даже на секундата, само че по думите му и сега дейностите им не са закъснели.
Той дефинира решението на ръководещите като извънредно цинично. И по тази причина прикани то да не се пропуща с лека ръка. По думите му тези, които го оферират, работят по метода на тестът - да забележим какъв ще е отзвукът. Ако отзвукът и отрицателната реакция са доста съществени, ще го отдръпват, а в случай че не е – упорстват. Това е извънредно подмолно и ненормално отношение към хората, които съзнателно се обезпечават. Не изключвам, че има подправени болнични, само че не може поради 10-15 % да наказваш и останалите хора, които са изрядни платци на осигуровки и не злоупотребяват с болничните, безапелационен бе Гьоков.
Има правила, които би трябвало да се съблюдават. Работниците се обезпечават, работодателите ги обезпечават, тъй като си разделят осигурителната вноска в размер 60 за работодателя и 40 % за служащия. И най-логичното е този, който прибира осигуровките, т.е. Национален осигурителен институт, да изплаща обезщетение, когато настъпи някакво осигурително събитие и то компенсацията да бъде такова, че да замества трудовите приходи, които са изгубени, уточни Гьоков.
Той подсети, че заплащането на осигуровките от работодателите е станало процедура от 2009 година с решение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков по отношение на финансовата рецесия по това време. Тази международна финансова рецесия тогава засегна и България и поради дефицитите във фондовете, като по този метод в действителност дефицитите не спаднаха, само че остана от този момент работодателите да заплащат тези компенсации за болесттите и по този начин до през днешния ден. Може би работодателите са прави да стачкуват, само че този развой не би трябвало да е за сметка на служащия. Аз никога няма да се съглася, че служащите и чиновниците би трябвало да отнесат целия проблем с дефицита на фондовете, подправените болнични и няма да плащаме на служащите, тъй като те, условно казано, са най-слабото звено във веригата – и ще си го върнем на тях, добави още Георги Гьоков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР