Ние ще решим с кои компании бихме искали да водим

...
Ние ще решим с кои компании бихме искали да водим
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Ние ще решим с кого да преговаряме за АЕЦ "Белене"

Ние ще решим с кои компании бихме желали да водим договаряния за АЕЦ " Белене " и тях ще поканим да дадат обвързваща оферта. " Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка изтичащия на 19 август период, в който претендентите да достроят атомната централа без държавна гаранция би трябвало да подадат заявки.

Петкова отклони въпроса за това дали към този момент има подадени заявки и прикани да се изчака крайният период.

Досега евентуален интерес са заявявали Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) и съветската " Росатом ", а като реализатори на действия, само че не и вложители, са се представяли френската " Фраматом " (бившата Areva) и " Дженерал електрик ".

" Поставили сме период процедурата да завърши в границите на 12 месеца ", сподели Петкова и добави, че планът " е нужен за енергийната сигурност на страната в идващите години ".

В отговор на въпрос енергийният министър отхвърли информацията, че назначението на Жаклен Коен за шеф на Българския енергиен холдинг е спънка за заема от Европейската капиталова банка за строителството на газовата връзка с Гърция. По думите й заемът от 110 млн. евро е държавно обезпечен, а сега са в ход " съответните процедури на координиране на самия контракт ", който би трябвало да бъде утвърден и от Министерския съвет. Запитана, за какво е върнала Коен на работа, откакто го беше уволнила през 2016 година поради несправяне с работата, Петкова отговори: " Този човек в никакъв случай не е излизал от енергетиката. Той беше предедател на съвета на шефовете на АЕЦ " Козлодуй ".

По думите на Петкова неочакваната промяна на шефа на НЕК Петър Илиев е дело на управлението на БЕХ, тъй като мандатът му бил изминал на 5 август. Месец преди да бъде уволнен, самият Илиев подаде оставка, само че тя не беше призната, а за това, че е уволнен, той научил по време на отпуската си. Как Илиев разяснява уволнението си четете тук.

" С господин Илиев работим от 2014 година Той пое НЕК в тежък миг. Смея да настоявам, че бяха направени поредност стъпки, които дадоха резултат. Мандатът му изтече на 5 август и имаше нов съвет на шефовете на БЕХ и това е решение, което новото управление на БЕХ е взело " сподели министърът, която е принципал на държавните сдружения.

Петкова увери, че разногласието сред " Булгаргаз " и " Топлофикация София ", която дължи 35 млн. лева за природен газ, няма да се отрази на отоплителния сезон, а страната и общината търсят решение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР