„Ние ще бъдем непопулярни“: Спортните протести помагат ли или вредят на активизма?

...
Брадфорд, Англия – Обединеното кралство стана свидетел на лято на
Коментари Харесай

Брадфорд, Англия – Обединеното кралство стана свидетел на лято на гражданско неподчинение, където безпрецедентен брой „партизански“ тактики и протести на големи спортни събития – повечето от активисти и активисти на групи за климата – експлодираха в цялата страна.

Тъй като генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че „сривът на климата е започнал“, Световната метеорологична организация потвърди, че светът е преминал през най-горещото си лято в Северното полукълбо в историята миналия месец.

За групи като Just Stop Oil (JSO), ненасилствена екологична активистка група, основана през 2022 г., която настоява правителството на Обединеното кралство да спре да лицензира всички нови петролни, газови и въглищни проекти, гражданското неподчинение все повече се превръща в предпочитано оръжие.

Те попаднаха в заглавията миналата година, когато членовете им протестираха на няколко футболни мача от Висшата лига, включително драматичната победа на Евертън над Нюкасъл през март миналата година, и един протестиращ се закачи за гредите на вратата с ципове.

През последните месеци активисти от JSO организираха многобройни високопоставени протести на Lord’s Cricket Ground в Лондон, Световното първенство по снукър в Шефилд и Голямата награда на Великобритания в Нортхемптъншър.

През лятото те прекъснаха втория Ashes Test и The Open Championship. През юли един протестиращ хвърли оранжеви конфети и парчета от мозайката върху Корт 18 на Уимбълдън, предизвиквайки възмущение.

Танцувайки между прекъсването и промяната на дискурса, Джеймс Скийт, 35, говорител на JSO, каза, че групата умишлено е насочена към спортни събития, почитани от обществеността.

„Всяко социално движение в историята, което някога е постигнало нещо ценно, го е направило чрез разрушителни тактики“, каза Скийт, имайки предвид движението за граждански права в Съединените щати и борбите за правата на гейовете и правата на хората с увреждания.

„Това, което се опитваме да направим, е да поставим въпроса на преден план в общественото съзнание и да издигнем медийния дневен ред“, каза той. „Ако нямате милиони очи, не сте на път да постигнете значителна обществена промяна.“

Но колко ефективно е директното действие? И как британската общественост реагира на драматичното прекъсване на любимите им спортни събития?

„Хората може да застрелят месинджъра“

След съобщението на правителството на Обединеното кралство през юли за предоставяне на стотици нови лицензи за нефт и газ в Северно море, „за да се засили британската енергийна независимост и да се разрасне икономиката“, онлайн проучване на YouGov през август установи, че 82 процента от 2069 възрастни с всякакви политически възгледи анкетирани в Обединеното кралство смятат изменението на климата и околната среда за ключови проблеми.

От анкетираните беше установено, че 68 процента не одобряват JSO и нейните тактики.

Констатациите последваха друго проучване на YouGov от февруари, където 78 процента от анкетираните смятат, че преките действия „пречат, вместо да помагат на каузата“.

„Мнозина може да твърдят, че ангажирането с досадни хора е напълно контрапродуктивно“, каза Скийт. „Хората могат да застрелят пратеника до известна степен.“ В крайна сметка тактиката на JSO беше за „засяване на дневен ред“, обясни Скийт. „Дори малък процент от разговорите говорят за искането ни да няма петрол и газ, тогава това е победа за нас.“

Някои експерти казват, че има противоречие между това, което обществеността и медиите казват за разрушителните протести, и това, което мислят академиците.

„В експертно проучване сред 120 учени, които изследват социалните движения и протестите, 69 процента от анкетираните учени заявяват, че вярват, че разрушителният протест би бил ефективна тактика за проблем като изменението на климата, което показва дълбоко несъгласие между експертите по тази тема и медиите“, каза Джеймс Оздън, директор на протестния мозъчен тръст Social Change Lab, позовавайки се на изследване, публикувано през юли за това какво прави някои социални движения по-успешни от други.

Доказателства сочат разрушителни протести за климата, които помагат да се издигне значимостта на даден проблем, спечелване на общественото мнение или насърчаване на обществеността да подкрепя умерените климатични групи, добави Оздън.

Други експерти казват, че разрушителните климатични протести на големи спортни събития могат да бъдат ефективни, ако високопоставени личности изразят публично своята подкрепа.

След протестите на JSO в Уимбълдън, британският спортен водещ и бивш футболист Гари Линекер защити активистите в интервю за Channel 4, като каза, че се възхищава на тяхната решителност пред лицето на ареста.

Победителката от US Open Коко Гауф изрази съчувствие към протестиращите, които прекъснаха нейния полуфинален мач срещу Каролина Муховин на пресконференция след победата й, като каза: „Вярвам в изменението на климата.“

„Успешните социални движения обикновено имат могъщи или известни и уважавани съюзници извън движението, които могат да разширят обхвата и влиянието на движението до по-широка общественост, като засилят посланието, което движението се опитва да предаде, и дават легитимност на движението, неговите изисквания и неговите действия“, каза Виктория Спайзер, доцент по изследване на устойчивостта в университета в Лийдс.

По-специално тактиката на JSO се сблъска с яростна критика от високопоставени политици.

„На обществеността им е писнало животът им да бъде разрушаван от егоистични протестиращи. Хаосът, който видяхме по нашите улици, беше скандал“, каза министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Суела Брейвърман през юли, като обяви, че правомощията на полицията ще бъдат разширени съгласно новия Закон за обществения ред.

Измененията в Закона за обществения ред, прокарани от Брейвърман, означават „заключване“ – при което протестиращите се прикрепят към други хора, предмети или сгради – сега е криминално престъпление в Обединеното кралство.

Коментарите на Брейвърман дойдоха седмици преди помощник-комисарят на столичната полиция Мат Туист да разкрие в изявление, че охраната на протестите на JSO е струвала на The Met повече от 7,7 милиона паунда ($9,6 милиона) за период от 13 седмици.

В навечерието на следващите общи избори в Обединеното кралство, които ще се проведат до 28 януари 2025 г., изменението на климата е на първо място в дневния ред на избирателите в Обединеното кралство, тъй като последните горещи вълни подчертаха променящия се свят.

През юли 2022 г. рекордни температури от 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт) бяха регистрирани в Обединеното кралство и Метеорологичната служба издаде първото червено предупреждение за изключителни горещини.

Налице е и нарастващо разочарование от действията на правителството на Обединеното кралство по отношение на изменението на климата.

Въпреки че Обединеното кралство прие целта за достигане на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. при бившия министър-председател Тереза ​​Мей, Върховният съд постанови през юли 2022 г., че правителствената стратегия за нетни нулеви емисии, която излага планове за декарбонизиране на икономиката, нарушава Закон за изменението на климата.

В последното си писмо като председател на комитета по изменение на климата на Обединеното кралство, Джон Гъмър, известен също като лорд Дебен, каза през юни, че правителството на Обединеното кралство е загубило глобалното си „лидерство в областта на климата“ поради „неспособността му да действа решително в отговор към енергийната криза и надградете върху успеха на домакинството на COP26”.


Говорейки с Ал Джазира, лорд Дебен каза, че въпреки че не одобрява преките действия, осъждането от страна на политиците не е отговорът.

„Трябва да кажа на Суела Брейвърман и други като нея, че първото нещо, което трябва да направите, е да признаете, че това са действия на хора, които смятат, че демократичната система ги е разочаровала и няма да даде резултат, " той каза. „Преди да преминете към осъждането, просто осъзнайте защо хората са тласнати или се чувстват тласнати към тези крайности.“

Но какво да кажем за тактиката на групи като JSO?

„В крайна сметка демократичната система е единственият начин, по който ще постигнем резултат“, каза лорд Дебен. „Проблемът с екстремните тактики е, че те са контрапродуктивни и също така означава, че хората се концентрират върху тактиката, а не върху причината за тактиката, и това наистина е, което Суела Брейвърман направи.“

Говорител на Министерството на вътрешните работи каза пред Ал Джазира: „Правото на протест е основна част от нашата демокрация, но трябва също така да защитим правото на спазващото закона мнозинство да се занимава с ежедневието си. Законът за обществения ред въвежда нови престъпления и подходящи наказания за егоистични, партизански протестни тактики.“


Какво следва?

Повечето групи за изменението на климата в Обединеното кралство са събрали медийното внимание, което желаят. Какво сега?

През последните месеци имаше разминаване в тактиките на екологичното движение между по-радикални групи, които извършват разрушителни действия като JSO, и други, които се насочват към по-малко разрушителни и по-приобщаващи тактики.

Групата за екологична кампания Extinction Rebellion нарече временно спиране през януари на високопоставени демонстрации, които през последните години привлякоха медийното внимание чрез директни протести срещу изменението на климата по главни пътища, летища и други мрежи на обществения транспорт.

През април групата започна четиридневна акция, в която хиляди протестираха пред парламента срещу бездействието на правителството на Обединеното кралство срещу глобалното затопляне, с намерението да „съжителстват“ с Лондонския маратон.

Вместо това, Extinction Rebellion (XR) не влезе в заглавията за своята търговска марка на масови блокади. За изненада на всички, директорът на Лондонския маратон, Хю Брашър, обяви, че групата ще помогне за охраната на събитието.

Месеци наред XR поддържаше връзка с полицията преди маратона. Много от благотворителните организации набираха средства за реакция при бедствия и благотворителни организации за развитие като Oxfam бяха „вече на предната линия на въздействието на изменението на климата“, каза XR в изявление през април.

Вместо да използва арестите на активисти като стратегия, XR сега пренасочва предавките към изграждане на по-приобщаващи и безопасни среди за различни групи, които да се обединяват и протестират заедно, за да създадат богата „екология от движения“ и съюзи, според Яз Ашмави, 28, бивш физик, превърнал се в организатор на Extinction Rebellion.

„Ненасилствените преки действия винаги ще имат място в Extinction Rebellion“, настоя Ашмауи. Но засега „ключова част от движението за климата е необходимостта хората да бъдат изведени в големи количества“, каза Ашмауи.

„Това, което правим, е да се опитваме да децентрализираме работата си колкото е възможно повече и да укрепим обществените групи в цялата страна, така че имаме система от местни групи, които организират народни събрания, за да съберат хората, за да обсъдят проблемите които са подходящи за местните хора в техните общности“, каза Ашмауи.

С изявлението на JSO не изключва прекъсване на Лондонския маратон, тъй като се е опитал да наруши събитието предходната година, като че ли се е появило разделение в тактиката на JSO и XR.

Същата седмица протестиращ от JSO скочи на масата за снукър в Крусибъл в Шефийлд по време на Световното първенство, пускайки пакет с оранжева боя под хор от подигравки. „Това стана първата страница на всеки голям вестник“, каза Скийт.

„Напълно приемаме, че ще бъдем непопулярни. Ние не сме политическа партия. Ние не се опитваме да спечелим избори“, каза той. „Историята винаги е показвала, че сравнително малка група хора променят обществото и след това обществото я настига.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР