Ние самите станахме жертва на измама от страна на недобросъвестни

...
Ние самите станахме жертва на измама от страна на недобросъвестни
Коментари Харесай

Галерия Структура за лъжливата изложба: Станахме жертва на измама, ще сезираме прокуратурата

Ние самите станахме жертва на машинация от страна на недобросъвестни продавачи. Става дума за злоумишлени дейности, за които ще сезираме прокуратурата.
 Лъжлива галерия показва Сирак Скитник с картина от Кама Сутра  Скандал в изкуството: Мащабна галерия с неавтентични произведения изкривява историята на родния модернизъм  Обвинения в плагиатство за новото БГ лого
Това се споделя в общо изказване на галерия " Структура ", колекционера Николай Неделчев и екипа, провел изложбата " Модернизъм и авангард. Българската вероятност ", за която стана ясно, че е цялостна с имитации.

Изложбата бе открита на 30 май в изложба " Структура ", като си сложи за цел да покаже непознати творби на българския модернизъм от междувоенния интервал. Тя съдържа към 100 произведения и е владеене на предприемача Николай Неделчев, чието дело е печалното туристическо лого на България за 1,4 милиона лв..

На 12 юни обаче, бившата директорка на Националната художествена изложба и експерт по модернизма - доцент Ружа Маринска, разяснява, че огромна част от творбите не са достоверни. Малко по-късно беше разкрито, че рисунка с туш от изложбата, с разгласен създател Сирак Скитник, е копирана от корицата на британско издание на " Кама Сутра " от 2012 година, чийто действителен създател е френската художничка Малика Фавр. Малко по малко бяха разкрити над 10 имитации с приписани създатели Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирко Качулев и други, които всъщност са дело на западноевропейски създатели. 

Все още не е ясно дали става въпрос за съзнателно закононарушение или неумишлена несръчност, само че ето  формалното изказване на уредниците в целокупност

Във връзка с работите, обект на машинация, в изложбата “Модернизъм и авангард. Българската вероятност ” колекционерът Николай Неделчев, екипът, който стои зад плана и изложба “Структура ” се извиняват на всички, подведени несъзнателно. Ние самите станахме жертви на машинация от страна на недобросъвестни продавачи. Става дума за злоумишлени дейности, за които ще сезираме прокуратурата. В тази обстановка считаме за наше обвързване нагледното обозначаване на съответните работи в изложбата.

За екипа на изложбата (включващ и реставратор) е от огромно значение отварянето на спор за пазара на имитации и подправени документи в България. Съществуването на подобен пазар е социална загадка. Заобикалянето на този въпрос ни трансформира в безмълвни съучастници в незаконен сговор, а нашето предпочитание е тези извънредно нездравословни и рискови феномени, уронващи престижа на заниманията с изкуство, да бъдат изобличени. Ще бъдем задоволени, в случай че неприятният случай изиграе ролята на повратна точка в пресичането на дългогодишни незаконни практики от този тип.

Разговорът за българския модернизъм и усложненията за неговото проучване би трябвало да продължи. Авторите, показани в изложбата, са значими за картината на модернизма в България, а контактите им с интернационалните художествени среди безспорно уголемяват хоризонта на неговите проявления. Надяваме се, че съзнателно основаната обстановка няма да накърни концепцията за значимото наличие на този културен феномен в българското изкуство, нито пък ще бъде употребена за спекулативни междуличностни разправи и клюки с професионален темперамент.

Злонамерени и престъпни дейности в света на изкуството постоянно са съществували, само че те най-често не са оставали без тежки последици за причинителите. Мисията на изложба “Структура ” да разкрива нови хоризонти и да трансформира статуквото минава през едно огромно предизвикателство, което с общи старания ще преодолеем.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР