Ние решихме да изчакаме, да видиме и най-накрая, ако трябва,

...
Ние решихме да изчакаме, да видиме и най-накрая, ако трябва,
Коментари Харесай

България запя в НАТО: "Батальонът се строява"

" Ние взехме решение да изчакаме, да видиме и най-сетне, в случай че би трябвало, ще се преустройваме... ще се поснижиме, с цел да мине тази стихия, а след това ще забележим какво ще правиме. Ако не мине бурята, най-после ще се преустройваме ". Това е единствено част от речта на Тодор Живков пред 10-ия конгрес на Българските професионални съюзи, изнесена на 9 април 1987 година, станала изключително известна в годините на прохода. Нейната непреходност, когато стане дума за позиция на български управляващи в сериозни обстановки, се удостовери за следващ път през последните няколко седмици. Навсякъде към нас ври и кипи, дрънкането на оръжия по оста Русия-Украйна-НАТО-САЩ е от заран до вечер, напрежението пораства с часове, декларациите и самодейностите за съюзническа съпричастност в Алианса летят във въздуха, а

публична България на процедура няма даже същинско мнение по въпроса

Отгоре на всичко българските държавници всеки ден или си противоречаха, или се караха на НАТО, Съединени американски щати и Русия по едно и също време. Ако имаше опция да не се заеме каквато и да е позиция, то ръководещите сигурно щяха да я изберат. Притиснати от събитията, те обаче взеха решение, че въпреки всичко няма по какъв начин да не разгласят някакво публично мнение, което поне да припомня, че България е член освен на Европейския съюз, само че и на НАТО. 

Стигна се до закрито съвещание на държавното управление, след което министър председателят Кирил Петков даде първите знаци, че

България ще разчита крепко на снишаването в опит да угоди на всички

" Отбранителната ни тактика ще е построена на база на българската войска. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно водачество ". Това бе показано като публична позиция на България по рецесията Русия-НАТО, а подтекстът беше, че страната ни не иска да приема официално даже 1 американски боец или боен от страна-членка на Алианса.   " Правителството реши да приоритизира българската тактика в посока деескалация на напрежението, както и да употребява всички благоприятни условия по изкусен път този спор да бъде решен ", добави тогава още министър-председателят. 

От думите на премиера, неслучайно разяснени по-късно и от военния министър, стана ясно, че държавната позиция е, че българско бойно формирование ще тренира за защита и вероятно присъединяване в интервенция на НАТО, а няма да има наличие на части от други страни членки. Тук някъде стана ясно, че

моторът на българската позиция е военният министър,

а Петков е просто и само негов представител. За да не се обърка някой, то точно Стефан Янев, за който е ясно, че e eдин от най-близките хора на президента и висш главнокомандващ Румен Радев, стартира съответната легенда с някакъв батальон от до 1000 индивида, който ще бъде дислоциран някъде в България, ще има състав единствено от български бойци, ще бъде управителен само от български военни и явно ще бъде оборудван с българско оръжие, което в тази ситуация с България съвсем постоянно значи руско такова. Тук някъде би трябвало да се означи, че към оня миг министър председателят благодари на няколко пъти на военния министър, защото „ след съвещанието на Съвета по сигурността, в бърз порядък е предложил подробен и явен отчет за българската позиция, която пази напълно националния ни интерес “.

Само ден по-късно същият министър-председател към този момент обясняваше, само че не в София, а в Брюксел, че

дефицитите във въпросния български батальон ще бъдат попълнени от съюзническите сили 

По остарял български бит и той, както своите прародители, приказват едно в България, друго в чужбина. Защото само със снишаване не става, би трябвало и натъкмяване и пригаждане.

Затова и българският министър председател към този момент говореше напълно други неща в белгийската столица:  " Рамковата страна ще бъде България. Това значи, че батальонът ще бъде български. В този батальон обаче, тъй като не сме вложили вярно през годините, има дефицити. Тези дефицити ще се попълнят от съюзнически сили ". Той изясни, че въпросното подразделение ще бъде изграждано април-май тази година, когато рецесията или ще се е развила, или ще е свършила.

Тук някъде стана ясно, че всъщност 

батальонът е извънредно имагинерен и

даже бързо го съпоставиха с популярната ария " Батальонът се строява за финален път ".

Така или другояче въобще не е ясно и до този момент той от какъв жанр войски ще бъде формиран, каква техника ще има, какви задания ще може да извършва, по какъв начин тъкмо би се вписал в груповата защита на Алианса. Това по никакъв метод не попречи на премиера да го популяризира пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

През цялото време

куп други страни-членки на НАТО, заявиха подготвеност да одобряват

американски или съюзнически сили - и Полша, и балтийските страни, и Румъния. Изобщо да не става дума и за Гърция, в чието пристанище в Александруполис се одобряват от месеци голямо количество бойна американска техника, която се разпределя в целия район. Става дума за тежка бронирана техника, за хеликоптери.

На този декор българският боен министър подложи на остра рецензия всички международни играчи. Той обвини НАТО, Русия и Съединени американски щати, че си приказват единствено с ултиматуми, а това не дава опция за дипломация. 

В този миг Стефан Янев още веднъж

се опита да покаже, че не министър председателят, а той ръководи тези процеси

" България е суверенна страна и решенията се вземат в София съгласно българския народен интерес... Която и страна да каже - ние желаеме да дойдем тук с едни войски, това става с решение на българското държавно управление. А решението на българското държавно управление е на българска територия да се разположат български войски ", обясни военният министър. Нещо, което радикално се различаваше от премиерските изказвания по какъв начин дефицитите ще се попълнят със съюзнически сили. 

Отгоре на всичко Янев разгласи, че най-неблагоприятният сценарий е това, което стартира да се случва в България -  " заприказва се, че ще има война, от първия миг стартира да се чува апел: " Хайде НАТО да идва. Мен това ме тормози, нашите сили като част от НАТО в общественото пространство се неглижират ". Какво тъкмо желае да каже натовският другояче боен министър, то явно единствено той си знае. Така или другояче единствено дни по-късно безусловно същата позиция стартира Унгария. Така единствено България и Унгария изрично отхвърлиха даже да се приказва за съюзнически сили на своите територии. 

Все отново най-после и Янев изживя катарзис и допусна опцията за присъединяване на американски бойци, само че наблягайки още веднъж, че това ще стане в българска батальонна група.  " Например липсва ни артилерия с избран диаметър за батальон на бойната група. Ще приказваме с американските представители дали могат да вземат участие ", обяви Янев и изпрати този сюжет някъде в далечното бъдеще.

За да има въпреки всичко нещо по-така натовско, България  възроди

друга екстравагантна концепция - да пазим въздушното пространство на Северна Македония

със самолети, които даже още не са направени.

Това не попречи на външния министър Теодора Генчовска да разгласи публично:  " И още една тематика, която по-скоро реферира в подтекста на Алианса – България още веднъж възобнови предлагането си да реализира защита на въздушното пространство на Република Северна Македония ".

През лятото на 2019 година и тогавашният български премиерБойко Борисов се хвалеше, че България ще пази Македония с новите си 8 американски изтребители, тъй като така и така взимали завоите над Скопие. После се оказа обаче, че небето на Северна Македония ще се пази от гръцки самолети. Дори неотдавна излезе новината, че Гърция ще употребява за тази цел закупените единствено преди три седмици от Франция изтребители " Рафал ". Затова и в този момент не е ясно какво тъкмо е предложила Генчовска.

Но явно за сегашната власт, в това число и за военно-политическата й част, важното е снишаването - страната да е натовска по периферията и неутрална във значимите моменти. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР