"Ние работим в условия с изключително високи очаквания. Трябва да

...
"Ние работим в условия с изключително високи очаквания. Трябва да
Коментари Харесай

Над 6 хиляди души у нас са се регистрирали като безработни заради кризата с коронавируса

"Ние работим в условия с извънредно високи упования. Трябва да се взимат бързи решения, които да успокоят хората и бизнеса за това, че страната ще поддържа българските жители и работодатели. " Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева. И добави, че ще се извършат нужните съгласувателни процедури с работодателите и синдикатите.

Според Сачева никой не може да предвижда какъв брой ще продължи рецесията и по какъв начин ще се отрази на всички браншове на стопанската система. Социалният министър планува обстановката да продължи най-малко от 6 до 8 месеца. А, по думите ѝ, най-дългосрочните прогнози за отрицателно отражение на рецесията стигат и до 18 месеца. Но това, което ръководството се пробва, е да предложи съответни краткосрочни ограничения, тъй че бизнесът най-малко в идващите 3 месеца да е сигурен, че няма да има потребност да освобождава чиновниците си.

Ресорният министър изясни, че мярката "60 към 40 " ще е за необятен кръг от стопански браншове, които са наранени от рецесията. А процентното възнаграждение е разумно - в случай че работодателят редуцира служащия, страната би плащала 60% на този човек, само че той би бил незает. А в този момент се очаквало работодателят да добавя 40%, тъй че служителят да не е незает, а компанията да резервира човешкия си капитал.

От Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси " ще бъдат отделени към 10 млн. лв. за финансово подкрепяне на обществените служащи и на чиновниците от бюрата по труда.

Все още няма дълготрайно безработни лица поради рецесията, посочи Сачева. Тя разясни, че от началото на рецесията записаните като безработни поради обстановката са към 6500, като към 3200 от тях към този момент са си намерили работа. Само за вчерашния ден те били 1208. В числата с безработицата се включвали и българите, завърнали се от чужбина.

В някои браншове търсенето на работна ръка е повишено - питателните вериги, онлайн търговията, компаниите за доставки, прът центровете.

"Независимо от общата суматоха, огромна част от българските работодатели са задоволително далновидни и консервативни и не бързат да подхващат фрапантни ограничения ", означи общественият министър пред Българска национална телевизия.

Сачева увери, че всички служащи са предпазени, защото няма по какъв начин да бъдат освободени без позволение от Инспекцията по труда.

За великденските надбавки към пенсиите министърът заяви, че държавното управление ще отпусне към 50 млн. лв. за към 280 000 пенсионери, чиито пенсии са под линията на бедността. Те ще получат по 40 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР