Ние, прокурорите и служителите в Апелативна прокуратура – София, заявяваме

...
Ние, прокурорите и служителите в Апелативна прокуратура – София, заявяваме
Коментари Харесай

Апелативна прокуратура-София: Президентът оказва недопустим натиск върху свободата на прокурорските органи

" Ние, прокурорите и чиновниците в Апелативна прокуратура – София, заявяваме нашата безапелационна позиция по отношение на недопустимостта на оказването на напън върху държавното обвиняване. През последните дни той беше осъществен по невиждан метод посредством жестоко дискредитиране на нашата работа от страна на президентската институция ", декларират в декларация до медиите от Апелативна прокуратура-София.
В декларацията си прокурорите декларират, че в послание, учредено на конституционната опция по член 93 от Основния закон на Република България, президентът Румен Радев насочи искане за оставката на основния прокурор Иван Гешев. " В поддръжка на тази си позиция същият употребява причини за извършен „ прокурорски рекет “ и за съществуване на мафия в Прокуратурата.
Без да се разисква политическата страна на това изказване, би трябвало да се означи, че то буди неразбиране и тревога. Защото няма подозрение, че същото е израз на избрана преднамереност и заинтригуваност. Очевидна е връзката с подхванатите от Прокуратурата законосъобразни процесуални дейности по провежданите следствия против длъжностни лица от президентската администрация, осъществени с предварителни позволения от съда.
С настояването за оставка на основния прокурор на страната, на процедура президентът оказва неприемлив напън върху самостоятелността и свободата на прокурорските органи да проведат всестранно, обективно и цялостно следствие против президентските секретар и консултант. Това води до превишаване на конституционно избрани пълномощия и нарушава правилото за разделяне на управляващите. По този метод се внушава съмнение и пренебрежение на жителите към Прокуратурата като неразделна част от самостоятелната правосъдна власт. Държавният глава основава причина за рисково междуинституционално опълчване и неизпълнява конституционното си обвързване да въплъщава единството на нацията.
Трябва да се подсети, че офанзивата на президента против основния прокурор се реализира тъкмо когато Прокуратурата на Република България предприе дейни дейности за откриване на тежки закононарушения, свързани с крупни похищения върху икономическите и финансови устои на страната от страна на лица, считани до неотдавна за недосегаеми. И още нещо - господин Гешев получи при избора си цялостната поддръжка на всички български прокурори и продължава да я има и понастоящем, в работата си като основен прокурор.
Твърденията на президента Радев по адрес на Прокуратурата, съдържащи обидни квалификации, поставящи под подозрение осъществяването на служебните ни пълномощия са неприемливи. Освен че съставляват жестоко тъпчене на главния принцип на правовата страна – разделянето на управляващите, те накърняват професионалното достолепие на всички сътрудници, които ежедневно извършват нелеките си отговорности, служейки на закона и на обществото ", се споделя още в декларацията.
Вижте още:
Димитър Франтишек Петров е претендент за началник на Апелативната спецпрокуратура
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР