Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент, който

...
Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент, който
Коментари Харесай

САЩ похвалиха България и Гърция за интерконектора

Ние приветстваме тази гала като знак за огромния ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към построяването на газовия интерконектор Гърция-България. Проектът е заричане за енергийна диверсификация и по-голяма енергийна сигурност освен за България, само че и за целия район. Това се споделя в изказване на посланика на Съединени американски щати в България Ерик Рубин във връзка началото на построяването на междусистемната връзка.

Заместник-ръководителят на дипломатическата задача Джъстин Фридман се причисли към премиера Бойко Борисов и гръцкия му сътрудник Алексис Ципрас на церемонията и взе участие в първата копка на интерконектора.

"Енергийната сигурност е значима част от националната сигурност, както и причина за благонадежден и резистентен стопански напредък. Надяваме се да сме очевидци на бърз и непрестанен прогрес по построяването на този интерконектор ", се споделя в изказването на посолството на Съединени американски щати.

Общата стойност на плана е съвсем 470 млн. лв.. През декември 2018-а с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 76.2 млн. лева, като месец по-рано Еврокомисията утвърди схемата за финансиране. Акционерите на взаимното българо-гръцко сдружение ICGB вземат участие общо с 46 млн. евро, 45 млн. евро идват от Европейската енергийна стратегия за възобновяване, а Европейската капиталова банка дава заем от 110 млн. евро на Българския енергиен холдинг.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР